Jadalne ozdoby choinkowe

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
tatter @ 11 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=636252Ej...JotHa...ja myslalam ze one zeszlego sezonu byly glowna atrakcja...
icon_wink.gif
Sugierujesz, ze sie juz odmladzam i jestem rok do tylu ?
rofl.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hahahahaha...a mialabys cos przeciwko temu?
icon_wink.gif

Ja wcale!!!

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dobra, to ja jestem jakis tluk !
Zmienilam sode na proszek do piczenia, moze dlatego ?
Mnie to ciasto sie kruszylo (stosunkowo, jak na piernikowe). Staralam sie minimalnie juz podsypywac, przy walkowaniu, bo bez podsypywania, to juz kicha totalna - moglam piec z blatem stolu.
icon_mrgreen.gif

Powiedzcie mi tez, jak sobie radziliscie, bo skoro ono nadaje sie na ozdobry, to wykrawac mozna delikatne i subtelne ksztalty. U mnie, jak ciasto bylo bardziej rozwalkowane, to podczas przenoszenia pierniczka wiekszego na blache, rozciagalo sie nieco. Jak z kolei bylo grubsze, tego nie robilo, natomiast... bylo juz grubsze, wiec nie tak precyzyjny wyglad.

Cos po prostu schrzanilam mimo, ze odmierzalam dokladnie z waga. Czyzby jednak podmiana sody ?

A poza tym, to jest bardzo fajne, i kolorek i ... smak
icon_wink.gif
Proste formy wyszly bardzo ladne.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Ja przy robieniu cieniutkich pierniczków podsypuję dość dużo mąką podłoże (u mnie matę silikonową), żeby ciasto się nic nie przykleiło i nie trzeba było go odklejać, żeby przenieść na blachę a wałkuję przez folię spożywczą. Wtedy łatwiej się wałkuje i nic się nie kruszy. Przy śnieżynkach wycinam foremką kształt a te malutkie dziurki wycinam już po przeniesieniu na blachę.
W zeszłym roku też miałam problem z rozciąganiem i w tym roku robiłam tak, jak wyżej i było OK.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
zrobiłam z tego ciasta choineczki i nie dość że wyszły pyszne to jeszcze zapach mają po prostu obłędny. Bardzo dziękuję za przepis
bussi.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze i ciesze sie niezmiernie!
icon_biggrin.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tia.... w puszcze pierniczki twardawe, a poza nia, sciany chatki czekaly na budowe i kurcze miekly tak, ze mialam klopot z postawieniem chatki. Inna sprawa, ze za cienkie 'toto' wykombinowalam.

Ale ciasto smaczne ! Mam nadzieje, ze chatka sie utrzyma, a polukrowane pierniczki nie beda chrupiace
icon_wink.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
GOLDEN GINGERBREAD: - mam pytanie do tego przepisu: czy syrop klonowy badz golden syrup mozna czyms zastapic? na przyklad miodem? czy to wplynie tylko na smak pierniczkow czy na jakosc wykonania tez? (mam na mysli pomyslnosc wypieku...) bardzo dziekuje za odpowiedz.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Elmagro, ja zastępuję płynnym sztucznym miodem.
icon_smile.gif

pierniki_na_choink_4.jpg

pierniki_na_choink_6.jpg

Załączniki

• pierniki_na_choink_4.jpg
    pierniki_na_choink_4.jpg
    32.7 KB · Wyświetleń: 1
  • pierniki_na_choink_6.jpg
    pierniki_na_choink_6.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Są przepyszne, maślano- cynamonowo- karmelowe, u mnie nawet lekko ciągnące w środku- te krócej pieczone. Mocniej zrumienione są bardzo chrupiące, ale wolę te ciągnące. To ciasto najwyraźniej u każdego żyje własnym życiem, bo moje strasznie się kruszyło i musiałam dodać czubatą łyżeczkę kwaśnej śmietany, żeby sprawniej wałkować. Syrop był płynny.
Nie będę lukrować, bo są bardzo słodkie.
Na pewno powtórzę na święta, dzisiaj było tylko testowanie nowych foremek i zaraz zostaną pożarte.

konsta

Member
Sty 22, 2008
21
0
0
Chciałabym się zapytać jak się robi te piękne witraże do pierniczków?
Czy możecie poradzić które foremki są najlepsze do wykrawania kształtów, te metalowe, czy plastikowe?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
konsta @ 26 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780824Czy możecie poradzić które foremki są najlepsze do wykrawania kształtów, te metalowe, czy plastikowe?
Bez znaczenia.
konsta @ 26 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780824Chciałabym się zapytać jak się robi te piękne witraże do pierniczków?
Wycinasz w pierniczku otwór, obojętnie jaki kształt byleby był otoczony ciastem z każdej strony.
Kruszysz za pomocą młotka czy kuchennego tłuczka do mięsa landrynki w dowolnym kolorze, takie które nie mają jakiegoś soku w srodku czy innego nadzienia - zwykłe landryny. Najlepiej się wkruszy w woreczku z zatrzaskiem.
Powycinane, gotowe do pieczenia pierniczki układasz na blasze tak by dobrze przylegały do podłoża i otwory gdzie mają byc witrażyki wypełniasz pokruszoną landrynką w takiej ilości by utworzyła się górka - czyli wypełnij je z tzw czubkiem.
Pieczesz obserwując zachowanie landryn - leśli chcesz by kolor się zachował nie możesz zbyt długo piec... jeśli chcesz by szkiełko było bez pęcherzyków powietrza wyjmujesz pierniczki zanim landrynka w okienku zacznie na dobre się gotować i pienić, jeśli chcesz by były w szkiełku pęcherzyki to może się troszkę landrynka zagotować ale uważaj by nie wykipiała poza otwór na nią przeznaczony i nie zalała pierniczka z wierzchu.

Opis długi ale to naprawdę prosta rzecz
icon_biggrin.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wyciągam sobie bo będę robić niedługo, Tatter a powiedz mi proszę, na jaką grubość je wałkujesz, lepsze są takie puszyste jak tradycyjne polskie pierniki, czy cieniutkie i chrupiące jak ciasteczka?

konsta

Member
Sty 22, 2008
21
0
0
Zrobiłam pierniczki
icon_smile.gif
Udało się nawet stworzyć witraże. Smak cudowny. Mój mąż już się zdeklarował,że mam druga porcje robić, bo do świąt nie wytrzymają.

Jednak tak jak kilka Pań pisało wcześniej, tez miałam straszny problem z kruszącym się ciastem. Nie dało się go rozwałkować ob się rozrywało na kawałki, pierniczki ciężko było odklejać od stołu :/ . Zastanawiałam się czemu tak się dzieje, bo podobny problem miałam też przy ciasteczkach maślanych "siekanych". Czy przyczyną może być zbyt mała ilość masła?

BabyJane

Member
Lis 28, 2008
21
0
0
rok temu takie tu pierni... kowanie odchodziło, a teraz jakby cisza...
kto jeszcze, poza mną i już zdeklarowanymi Paniami, przymierza się w tym roku do tych pierniczków?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Izolda @ 28 Nov 2008, 09:45 ) index.php?act=findpost&pid=781721Wyciągam sobie bo będę robić niedługo, Tatter a powiedz mi proszę, na jaką grubość je wałkujesz, lepsze są takie puszyste jak tradycyjne polskie pierniki, czy cieniutkie i chrupiące jak ciasteczka?
Izoldo, z powyzszych przepisow robie cienkie i cieniutkie chrupiace ciasteczka. Przepis na takie piernikowe grubaski tez tu gdzies jest...
icon_biggrin.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki Tatter za podpowiedź, tak mi się właśnie wydawało, wałkowałam na jakieś 2 - 3 mm, na razie robiłam golden gingerbread, pyszne, następne muszę trochę odsłodzić, wkrótce przetestuję resztę
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy