- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Te gofry zdetronizowały w moim rankingu nawet pyszne gofry Bajaderki a także gofry Pam Anderson, które ja podałam. Wcześniej probowałam kilka przepisów na drozdzowe gofry ale byłam niezadowolona i głodna rano. Ale te to strzał w dziesiątkę
Po prostu smak dojrzałego ciasta, wyciągnięte smaczki mąki jest w ogóle dla mnie nieporównywalny dla ciasta robionego w 3 minuty na proszku. Zresztą zobaczcie zdjecie, co tam się dzieje w środku! Dla mnie ten przepis jest dla gofrów tym, czym napoletana dla pizz. Po prostu długo długo nic. Bazą był przepis z Cook's Illustrated
Uwaga: wydaje mi się, że do takiego ciasta konieczna jest naprawdę dobra i mocna gofrownica. Nie ma nic paskudniejszego niż miękkie gofry... Ja mam moulinexa i bardzo polecam.
Gofry drożdżowe
na 5-6 gofrów
3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką (ja żyrafą oczywiscie) z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!
Rano mozna dodac 3/4 szklanki jagod mrozonych
Po prostu smak dojrzałego ciasta, wyciągnięte smaczki mąki jest w ogóle dla mnie nieporównywalny dla ciasta robionego w 3 minuty na proszku. Zresztą zobaczcie zdjecie, co tam się dzieje w środku! Dla mnie ten przepis jest dla gofrów tym, czym napoletana dla pizz. Po prostu długo długo nic. Bazą był przepis z Cook's Illustrated
Uwaga: wydaje mi się, że do takiego ciasta konieczna jest naprawdę dobra i mocna gofrownica. Nie ma nic paskudniejszego niż miękkie gofry... Ja mam moulinexa i bardzo polecam.

Gofry drożdżowe
na 5-6 gofrów
3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką (ja żyrafą oczywiscie) z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!
Rano mozna dodac 3/4 szklanki jagod mrozonych
Ostatnią edycję dokonał moderator: