- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Można użyć ich jako deser, podając np z sosem waniliowym a syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia.
Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu wrzucać do zakwaszonej wody aby nie ściemniały.
Zalewa: dałam na litr wody 70 dag cukru, ale można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Można wrzucić kawałeczek cynamonu. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 15-20 minut. Uważać aby się nie rozgotowały.

Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu wrzucać do zakwaszonej wody aby nie ściemniały.
Zalewa: dałam na litr wody 70 dag cukru, ale można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Można wrzucić kawałeczek cynamonu. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 15-20 minut. Uważać aby się nie rozgotowały.
Ostatnią edycję dokonał moderator: