Grahamki

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
ja ostatnio kilka razy (w tym dziś rano) upiekłam bułki z mieszanej mąki pszennej i razowej żytniej - nie wyszły mdłe, wręcz przeciwnie... nie straszcie mnie, że z tą żytnią mąką trzeba robić jakieś hokus pokus przezd dodaniem
gruebel_2.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Roggie ale ja nie dałam w ogóle mąki pszennej ale żytnią razową i żytnią...
Myślę teraz, że to jednak wina drożdży albo moja, bo bułeczki są malutkie i zbite
dump.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
"........Mąka żytnia zawiera mało glutenu i musi być on aktywowany przez ukwaszenie. Poza tym żyto zawiera enzymy, które przeszkadzają w budowaniu odpowiednich struktur w miękiszu chleba, otaczając cząsteczki skrobi i białka, utrudniając im pęcznienie. Dodatek ciasta zakwaszonego jest niezbędny, żeby zahamować ten proces. W procesie zakwaszenia biorą udział bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i octowego.
Kultury kwasowe w cieście żytnim rozmnażają się bardzo chętnie i licznie. Dlatego też zakwas żytni jest najkwaśniejszym ze wszystkich zakwasów.

Podsumowując:
Kto chce upiec chleb z przewaga mąki żytniej potrzebuje zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i niesmaczny. Czyli inaczej mówiąc mąka żytnia wymaga koniecznie zakwaszenia...."

bardzo ciezko upiec zytnie buleczki, a juz tylko na drozdzach wykluczone. Wiec jesli chcemy bulki razowe to tylko z pszennej razowej

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję Mirabbelko
cvety.gif
teraz wszystko stało się jasne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Po skonsumowaniu kolejnej watowatej grahamki z ziarnami zdecydowalam, ze wybieram sie na poszukiwanie maki graham. Czas na porzadne pieczywo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy