Flan kokosowy
puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
400 g mleka
3 żółtka, 3 białka
125g wiórek kokosowych
3-4 kopiastych łyżek cukru pudru
Karmel:
Do garnka wsypać cukier puder. Rozpuścić na słabym ogniu. Uważać żeby się nie spalił. Gdy lekko zbrązowieje wlać do formy keksowej.
Masa kokosowa:
Mleko skondensowane wlać do miski. Dodać mleko i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy jajowo-mlekowej wsypać wiórki kokosowe. Znowu wymieszać.
Nastęnie białka ubić na sztywną pianę. Masę kokosową wymieszać bardzo delikatnie z pianą. Wlać do formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec w kąpieli wodnej (woda musi być bardzo gorąca prawie wrząca) 60min.
Gotowy flan ostudzić i wstawić na kilka godzin /3-4/ do lodówki. Przed podaniem flan wyjąć (wywrócić) z keksówki na podłużny półmisek. Ma "stać na głowie" tzn. karmel jest górą a wiórki kokosowe dołem deseru.
Wymiary formy: 25 cm x 11 cm
puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
400 g mleka
3 żółtka, 3 białka
125g wiórek kokosowych
3-4 kopiastych łyżek cukru pudru
Karmel:
Do garnka wsypać cukier puder. Rozpuścić na słabym ogniu. Uważać żeby się nie spalił. Gdy lekko zbrązowieje wlać do formy keksowej.
Masa kokosowa:
Mleko skondensowane wlać do miski. Dodać mleko i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy jajowo-mlekowej wsypać wiórki kokosowe. Znowu wymieszać.
Nastęnie białka ubić na sztywną pianę. Masę kokosową wymieszać bardzo delikatnie z pianą. Wlać do formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec w kąpieli wodnej (woda musi być bardzo gorąca prawie wrząca) 60min.
Gotowy flan ostudzić i wstawić na kilka godzin /3-4/ do lodówki. Przed podaniem flan wyjąć (wywrócić) z keksówki na podłużny półmisek. Ma "stać na głowie" tzn. karmel jest górą a wiórki kokosowe dołem deseru.
Wymiary formy: 25 cm x 11 cm