Dżem rabarbarowo-truskawkowy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Słodki, lekko kwaskowy, taki, jaki powinien być domowy dżem. Nieco pracochłonny, ale smak wynagrodzi trud.

1/2 kg obranego rabarbaru
1/2 kg oczyszczonych truskawek
1/2 kg cukru
2 łyżki rumu albo aromatu rumowego wymieszanego z wodą
3 łyżeczki miodu

Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie) i polać rumem. Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok.
Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować słoiki (umyć, wyparzyć).
Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez pół godziny. Gdy dżem jest już gęsty dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przełożyć do słoików, przewrócić do góry dnem i zawinąć w koc, żeby słoiki powoli stygły.

Wychodzą 3-4 słoiczki po ok. 300 ml.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Zrobilam :lol:. W domu pieknie pachnialo truskawkami. Z gara amakowalo pysznie. Ale z wlascia degustacja sie wstrzymam do czasu, kiedy truskawki i rabarbar beda rarytasem.
Dzieki Nutinko przeogromne :handclaps:
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,746
220
63
Witaj Nutimko, dzięki za sprecyzowany przepis bo w moim domu ten pyszny dzemik robi sie niestety na oko. Po prostu nikt nie pamieta proporcji, a autorki (mojej ciotki) juz nie ma wśród nas. Na przepisie bardzo mi zależało. W tym roku spóźniłam się nieco
rofl.gif
ale w przyszły sezonie na pewno skorzystam.
bussi.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Doskonaly dzem...goraco polecam! Zrobilam w lipcu kilka sloiczkow i okazalo sie, ze niestety za malo...wiec dzis zrobie jeszcze kilka...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Nutinko...jesli tu czasem zagladasz...to...dziekuje za przepis na ten pyszny dzem!

 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Gdy jadlam dzisiaj na sniadanie chalke z tym pysznym dzemem, przypomnialam sobie, ze nie wstawilam dziekczynnego komentarza
icon_smile.gif

Pyszny dzem ! To moje ulubione "smarowidlo" do kanapek. Zrobilysmy z mama z poczwornej porcji. 1-wsza wedlug przepisu, 3 nastepne zdecydowanie mniej slodkie. Dla mnie z tych proporcji wychodzi "ulepek", a dzemy lubie raczej kwaskowe
icon_smile.gif

Dziekuje serdecznie za przepis i pycha sniadanie
icon_smile.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Zrobiłam wczoraj z małej porcji (dokładnie po 188 g truskawek, rabarbaru i cukru). Strasznie gęsty wyszedł, niemozliwy do rosmarowania - ale byłby chyba dobry do nadziewania drożdżówek. Następnym razem dam mniej cukru, będzie pewnie mniej gęsty, i smak wyraźniejszy - ten jest ok, ale wolałabym trochę kwaskowaty.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Ten Margot
icon_smile.gif
tylko jak pisałam już w wątku truskawkowym dałam o 1/2 kg cukru mniej (na 2 kg truskawek i prawie 2 kg rabarbaru) i wydaje się być już b. słodki. Jeszcze wieczorem lub jutro go trochę pogotuję żeby zgęstniał i będę słoikowac
icon_smile.gif
Aha, i nie dodawałam rumu ani olejku.
 

Olga Smile

Member
Maj 19, 2008
119
0
0
Ja właśnie gotuję całość. Doradźcie proszę, ile powinnam dodać olejku rumowego, mam taki jak używa się do ciasta.

Cukru dałam na razie tyle co w przepisie, zobaczę w razie czego, zawsze mogę dodać kwasku cytrynowego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Ja zrobilam wczoraj dokladnie z takich proporcji cukru jak w przepisie i wyszedl rzeczywiscie bardzo slodki. Spokojnie mozna zmniejszyc ilosc cukru bez szkody dla smaku.
Dalam 2 lyzki wody + 4 krople aromatu rumowego, ale go za bardzo nie czuc, wiec mozna chyba dac odrobine wiecej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nie nie, smakuje baaardzo! tylko 'niestety' w sensie ze to nie ten
icon_smile.gif


ps. juz zmieniam to niestety
icon_lol.gif