Ekspresowe ciasto z malinami

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,285
7,133
113
Upiekłam je przed niedzielą, a dziś czwartek i jest jeszcze połowa.
icon_sad.gif
Owoce to śliwki i jedno spore jabłko, co spowodowało, że piekło się bardzo długo, 75 min. Nie było złe, ale przyznaję, że dla mnie chude ciasta są mniej smaczne, szybko też czerstwieją. Przechowany w lodówce kawałek jeszcze mniej atrakcyjny niż na świeżo, niestety.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Buka @ 3 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=888626Upiekłam je przed niedzielą, a dziś czwartek i jest jeszcze połowa.
icon_sad.gif
Owoce to śliwki i jedno spore jabłko, co spowodowało, że piekło się bardzo długo, 75 min. Nie było złe, ale przyznaję, że dla mnie chude ciasta są mniej smaczne, szybko też czerstwieją. Przechowany w lodówce kawałek jeszcze mniej atrakcyjny niż na świeżo, niestety.
Jeżeli piekło się aż 75 minut, to ono po prostu się spiekło i nie było już wilgotne. Ja swojego nie przechowywałam w lodówce i nic się nie sczerstwiało. Fakt, to nie jest ciasto z tych tłustych.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,285
7,133
113
Pewnie masz rację, ale mokre owoce nie pozwoliły się ciastu dopiec i środek długo był surowy. Poza kruchym na ogół trzymam w lodówce, takie mamy tempo przyswajania, że inaczej sie nie da.
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,514
0
0
Brzmi superowo, chyba dzisiaj zrobie bo mam ochote na ciasto z maloinami. A tak przy okazji podaje przepis na ciasto ze swiezymi owocami od mojej tesciowej.

2 szkl. maki
1 szkl. cukru
1/2 kostki masla
opakowanie cukru wanilioego
op. proszku do pieczenia( ja nigdy tyle nie daje)
To wszystko razem wymieszac, wyjdzie konsystencja jak kruszonka, odlozyc do 1 szklanki na pozniej do posypania. Do reszty ciasta dodac 3 jajka i 200g smietany(gestej). Wymieszac, wylozyc na blache, posypac owocami(ja daje maliny lub porzeczki). Posypac reszta ciasta. Piec jakies 25-40 min. w temp. 180°C.

Taki jest przepis, ja zamiast szklanek biore kubki, przewaznie takie troche wieksze, zeby bylo grubsze ciasto, ale to juz sparawa gustu.

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Ciekawe jak ten ekspres wyjdzie z jagodami?
gruebel_2.gif

Jutro zaksperymentuję.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,285
7,133
113
Upiekłam z mrożonymi wiśniami i borówką, które wmieszałam w ciasto przed wyłożeniem na blaszkę. Upiekło się w przepisowym czasie, ale foremka ma 20x33 cm, więc nie było wysokie.
Piekłam je kiedyś, ale tym razem też nie zachwyciło. Skromny skład, szybkie wymieszanie nie dawały podstaw do nadmiernego optymizmu.
Może zastosowanie świeżych owoców pozwoliłoby ciastu bardziej urosnąć?

Załączniki

• Ekspresowe.jpg
    Ekspresowe.jpg
    198.1 KB · Wyświetleń: 6

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy