Ekspresowe ciasto z malinami

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Spotkałam kiedyś , na jakichś stronach rosyjskich , roladę na zagęszczonym mleku. Jeżeli może byc rolada, to dlaczego nie może byc też inne ciasto ? No i spróbowałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Dałam tylko zbyt mało malin, które wysypałam na wierzch. Lepiej by było pomieszac je razem z ciastem

umm8.JPG

Składniki:

* 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego
* 1 szklanka + 3 łyżki mąki (z malutką górką) maki
* 4 jajka
* 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie)
* 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada)
* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* maliny ok. 200-300g
(moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję)

Wykonanie:

Przygotowac foremkę (tu: tortownica 25cm, z kominkiem), posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą. Piekarnik nagrzac do 175-180 stopni.
Mąkę, mleko i jajka włożyc do miski i ubijac mikserem przez 2-3 minuty. Sodę zgasic octem i dodac do masy. Dodac ekstrakt i wymieszac. Wlac do tortownicy i wyłożyc owoce. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Owoce lepiej powtykac w ciasto lub wymieszac je razem z nim. Ja przynajmniej tak zrobię następnym razem
Ciasto wychodzi nieprawdopodobnie puszyste

umm3.JPG

umm2.JPG

Załączniki

• umm2.JPG
    umm2.JPG
    81.2 KB · Wyświetleń: 2
  • umm3.JPG
    umm3.JPG
    78.7 KB · Wyświetleń: 2
  • umm8.JPG
    umm8.JPG
    82.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
bardzo, bardzo mi się podoba, bo ja lubie ciasta bez tłuszczu
icon_wink.gif

do tortownicy się nada, albo do prostokątnej ?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
olcieek @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885879bardzo, bardzo mi się podoba, bo ja lubie ciasta bez tłuszczu
icon_wink.gif

do tortownicy się nada, albo do prostokątnej ?
Ja robiłam w tortownicy z kominkiem. Średnica 25cm. Ciasta surowego tak na oko to jest mało. Ale na tej sodzie rośnie jak głupie. To mój pierwszy wypiek robiony tylko i wyłącznie na sodzie, i od razu miłe zaskoczenie. Ciasto jest niesamowicie puszyste, co zresztą widac na zdjęciu.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Krystyna9 @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885866Składniki:

* 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego
* 1 szklanka + 3 łyżki (Z malutką górką)
* 4 jajka
* 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie)
* 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada)
* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* maliny ok. 200-300g
(moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję)
A ta szklanka i 3 lyzki to czego? Maki?
icon_smile.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
widzisz Krysiu pytałam o foremkę bo właśnie nie mam tortownicy z kominem, a nie lubię piec w tych babkowych bo jedną to mam taką ogromną a drugą to taką małą i stąd pytanie.
hymm..
w czym by tu zrobić to ciacho .. ?
icon_razz.gif

zadecyduję jak będę widziała ilość i konsystencję, o.

icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885900Krysiu ty jesteś niebezpieczna ,co ciasto to człowiek zaśliniony
icon_mrgreen.gif

a to ciasto można w formie lody upiec? Jak?
Rozumiem że chodzi Ci o roladę ? Muszę odszukac gdzie to widziałam, ale o ile pamiętam tam były jakieś inne proporcje. Jeżeli tylko znajdę to natychmiast odpowiem

Znalazłam : rolada. Jeszcze gdzieś widziałam ale jutro może znajdę

olcieek @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885913widzisz Krysiu pytałam o foremkę bo właśnie nie mam tortownicy z kominem, a nie lubię piec w tych babkowych bo jedną to mam taką ogromną a drugą to taką małą i stąd pytanie.
hymm..
w czym by tu zrobić to ciacho .. ?
icon_razz.gif

zadecyduję jak będę widziała ilość i konsystencję, o.
Jeżeli masz tortownicę ok. 24 cm średnicy to na pewno wystarczy. Ja dałam spód z kominem, bo myślałam że tego ciasta jest strasznie malutko i wyjdzie kompletny plaskacz w takiej tortownicy. Ale spokojnie możesz zrobic w takiej , którą podaję, bo to moje ciasto wyrosło naprawdę wysokie. Zobacz, tu nieźle widac jakie jest na wysokośc
edit. wstawiłam zdjęcie, które już jest na samym początku, więc go wywalam

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
tak rolady, mówiłam ,że niebezpieczne te wypieki
icon_mrgreen.gif
, zapatrzyłam się na ta apetyczną babkę i pisałam bzdety
icon_mrgreen.gif

to znaczy jakbym robiła roladę to piec cienko i od razu z malinami?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot

Nigdy jeszcze nie robiłam w formie rolady. To ciasto to moja pierwsza próba wypieku na zagęszczonym mleku i z dodatkiem sody. Wydaje mi się, że ta proporcja jest trochę za duża na roladę. W linku, który wyżej podałam jest tylko 2 jajka i 1 szklanka mleka skondensowanego. Też nie za bardzo mi się to podoba.
Owoce wcale nie mają ochoty się utopic, więc przy roladzie może nawet byłoby lepiej z tymi malinami (sypniętymi od razu). Zostało mi jeszcze mleka w puszce to może coś popróbuję. No i , jak obiecałam poszukam jeszcze dzisiaj takiej rolady. Wczoraj znalazłam tylko tę, a wydaje mi się, że jeszcze gdzieś taka była.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Gosi@ @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886098no,to ja z pytaniem "blondynki" znowu,czy zageszczone mleko slodzone,to jest slodzone kondensowane czy jeszcze jakies inne???
Ciastom,jak najbardziej mi sie podoba i mleko nawet teraz z Pl maz przywiozl,wiec,jak sie okaze,ze to te,to bede piekla
icon_mrgreen.gif
Tak Gosiu. To jedno i to samo. Teraz spojrzałam na opakowanie mojego mleka do kawy: na awersie: MILK CONDENSED a na rewersie: MLEKO ZAGĘSZCZONE

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
kupiłam mleko, kupiłam mleko
icon_mrgreen.gif

jeszcze tylko w jakieś owoce muszę się zaopatrzeć, bo mam tylko dwa jabłka (ee.. nie chcę z jabłkami :[ ), cytrynę i 3 grejfruty
icon_razz.gif

no i mrożone jagod, ale boję się że znikną za bardzo w cieście ..
hym.
co by się nadawało jeszcze oprócz malin, jak sadzisz Krysiu ?
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
olcieek @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886147co by się nadawało jeszcze oprócz malin, jak sadzisz Krysiu ?
icon_smile.gif
Ja postawiłabym na owoce, które są soczyste po upieczeniu. Dlatego pisałam o jabłkach. Maliny do bardzo soczystych nie należą.
Jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta, to daj 1 szklankę tego mleka. Dla mnie te moje 3/4 jest takie akurat.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nie lubię b. słodkich, więc planuję dać 3/4 szkl. max
może jednak z jabłkami zrobię, nie wiem. albo nektarynki.
niedługo idę do sklepu, więc pewnie stoisko z owocami wymusi na mnie decyzję ;)

edit.
zrobiłam
icon_smile.gif

wyszło zupełnie inne w wyglądzie niż Twoje
icon_eek.gif

jest takie lekko brązowawe - złotawe w środku (takie w sensie ciemniejsze, jestem pewna że to od sody), no i z jabłkami.
studzi się, ale zapowiada się pysznie.
aaa i kwadraciki Twoje tez zrobilam dzisiaj
icon_mrgreen.gif
te to już wiesz że są pyszota :D
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy