- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
jestem fanka greckich smakow, a wiec i greckiego pieczywa - dlugo szukalam tego chleba, ale warto bylo
jest to moja wersja, zbitka kilku przepisow na ten chleb znalezionych w ksiazkach i necie
receptura na chleb i dokładny sposób wykonania znajduje sie w mojej domowej piekarni
jest to jeden z lepszych chlebow pszennych na zakwasie, polecam !
Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu (użylam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka
ok. 40g wody
skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy
1.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
2.W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
3.Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
4.Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
5.Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
6.Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę.
7.Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
tak wyglada w przekroju:
pieklam go rowniez w formie prostokatnej, traktujac jak chleb tostowy
jestem ciekawa waszych wersji

jest to moja wersja, zbitka kilku przepisow na ten chleb znalezionych w ksiazkach i necie

receptura na chleb i dokładny sposób wykonania znajduje sie w mojej domowej piekarni
jest to jeden z lepszych chlebow pszennych na zakwasie, polecam !
Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu (użylam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka
ok. 40g wody
skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy
1.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
2.W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
3.Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
4.Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
5.Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
6.Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę.
7.Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
tak wyglada w przekroju:

pieklam go rowniez w formie prostokatnej, traktujac jak chleb tostowy

jestem ciekawa waszych wersji

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: