- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wspaniele pieczywo do salatek...
210ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
350g bialej pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru (dodalam demerare)
1 lyzeczka drozdzy instant
2 lyzki (czubate) drobno posiekanej cebulki czerwonej
plus oliwa z oliwek i czerwona cebula pokrojona w talarki, poltalarki lub wiorki
Mozna mieszac i "wyrastac" w maszynie...cykl>dough<
Ze wszystkich skladnikow (oprocz drobno siekanej cebulki) zagniotlam elastyczne ciasto, ktore zostawilam w lekko naoliwionej misce do wyrosniecia na godzine (przykryte naoliwiona folia przezroczysta).
Wyrosniete ciasto przelozylam na stolnice wysypana maka, odpowietrzylam, lekko splaszczylam. Posypalam cebulka i delikatnie wyrabialam ciasto przez minute lub dwie. Utoczylam kule, splaszczylam ja ponownie i rozwalkowalam na placek, ktory zmiescil sie do mojej formy (25-28 cm srednica, wysmarowana oliwa). Przykrylam folia i zostawilam do wyrosniecia na 20-25min.
Rozgrzalam piec do 200 C. W wyrosnietej focaccii robilam palcami dolki. Przykrylam i zostawilam na kolejne 15 min. Opryskalam ciasto oliwa z oliwek, posypalam cebula i platkami soli.
Pieklam przez 25 min...zjadlam!
210ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
350g bialej pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru (dodalam demerare)
1 lyzeczka drozdzy instant
2 lyzki (czubate) drobno posiekanej cebulki czerwonej
plus oliwa z oliwek i czerwona cebula pokrojona w talarki, poltalarki lub wiorki
Mozna mieszac i "wyrastac" w maszynie...cykl>dough<
Ze wszystkich skladnikow (oprocz drobno siekanej cebulki) zagniotlam elastyczne ciasto, ktore zostawilam w lekko naoliwionej misce do wyrosniecia na godzine (przykryte naoliwiona folia przezroczysta).
Wyrosniete ciasto przelozylam na stolnice wysypana maka, odpowietrzylam, lekko splaszczylam. Posypalam cebulka i delikatnie wyrabialam ciasto przez minute lub dwie. Utoczylam kule, splaszczylam ja ponownie i rozwalkowalam na placek, ktory zmiescil sie do mojej formy (25-28 cm srednica, wysmarowana oliwa). Przykrylam folia i zostawilam do wyrosniecia na 20-25min.
Rozgrzalam piec do 200 C. W wyrosnietej focaccii robilam palcami dolki. Przykrylam i zostawilam na kolejne 15 min. Opryskalam ciasto oliwa z oliwek, posypalam cebula i platkami soli.
Pieklam przez 25 min...zjadlam!
