Herbatniki drozdzowe

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Podaje przepis mojej babci, ktora piekla te herbatniki i przechowywala w metalowej puszce ( a ja wyjadalam). To byly jedne z nielicznych ciasteczek, ktore mogla jesc ze wzgledu na minimalna ilosc cukru. Sa bardzo proste, jednak nadal bardzo je lubie.

O,5 kg maki
cwiartka margaryny lub masla
1 cukier waniliowy lub 2 lyzki cukru zwyklego
1,5 dkg drozdzy (mozna dac lyzeczke drozdzy instant)
szczypta soli
pol kubka smietany (ew. kefiru, jogurtu naturalnego)

Rozpuscic margaryne (maslo), Pozostale skladniki wsypac do miski i wyrobic elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczone maslo. Odstawic na kilka godzin do wyrosniecia. Rozwalkowac cienko (nie wiecej niz na pol cm) i wykrawac krazki lub inne dowolne ksztalty. Posmarowac ciastka roztrzepanym bialkiem lub maslem i posypac grubym cukrem.
Piec w goracym piekarniku na rumiano. Najsmaczniejsze sa takie chrupiace, przechowywane jakis czas w zamknietej puszce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ostatnio widzialam w necie jak zrobic herbatniki nie majac odpowiedniej foremki. Rozwalkowac ciasto i podzielic radelkiem na prostokaty / kwadraty /. Dziurki wykonac widelcem.
Przepis do wyprobowania.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ciekawa jestem jakie są w smku. Bo chyba raczej nie herbatnikowe? A moze sie mylę?
Przepis brzmi ciekawie, wciagnęłam na listę
daumen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Akulka @ 12 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=447957Ciekawa jestem jakie są w smku. Bo chyba raczej nie herbatnikowe? A moze sie mylę?
Przepis brzmi ciekawie, wciagnęłam na listę
daumen.gif
Racja, w smaku nie sa herbatnikowe, a raczej proste, lekkie, drozdzowe, malo slodkie, to zalezy ile cukru posypiesz na wierzchu. Ja pogryzam rano do herbaty, najlepsze takie lekko rumiane. Robilam ostatnio, ale juz po nich...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy