Flan kokosowy

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Flan kokosowy

puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
400 g mleka
3 żółtka, 3 białka
125g wiórek kokosowych
3-4 kopiastych łyżek cukru pudru

Karmel:
Do garnka wsypać cukier puder. Rozpuścić na słabym ogniu. Uważać żeby się nie spalił. Gdy lekko zbrązowieje wlać do formy keksowej.

Masa kokosowa:
Mleko skondensowane wlać do miski. Dodać mleko i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy jajowo-mlekowej wsypać wiórki kokosowe. Znowu wymieszać.

Nastęnie białka ubić na sztywną pianę. Masę kokosową wymieszać bardzo delikatnie z pianą. Wlać do formy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec w kąpieli wodnej (woda musi być bardzo gorąca prawie wrząca) 60min.

Gotowy flan ostudzić i wstawić na kilka godzin /3-4/ do lodówki. Przed podaniem flan wyjąć (wywrócić) z keksówki na podłużny półmisek. Ma "stać na głowie" tzn. karmel jest górą a wiórki kokosowe dołem deseru.

Wymiary formy: 25 cm x 11 cm
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
To brzmi pysznie
icon_smile.gif

Muszę pokusić się na ten flan.Tymczasem proponuje kokosowy puddig rafaello
icon_smile.gif
bo to pzrepis z podobnej beczki
icon_smile.gif


składniki
1 orzech kokosowy
2 jabłka lub około 2-3 banany
kilka łyżek brązowego cukru
odrobina soku z cytryny
odrobina cynamonu
masło do nasmarowania formy


sposób przygotowania
Orzech kokosowy nawiercić, wylać wodę kokosową, rozłupać i wyjąć miąższ, który należy zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Średniej wielkości foremkę żaroodporną wysmarować masłem, na dół ułożyć warstwę wiórków kokosowych, skropić je odrobiną wody kokosowej, posypać odrobiną cukru, ułożyć warstwę jabłek posypać cynamonem i ponownie małą ilością cukru. Następnie ułożyć wiórki, skropić je wodą kokosową, posypać cukrem, ułożyć jabłka, posypać cynamonem, na wierzch kolejną warstwę wiórków. Wierzch posypać cukrem. Wstawić do gorącego piekarnika (180 C) i piec przez około 25 minut. Można jeść albo na ciepło, albo na zimno. Smacznego!!!

dodatkowe informacje
Deser można również przygotować w indywidualnych porcjach. Należy wówczas postępować jak w powyższym przepisie, z tym, że do zapiekania użyć małych foremek, takich jak do pieczenia sufletów. Po upieczeniu, na foremkę kładziemy talerz odwracamy i wyjmujemy deser. Dekorujemy listkiem mięty i np. nitkami przygotowanymi z karmelu.
Deser można również przygotować w wersji z bananem pokrojonym w plasterki, lub z dodatkiem obydwu owoców.
Bardzo ważne jest użycie świeżego kokosa, gdyż z suszonym, deser wychodzi zbyt suchy i rozsypuje się.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Siedzi sobie flan w piecyku Czy on powinien sie nieco przypiec z wierzchu? Mój sie przypiekł więc przykryłam folia aluminiową nie wiem czy dobrze zrobiłąm ...
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Mnie wychodzi przyrumieniony, ale nie jakoś bardzo rumiany, tylko tak troszkę :rofl:
Niezmiennie jest hitem w moim domu :lol:
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Bo tu wlasciwie (jesli wysokosc wody jest prawie rowna z wysokoscia flanu) tego kokosu nie widac, ani nie czuc.
icon_smile.gif


U mnie to jest pochlaniane Sama uwielbiam. :mrgreen:
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Powiedzcie mi jak podaje się Flan na ciepło czy na zimno ?Mam ochote go zrobic ,kapiel wodna wiem jak wyglada tylko jeszcze to pytanko i robie.Pozdrawiam
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
oczywiscie na zimno, na cieplo wrecz by sie nie dalo
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy