- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Podaje przepis mojej babci, ktora piekla te herbatniki i przechowywala w metalowej puszce ( a ja wyjadalam). To byly jedne z nielicznych ciasteczek, ktore mogla jesc ze wzgledu na minimalna ilosc cukru. Sa bardzo proste, jednak nadal bardzo je lubie.
O,5 kg maki
cwiartka margaryny lub masla
1 cukier waniliowy lub 2 lyzki cukru zwyklego
1,5 dkg drozdzy (mozna dac lyzeczke drozdzy instant)
szczypta soli
pol kubka smietany (ew. kefiru, jogurtu naturalnego)
Rozpuscic margaryne (maslo), Pozostale skladniki wsypac do miski i wyrobic elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczone maslo. Odstawic na kilka godzin do wyrosniecia. Rozwalkowac cienko (nie wiecej niz na pol cm) i wykrawac krazki lub inne dowolne ksztalty. Posmarowac ciastka roztrzepanym bialkiem lub maslem i posypac grubym cukrem.
Piec w goracym piekarniku na rumiano. Najsmaczniejsze sa takie chrupiace, przechowywane jakis czas w zamknietej puszce.
O,5 kg maki
cwiartka margaryny lub masla
1 cukier waniliowy lub 2 lyzki cukru zwyklego
1,5 dkg drozdzy (mozna dac lyzeczke drozdzy instant)
szczypta soli
pol kubka smietany (ew. kefiru, jogurtu naturalnego)
Rozpuscic margaryne (maslo), Pozostale skladniki wsypac do miski i wyrobic elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczone maslo. Odstawic na kilka godzin do wyrosniecia. Rozwalkowac cienko (nie wiecej niz na pol cm) i wykrawac krazki lub inne dowolne ksztalty. Posmarowac ciastka roztrzepanym bialkiem lub maslem i posypac grubym cukrem.
Piec w goracym piekarniku na rumiano. Najsmaczniejsze sa takie chrupiace, przechowywane jakis czas w zamknietej puszce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: