gofry drożdżowe cudowne

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Te gofry zdetronizowały w moim rankingu nawet pyszne gofry Bajaderki a także gofry Pam Anderson, które ja podałam. Wcześniej probowałam kilka przepisów na drozdzowe gofry ale byłam niezadowolona i głodna rano. Ale te to strzał w dziesiątkę
Po prostu smak dojrzałego ciasta, wyciągnięte smaczki mąki jest w ogóle dla mnie nieporównywalny dla ciasta robionego w 3 minuty na proszku. Zresztą zobaczcie zdjecie, co tam się dzieje w środku! Dla mnie ten przepis jest dla gofrów tym, czym napoletana dla pizz. Po prostu długo długo nic. Bazą był przepis z Cook's Illustrated

Uwaga: wydaje mi się, że do takiego ciasta konieczna jest naprawdę dobra i mocna gofrownica. Nie ma nic paskudniejszego niż miękkie gofry... Ja mam moulinexa i bardzo polecam.

obraz1024rj.jpg


Gofry drożdżowe
na 5-6 gofrów

3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego

Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką (ja żyrafą oczywiscie) z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!

Rano mozna dodac 3/4 szklanki jagod mrozonych
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Tutaj podawałam prawie identyczny przepis. Według mnie różni się w zasadzie tylko czasem odstawienia ciasta i ilości są na więcej sztuk gofrów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
na tej zasadzie to byle buły i pain a l'ancienne to to samo a byle ciasto na pizze to to samo co napoletana. wszak to maka, woda, drrozdze, ,,tylko" czasem wyrastania sie tez roznia
icon_rolleyes.gif
icon_rolleyes.gif
icon_rolleyes.gif


jestem pewna ze krócej wyrastane sa duzo gorsze w smaku i strukturze.

PS juz nei mowiac o wygodzie - rano wstajesz i jest gotowe ciasto... kto ma czas jesc sniadanie po godzinie od wstania??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
CYTATTutaj podawałam prawie identyczny przepis.
yhm, prawie robi wielką różnicę
fiesgrins.gif

te przepisy są może podobne ale proporcje składników są inne, no i ten czas wyrastania- ja jestem we frakcji długiego i zimnego wyrastania
fiesgrins.gif
więc naprawdę niezmiernie rzadko robię ciasto które ma wyrastać 45 minut, bo widzę róznicę wielką i to długo wyrastane jest IMHO po prostu dużo smaczniejsze
szkoda że moja gofrownica jest do kitu, trzeba zacząć zbierać na Dezala
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
dziunia @ 20 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436455yhm, prawie robi wielką różnicę
fiesgrins.gif

te przepisy są może podobne ale proporcje składników są inne, no i ten czas wyrastania- ja jestem we frakcji długiego i zimnego wyrastania
fiesgrins.gif
więc naprawdę niezmiernie rzadko robię ciasto które ma wyrastać 45 minut, bo widzę róznicę wielką i to długo wyrastane jest IMHO po prostu dużo smaczniejsze
szkoda że moja gofrownica jest do kitu, trzeba zacząć zbierać na Dezala
icon_mrgreen.gif
Według mnie najbardziej różnią się ilością masła, która jest ogromna w przepisie Malgosimi i czasem. Jest to różnica rzeczywiście wielka. Pozostałe przeliczone na 1 szklankę mąki mieszczą się w granicach błędu. (Tu ikonka gryząca się w język), że ośmieliłam się zabrać głos.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Małgosimi wspaniałe gofry!
mniam.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
CYTAT(Tu ikonka gryząca się w język), że ośmieliłam się zabrać głos.
Hazo, nie o to chodzi. To 'prawie' naprawdę robi różnicę, nieraz się tu przecież, przy okazji róznych przepisów na drożdżowe ciasta, przekonałyśmy że drobne zmiany powodują, że rezultat jest zupełnie inny. Dlatego przepis powyższy faktycznie rózni się od Twojego na pozór niewiele, ale nie jest prawie identyczny. No i granice błędu statystycznego IMHO nie mają prawa bytu w przypadku takich przepisów, bo znowu ta nieduża ilość często robi dużą róznicę
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Linn @ 20 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436548A ja wciaz nie mam gofrownicy... Cos takiego sie nadaje?
http://www.eplaza.it/Shop/Product.asp?idso...amp;from=kelkoo
no jasne - i jaką ona moc ma super i ile wkładek wymiennych!!





Hazo - nie chodzi o zabranie glosu - ale przyznam, ze jakos dziwnie mi sie rano zrobilo... jakbym niepotrzebnie podala przepis? A wg mne różnica między nimi jest znacząca.

no i dodam, ze niezbyt mnie zachęciło w tym przepisie najpierw zdanie
,,Obie wersje sprawdzone, i obie są bardzo ok. "
a kilka linijek niżej
,,Jeszcze nie robiłam. Jak spróbuję, dodam zdjęcie"

acha, pomijając to, ze ciasto które sobie dojrzewa w lodówce jest smaczniejsze - dodatkowo sporo gęstnieje i nie ma potrzeby dosypywania mąki - jak musiała zrobić Simona w przypadku przepisu wpisanego przez Ciebie.

ACHA - i oczywiscie chodzi o 4 płaskie łyżki masła - po amerykańsku - co wcale nie jest jakąś dużą ilością!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wkladki sa 2, ale dwustronne. 4 rodzaje pieczenia: "a contatto", "forno", "barbecue" e "cialde. Rozumiem, ze tosty, jak w piekarniku / wiekszy odstep miedzy wkladkami /, barbecue i gofry. No nie powinno byc zle...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, to jeszcze sprytniej, mniej miejsca zajmują. No i napewno łatwiej myć niż moją - bez zdejmowanych wkładek...

w ogóle świetny ten grill jest - ja mam oddzielne urządzenie z tymi podłużnymi wkładkami ,,grillowymi" i jest doskonałe. Świetnie się w nim zapieka kanapki z różnymi pysznościami, doskonale się zapieka wcześniej zawinięte tortille. Ser halloumi ostatnio grillowałam - wyszedł w piękne prążki.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Malgosimi @ 20 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436566no i dodam, ze niezbyt mnie zachęciło w tym przepisie najpierw zdanie
,,Obie wersje sprawdzone, i obie są bardzo ok. "
a kilka linijek niżej
,,Jeszcze nie robiłam. Jak spróbuję, dodam zdjęcie"
Zgadzam się, że to mogło Cię zniechęcić. Ostatnie zdanie jest moje, to co powyżej - to przepis nie wiem niestety skąd i nie mogę podać linka. Powinnam zaznaczyć, że to mój dopisek.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Nie, bo w tej chwili weszłam tam pierwszy raz. Ale już wiem skąd - z WŻ. Tam kiedyś dużo przepisów podawała Borgia. Potem odeszła razem z książką i dlatego nie mogłam wyszukać linka, a przepis miałam skopiowany bez.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Malgosimi @ 20 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436427Po prostu smak dojrzałego ciasta, wyciągnięte smaczki mąki jest w ogóle dla mnie nieporównywalny dla ciasta robionego w 3 minuty na proszku.
Porownujesz apples do oranges Malgosiu
icon_smile.gif
To tak jakby porownywac buleczki drozdzowe do muffinow - zupelnie inne ciasto, zupelnie inny efekt smakowy...

A wracajac do meritum - potwierdzam, bardzo smaczny przepis
icon_smile.gif
I jak mamy ochote na drozdzowe gofry to siegam po ten wlasnie, tylko u mnie musze robic z calej porcji tzn. z 2 sklanek maki
icon_wink.gif
Aha, polecam uzycie prawdziwej wanilii lub naturalnego ekstraktu
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bajaderko muszę w końcu zrobić ten ekstrakt, tylko ciąąąągle coś innego muszę
icon_lol.gif
i zapominam

masz racje, ze porownuje jabłka do pomarańczy, ale ja po prostu jestem z frakcji drożdżowej: pizzę wolę od wszelkich tart, bułeczki drożdzowe przeróżne od muffinów... oczywiscie są pyszne muffiny i pyszne tarty. I są pyszne gofry na proszku (Twoje ,,lekkie i chrupiące" są przewspaniałe oczywiście), ale tak ogólnie wolę z drozdzami
icon_smile.gif




achaa!! Bajaderko, a czy drozdzowe gofry mozna zrobic z serem zoltym, tak jak Twoje chrupiące? Bo uwielbiam z serem... i gdyby tak ser i jeszcze te drozdzowe dziury razem miec...!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Ha...a dzis wlasnie robilam male przyjecie dla kolezanek mojego dziecka i na deser byly gofry...no niech mnie...i takie same drozdzowe, wyrastajace w lodowce 20 godzin bez mala...
z waniliowa bita smietana i lekko rozmrozonym sorbetem z owocow lesnych...
Bardzo mi w smak drozdzowe gofry, ale rowniez robie takie proszkowe z maslanka...glownie wtedy gdy sa "potrzebne" teraz -juz!!!
My zwyczajnie lubimy gofry, a gofrownice mam Krupsa (najlepsza jaka mialam do tej pory!!! POLECAM)

Malgosiu...bardzo apetyczne zdjecie....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Malgosimi @ 20 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436610(...) ale ja po prostu jestem z frakcji drożdżowej: pizzę wolę od wszelkich tart, bułeczki drożdzowe przeróżne od muffinów...

achaa!! Bajaderko, a czy drozdzowe gofry mozna zrobic z serem zoltym, tak jak Twoje chrupiące? Bo uwielbiam z serem... i gdyby tak ser i jeszcze te drozdzowe dziury razem miec...!
Oooo, to z tej samej frakcji jestesmy
icon_smile.gif
Jak mam do wyboru to zawsze siegne po drozdzowke
icon_smile.gif
Niedawno przeanalizowalam sobie jakiego rodzaju ciasta pieke najczesciej i oczywiscie wyszlo, ze drozdzowe
icon_mrgreen.gif


Ale ciagle sie bede upierac, ze nie da sie porownac ciasta drozdzowego z tym na proszku, bez wzgledu na preferencje
icon_smile.gif


Dobre pytanie z tym serem - nigdy nie robilam, ale widzialam gdzies takowe wiec pewnie mozna
icon_smile.gif
Ale ser dodalabym raczej tuz przed pieczeniem
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak tak, przed pieczeniem... musze sprobowac, moze w poniedzialek
icon_lol.gif


cheddar byłby dobry pewnie...?