- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Spotkałam kiedyś , na jakichś stronach rosyjskich , roladę na zagęszczonym mleku. Jeżeli może byc rolada, to dlaczego nie może byc też inne ciasto ? No i spróbowałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Dałam tylko zbyt mało malin, które wysypałam na wierzch. Lepiej by było pomieszac je razem z ciastem
Składniki:
* 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego
* 1 szklanka + 3 łyżki mąki (z malutką górką) maki
* 4 jajka
* 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie)
* 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada)
* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* maliny ok. 200-300g
(moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję)
Wykonanie:
Przygotowac foremkę (tu: tortownica 25cm, z kominkiem), posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą. Piekarnik nagrzac do 175-180 stopni.
Mąkę, mleko i jajka włożyc do miski i ubijac mikserem przez 2-3 minuty. Sodę zgasic octem i dodac do masy. Dodac ekstrakt i wymieszac. Wlac do tortownicy i wyłożyc owoce. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Owoce lepiej powtykac w ciasto lub wymieszac je razem z nim. Ja przynajmniej tak zrobię następnym razem
Ciasto wychodzi nieprawdopodobnie puszyste


Składniki:
* 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego
* 1 szklanka + 3 łyżki mąki (z malutką górką) maki
* 4 jajka
* 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie)
* 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada)
* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* maliny ok. 200-300g
(moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję)
Wykonanie:
Przygotowac foremkę (tu: tortownica 25cm, z kominkiem), posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą. Piekarnik nagrzac do 175-180 stopni.
Mąkę, mleko i jajka włożyc do miski i ubijac mikserem przez 2-3 minuty. Sodę zgasic octem i dodac do masy. Dodac ekstrakt i wymieszac. Wlac do tortownicy i wyłożyc owoce. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Owoce lepiej powtykac w ciasto lub wymieszac je razem z nim. Ja przynajmniej tak zrobię następnym razem
Ciasto wychodzi nieprawdopodobnie puszyste


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: