Ekspresowe ciasto z malinami

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Upiekłam je przed niedzielą, a dziś czwartek i jest jeszcze połowa.
icon_sad.gif
Owoce to śliwki i jedno spore jabłko, co spowodowało, że piekło się bardzo długo, 75 min. Nie było złe, ale przyznaję, że dla mnie chude ciasta są mniej smaczne, szybko też czerstwieją. Przechowany w lodówce kawałek jeszcze mniej atrakcyjny niż na świeżo, niestety.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Buka @ 3 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=888626Upiekłam je przed niedzielą, a dziś czwartek i jest jeszcze połowa.
icon_sad.gif
Owoce to śliwki i jedno spore jabłko, co spowodowało, że piekło się bardzo długo, 75 min. Nie było złe, ale przyznaję, że dla mnie chude ciasta są mniej smaczne, szybko też czerstwieją. Przechowany w lodówce kawałek jeszcze mniej atrakcyjny niż na świeżo, niestety.
Jeżeli piekło się aż 75 minut, to ono po prostu się spiekło i nie było już wilgotne. Ja swojego nie przechowywałam w lodówce i nic się nie sczerstwiało. Fakt, to nie jest ciasto z tych tłustych.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Pewnie masz rację, ale mokre owoce nie pozwoliły się ciastu dopiec i środek długo był surowy. Poza kruchym na ogół trzymam w lodówce, takie mamy tempo przyswajania, że inaczej sie nie da.
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Brzmi superowo, chyba dzisiaj zrobie bo mam ochote na ciasto z maloinami. A tak przy okazji podaje przepis na ciasto ze swiezymi owocami od mojej tesciowej.

2 szkl. maki
1 szkl. cukru
1/2 kostki masla
opakowanie cukru wanilioego
op. proszku do pieczenia( ja nigdy tyle nie daje)
To wszystko razem wymieszac, wyjdzie konsystencja jak kruszonka, odlozyc do 1 szklanki na pozniej do posypania. Do reszty ciasta dodac 3 jajka i 200g smietany(gestej). Wymieszac, wylozyc na blache, posypac owocami(ja daje maliny lub porzeczki). Posypac reszta ciasta. Piec jakies 25-40 min. w temp. 180°C.

Taki jest przepis, ja zamiast szklanek biore kubki, przewaznie takie troche wieksze, zeby bylo grubsze ciasto, ale to juz sparawa gustu.

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Ciekawe jak ten ekspres wyjdzie z jagodami?
gruebel_2.gif

Jutro zaksperymentuję.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy