- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Kilka dni temu bardzo miła Pani Dziad
podrzuciła mi fajny przepis na paluszki ,wyszły pyszne ,a są bardzo ekspresowe,cytuje ,,
Grissini Torinesi
Eric Treuille, Ursula Ferrigno
2 lyzeczki suszonych drozdzy (lub 15g swiezych)
275 ml letniej wody
500g maki o duzej zawartosci bialka
2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
2 lyzki semoliny
glazura - 1 zoltko + 1 lyzka wody
sezam, rozmaryn, gruba sol, kminek itp. do posypania
1. Drozdze wsypac do 125ml wody, odstawic na 5 minut, wymieszac, az sie rozpuszcza.
Make i sol przesiac do duzej miski, zrobic dolek w srodku, wlac rozpuszczone drozdze i oliwe.
2. Drewniana lyzka wmieszac make do wody z drozdzami, az powstanie zwarte, wilgotne ciasto. Pozostala wode dodawac wg potrzeby.
3. Ciasto wylozyc na omaczony blat i zagniatac 10min. az bedzie gladkie i elastyczne.
Zakryc sciereczka i zostawic na 10 min. w spokoju, potem zagniatac nastepne 10 min.
4. Ciasto rozwalkowac na prostokat o wym. 30x20cm i grubosci 1,5cm. zakryc sciereczka i znowu zostawic na 10min.
5. 2 blachy posmarowac oliwa i posypac semolin. Ciasto podzielic wzdluz na 4 czesci, nastepnie kazda czesc podzielic na 10 paseczkow. Kazdy paseczek rozciagnac na 25cm. Ulozyc na blachach.
6. Paski posmarowac glazura z zoltka i wody, posypac czym sie chce i piec 10-15min. w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Wyjac i na kratce ostudzic.
Uwagi
-dałam drożdże instant
-mąkę dałam chlebową z Lidla Castello
-sypałam białym i niebieskim makiem oraz białym i czarnym sezamem
-smarowałam przed pieczeniem skondensowanym niesłodzonym mlekiem

Grissini Torinesi
Eric Treuille, Ursula Ferrigno

2 lyzeczki suszonych drozdzy (lub 15g swiezych)
275 ml letniej wody
500g maki o duzej zawartosci bialka
2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
2 lyzki semoliny
glazura - 1 zoltko + 1 lyzka wody
sezam, rozmaryn, gruba sol, kminek itp. do posypania
1. Drozdze wsypac do 125ml wody, odstawic na 5 minut, wymieszac, az sie rozpuszcza.
Make i sol przesiac do duzej miski, zrobic dolek w srodku, wlac rozpuszczone drozdze i oliwe.
2. Drewniana lyzka wmieszac make do wody z drozdzami, az powstanie zwarte, wilgotne ciasto. Pozostala wode dodawac wg potrzeby.
3. Ciasto wylozyc na omaczony blat i zagniatac 10min. az bedzie gladkie i elastyczne.
Zakryc sciereczka i zostawic na 10 min. w spokoju, potem zagniatac nastepne 10 min.
4. Ciasto rozwalkowac na prostokat o wym. 30x20cm i grubosci 1,5cm. zakryc sciereczka i znowu zostawic na 10min.
5. 2 blachy posmarowac oliwa i posypac semolin. Ciasto podzielic wzdluz na 4 czesci, nastepnie kazda czesc podzielic na 10 paseczkow. Kazdy paseczek rozciagnac na 25cm. Ulozyc na blachach.
6. Paski posmarowac glazura z zoltka i wody, posypac czym sie chce i piec 10-15min. w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Wyjac i na kratce ostudzic.
Uwagi
-dałam drożdże instant
-mąkę dałam chlebową z Lidla Castello
-sypałam białym i niebieskim makiem oraz białym i czarnym sezamem
-smarowałam przed pieczeniem skondensowanym niesłodzonym mlekiem