JotHa
Member
- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
tatter @ 11 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=636252Ej...JotHa...ja myslalam ze one zeszlego sezonu byly glowna atrakcja...
Sugierujesz, ze sie juz odmladzam i jestem rok do tylu ?![]()
tatter @ 11 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=636252Ej...JotHa...ja myslalam ze one zeszlego sezonu byly glowna atrakcja...
Sugierujesz, ze sie juz odmladzam i jestem rok do tylu ?![]()
tatter @ 11 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=636258Hahahahaha...a mialabys cos przeciwko temu?![]()
Ja wcale!!!To mowisz, ze te kuleczki sa sprzed ilu ?... 3, czy 5 ciu sezownow ?![]()
![]()
konsta @ 26 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=780824Czy możecie poradzić które foremki są najlepsze do wykrawania kształtów, te metalowe, czy plastikowe?Bez znaczenia.
konsta @ 26 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=780824Chciałabym się zapytać jak się robi te piękne witraże do pierniczków?Wycinasz w pierniczku otwór, obojętnie jaki kształt byleby był otoczony ciastem z każdej strony.
Kruszysz za pomocą młotka czy kuchennego tłuczka do mięsa landrynki w dowolnym kolorze, takie które nie mają jakiegoś soku w srodku czy innego nadzienia - zwykłe landryny. Najlepiej się wkruszy w woreczku z zatrzaskiem.
Powycinane, gotowe do pieczenia pierniczki układasz na blasze tak by dobrze przylegały do podłoża i otwory gdzie mają byc witrażyki wypełniasz pokruszoną landrynką w takiej ilości by utworzyła się górka - czyli wypełnij je z tzw czubkiem.
Pieczesz obserwując zachowanie landryn - leśli chcesz by kolor się zachował nie możesz zbyt długo piec... jeśli chcesz by szkiełko było bez pęcherzyków powietrza wyjmujesz pierniczki zanim landrynka w okienku zacznie na dobre się gotować i pienić, jeśli chcesz by były w szkiełku pęcherzyki to może się troszkę landrynka zagotować ale uważaj by nie wykipiała poza otwór na nią przeznaczony i nie zalała pierniczka z wierzchu.
Opis długi ale to naprawdę prosta rzecz![]()
Izoldo, z powyzszych przepisow robie cienkie i cieniutkie chrupiace ciasteczka. Przepis na takie piernikowe grubaski tez tu gdzies jest...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.