- Sie 28, 2005
- 8,206
- 1,715
- 113
3 łyżeczki ziarnek kminu rzymskiego
6-8 łyżek oleju/ oliwy z oliwek, ale nie tej tłoczonej na zimno!
5 ząbków czosnku
2 cytryny na sok
pęczek naci pietruszki lub kolendry
sól, pieprz
1 kg ziaren bobu lub fasoli Jaś, ugotowanych.
Kmin podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć. W garnku rozgrzać olej, pięć ząbków czosnku obrać i pokroić jak popadnie, wrzucić na olej żeby czosnek oddał aromat, dodać zmielony kmin, chwile przesmażyć, dodać sok z całej cytryny ( albo i dwóch), dodać drobno posiekaną pietruszkę lub natkę kolendry i wszystko dobrze wymieszać. Do sosu wrzucić ugotowane ziarna, doprawić solą i pieprzem i chwilę pogotować, żeby się smaki zharmonizowały. Pomieszać raz i drugi, przy okazji rozgnieść parę ziaren dla zagęszczenia potrawy. Ma być tłusto, gorąco i aromatycznie.
qd, jeszcze się oblizuję
6-8 łyżek oleju/ oliwy z oliwek, ale nie tej tłoczonej na zimno!
5 ząbków czosnku
2 cytryny na sok
pęczek naci pietruszki lub kolendry
sól, pieprz
1 kg ziaren bobu lub fasoli Jaś, ugotowanych.
Kmin podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć. W garnku rozgrzać olej, pięć ząbków czosnku obrać i pokroić jak popadnie, wrzucić na olej żeby czosnek oddał aromat, dodać zmielony kmin, chwile przesmażyć, dodać sok z całej cytryny ( albo i dwóch), dodać drobno posiekaną pietruszkę lub natkę kolendry i wszystko dobrze wymieszać. Do sosu wrzucić ugotowane ziarna, doprawić solą i pieprzem i chwilę pogotować, żeby się smaki zharmonizowały. Pomieszać raz i drugi, przy okazji rozgnieść parę ziaren dla zagęszczenia potrawy. Ma być tłusto, gorąco i aromatycznie.

qd, jeszcze się oblizuję
