Grissini Torinesi

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Kilka dni temu bardzo miła Pani Dziad
bussi.gif
podrzuciła mi fajny przepis na paluszki ,wyszły pyszne ,a są bardzo ekspresowe,cytuje ,,
Grissini Torinesi
Eric Treuille, Ursula Ferrigno
100_1701.jpg
2 lyzeczki suszonych drozdzy (lub 15g swiezych)
275 ml letniej wody
500g maki o duzej zawartosci bialka
2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
2 lyzki semoliny

glazura - 1 zoltko + 1 lyzka wody

sezam, rozmaryn, gruba sol, kminek itp. do posypania

1. Drozdze wsypac do 125ml wody, odstawic na 5 minut, wymieszac, az sie rozpuszcza.
Make i sol przesiac do duzej miski, zrobic dolek w srodku, wlac rozpuszczone drozdze i oliwe.

2. Drewniana lyzka wmieszac make do wody z drozdzami, az powstanie zwarte, wilgotne ciasto. Pozostala wode dodawac wg potrzeby.

3. Ciasto wylozyc na omaczony blat i zagniatac 10min. az bedzie gladkie i elastyczne.
Zakryc sciereczka i zostawic na 10 min. w spokoju, potem zagniatac nastepne 10 min.

4. Ciasto rozwalkowac na prostokat o wym. 30x20cm i grubosci 1,5cm. zakryc sciereczka i znowu zostawic na 10min.

5. 2 blachy posmarowac oliwa i posypac semolin. Ciasto podzielic wzdluz na 4 czesci, nastepnie kazda czesc podzielic na 10 paseczkow. Kazdy paseczek rozciagnac na 25cm. Ulozyc na blachach.

6. Paski posmarowac glazura z zoltka i wody, posypac czym sie chce i piec 10-15min. w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Wyjac i na kratce ostudzic.
Uwagi
-dałam drożdże instant
-mąkę dałam chlebową z Lidla Castello
-sypałam białym i niebieskim makiem oraz białym i czarnym sezamem
-smarowałam przed pieczeniem skondensowanym niesłodzonym mlekiem
100_1718.jpg
 

Załączniki

  • 100_1701.jpg
    100_1701.jpg
    943.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_1718.jpg
    100_1718.jpg
    884.1 KB · Wyświetleń: 0

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Semolina to mąka wspaniała, używam jej do makaronu.do drożdzowego/ zastępuje krupczatkę/ faworków. Daje fantastyczna chrupkośc ciasta przy panierowaniu mięsa.
Nie sadzę żeby kasza manna ją zastąpiła. Kasza pod pod wpływem wody to klajster, mazia, Semolina wchłania płyny i nie rozkleja się.
lepiej ją pominąc , a nie zastępować kaszą, Chociaz semolina jest grubo mielona i kaszę manna przypomina.
Warto zakupić woreczek, do panierowania, nie wspomnę o makaronie, pycha
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy