Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
S4021342.JPGZrobiłam, pyszny
mniam.gif


S4021339.JPG
 

Załączniki

  • S4021342.JPG
    S4021342.JPG
    42.8 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021339.JPG
    S4021339.JPG
    37.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Ja dzis znow zrobilam ten dzem, taki jest dobry. No i tym razem dalam prawdziwy rum.A zrobilam z ponad 3 kg owocow. Bedzie co jesc i co rozdawac.
icon_biggrin.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Jutro robie, ale mam trzy pytania:
1.co z tym miodem, jaki dać, a może sztuczny?
2.w którym momęcie złączyc truskawki i rabarbar?
3.truskawek mam trochęwięcej niż rabarbaru,
czy ma to jakies znaczenie,czy znieni to smak i konsystencje dzemu?
wink.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Miałam dzisiaj wyciągnąć ten dżem
icon_smile.gif


Co do pierwszego pytania to nie dawałam miodu , było ok.
Złączysz jak będziesz widziała że rabarbar jest już miękki a truskawki nie straciły koloru.
Ja zawsze dawałam więcej truskawek bo tata marudził że rabarbar ma szczawiany (wyjątkowo wrażliwy na tym punkcie jest) i zawsze było w porządku.

Nie martw się na zapas, rób na oko, jak Ci serce podyktuje i na pewno Ci zasmakuje, bo jest to wyjątkowy dżem
icon_smile.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Olcieek dziękuje za odpowiedz,jutro zaczynam, truskawki coraz tańsze, dziś kupiłam po 3.50 zeta za kg.
lecker.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
No i zrobiłam. Dżem wyszedł pyszny, miodu nie dawałam, a z gorących truskawek odlałam słoiczek soku.
icon_lol.gif

Jak dostanę rabarbar to zrobię powtórke.
lecker.gif
Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Jutro zabieram się za ten dżem. W zeszłym roku zrobiłam chyba z 10 słoiczków i okazało się ,ze za mało! W tym zrobię zdecydowanie więcej
icon_smile.gif
 

Kasiaczek

Member
Cze 6, 2009
6
0
0
ja jutro chyba zaopatrzę się w truskawki na dżem ale nie bardzo wiem jak sie za to zbarać bo nigdy nie robiłam, a nie chce używac żelfiksu bo jak mam jeść chemię to sobie w sklepei kupię gotowy dżem i przynajmniej zaoszczedzę wysiłek.

u mnie już ciężko o rabarbar, dlatego mam pytanie czy można byłoby z tego przepisu zrobić tylko truskawkowy dżem?

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,654
113
Możesz zamiast żelfixu użyć pektyny - dzięki czemu można krócej "maltretować" truskawki i zachować piękny czerwony kolor.
Mnie osobiście bardziej odpowiadają smakowo i wizualnie takie króciutko smażone dżemy niż wysmażane godzinami, jedynie powidła śliwkowe smażę zgodnie z zasadami. Z pektyną można też zmniejszyć ilość cukru do ok. 300g na kilogram owoców.
Rabarbar możesz pominąć, ale w zamian warto dać sok z cytryny, bo będzie słodko i mdło. Bez dodatku rabarbaru czy pektyny same truskawki na pewno będą się dłużej smażyć niż przepisowe pół godziny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: