Grahamki

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Przepis wzięty 'z głowy' :)Wyszły smaczne grahamki.

Składniki:
2 1/2 szklanki mąka pszenna wrocławska 550
3 szklanki mąka pszenna razowa 1850
1/2 szklanki otręby pszenne
1/2 l wody -- lekko ciepła
1 kostka drożdży -- 100 g
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli -- płaskie
2 łyżki cukru -- płaskie
Do posmarowania:
1/2 szklanki mleka
Do posypania:
sezam,mak,słonecznik lub ziarna dyni

Przesianą mąkę pszenną i razową wsypać do miski,zrobić na środku
wgłębienie,wkruszyć drożdże,wlać 1 szklankę wody,posypać i łyżeczką
cukru.Odstawić na k.15 minut albo aż zaczyn ruszy.Po tym czasie dodać resztę
mąki i oliwę,wyrobić dość luźne ciasto.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na
ok.1 godzinę lub do podwojenia objetości.Lekko wyrobić i formować
bułeczki.Smarować mlekiem i posypywać ziarnami.Odstawić na 1/2 godziny do
wyrośnięcia.Piec w piekarniku w 250 stopniach ok.15 minut.

Uwaga:
Do piekarnika można wstawić blaszkę z wrzątkiem.Bułeczki będą wtedy mniej
wysuszone.

Z tych proporcji wyszło mi 16 małych bułeczek i 8 dużych.Aha,bułki są raczej
z tych ciężkich i wilgotnych co jest pewnie zasługą mąki pełnoziarnistej.

_348285_n.jpg


Moje uwagi do tego przepisu

To jest przepis z 2004 roku kiedy to dopiero zaczynałam się 'bawić' w pieczywo.W związku z powyższym można zmniejszyć ilość drożdży nawet o połowę.Można też dodać 1/2 szklanki wody więcej zaleznie od tego ile wody 'wypiją' otręby.Ja często tych bułek nie piekę ale Sini na pewno się podzieli swoimi doświadczeniami w pieczeniu tychże :mrgreen:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
buziaki "Autorko" z podziekowaniem :lol:
rowniez mam zamiar jutro je przestowac
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Sini na pewno się podzieli swoimi doświadczeniami w pieczeniu tychże
To się dzielę.
2 paczki suchych rozpuszczam w letniej wodzie z dwiema łyżeczkami miodu i czekam aż się wzburzą. Wymieszam teraz 1 szkl 650 i 5 szkl razowej/ graham (co tam będzie "na stanie") i sól. Oleju nie dodam wcale (ostatnio dałam 2 łyzki), więc pewnie więcj wejdzie wody. Wychodzi mi 12 małych bułeczek. Smaruję wodą. Podczas pieczenia obficie spryskuję, a i foremka z wodą w piekarniku też stoi.
Wychodza takie zwarte i lekko się kruszą. Ja i zamawiający takie lubimy i takich sobie życzą- bo piekę często na zamówienie.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam z polowy porcji wczoraj... sa pyszne
mniam.gif
anbetung.gif
Dziekuje za przepis.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Czas wstawić zdjęcie. Już stale robię z proporcji: 2 torebki suchych drożdży, 6 szkl mąki graham, 450- 500 ml wody, po dwie łyżeczki cukru i soli.
Uwielbiam ich smak- mocno wytrawny.
 

Załączniki

  • 1g.JPG
    1g.JPG
    61.8 KB · Wyświetleń: 0

nia

Member
Maj 6, 2006
15
0
0
O zrobieniu grahamek marzyło mi się już od dawna, tyle że nie miałam przepisu. No i w końcu znalazłam
icon_smile.gif
Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne
icon_smile.gif
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Jako, że ciągle piekę te buły, to zmodyfikowałam proporcje. Stopniowo zmniejszałam ilość drożdży do 1 łyżeczki. Ciasto po prostu dłużej rośnie.
Warto dosypać do mąki ulubione zioła. Dodawałam już oregano, zathar i kminek. Trzeba szukać "swoich proporcji.

bietka @ 2 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=355140Robale zezarły mi grahamkę
cry_1.gif
Mam tylko żytnią 2000.Tym zdjęciem narobiłas mi smaka
Ostatnio nie mogę dostać mojej ulubionej grahamki z Sante (Młyn Gdański Cordesmeyer), więc piekę na razowej 2000 BIO Babalscy (ma tę samą grubość przemiału)

http://www.eko-natura.pl/sklep/product_inf...products_id=433
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny, piękne buły
icon_wink.gif
Muszę tylko nabyć jeszcze mąkę razową i ...
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam i wcinam gorrącą bułeczkę
lecker.gif

Małe odstępstwo było, bo nie lubię trocin w bułach, bez trocin wyszły fajne, miękkie i mokre
lecker.gif

mam nadzieję, że takie też będą jutro
Dziękuję za przepis Dziuniu
anbetung.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ja rowniez dziekuje z przepis, grahamki zblizone smakiem do takich jakie kiedys jadlam w Polsce. Zrobilam tak jak Sini, jednak proporcje maki byly troszke inne.
1 szklanka maki chlebowej 65
2,5 szklanki maki pelnoziarnistej 80 (z grubszego przemialu, ale bez otrebow))
2,5 szklanki maki pelnoziarnistej 150 (sporo otrebow)
miod i sol jak w przepisie, drozdzy instant 1 czubata lyzeczka. Dzieki mace z grubszego przemialu wyszly moze mniej wytrawne buleczki, ale za to pyszne, o zwartym miazszu. W ogole jestem zachwycona ta maka z grubego przemialu, udalo mi sie kupic wczoraj swiezo zmielona z mlyna. Zapach nieziemski.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Czy to możliwe, że przez zastąpienie mąki pszennej żytnią wyszły mi mdłe bułeczki? Ogólnie dodałam mąkę żytnią i żytnią razową...
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
sylwia18 @ 1 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574004Czy to możliwe, że przez zastąpienie mąki pszennej żytnią wyszły mi mdłe bułeczki? Ogólnie dodałam mąkę żytnią i żytnią razową...
IMHO mozliwe....

Pamietam, ze Mirabelka pisala, ze maka zytnia powinna byc zakwaszana, ale nie wiem czy chodzilo o smak czy raczej problemy z trawieniem zytniej maki
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Boshka @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574324IMHO mozliwe....

Pamietam, ze Mirabelka pisala, ze maka zytnia powinna byc zakwaszana, ale nie wiem czy chodzilo o smak czy raczej problemy z trawieniem zytniej maki
Dziękuję
cvety.gif

Pierwszy raz używałam mąki żytniej więc nie miałam pojęcia, że może działać inaczej. Ciasto w ogóle mało mi urosło więc się zastanawiam czy to wina mąki, drożdży czy moja
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: