- Mar 21, 2006
- 411
- 0
- 0
Jesienne kruche jabłuszka
* 2,5 szkl. mąki (390g)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* kostka zimnego masła (250g)
* 6 łyżek lodowatej wody
* jajko rozmieszane z odrobina wody + cukier do posypania
Nadzienie:
* 3 nieduże jabłka
* 2 łyżki wody
* ok. 1/4 szkl. cukru - w zależności od kwaśności jabłek i upodobań
* 0,5 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
* nieco soku z cytryny
* łyżka masła
1. Do mąki dodać sól i cukier, masło posiekać w drobną kostkę i dodać do mąki, szybko połączyć do powstania grudek (nie ugniatać aż masło się rozpuści!), dodać wodę i szybko zagnieść w zwarte ciasto. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć w kształt dysku i schłodzić w lodówce.
2. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka pokroić w niedużą kostkę, wsypać do rondelka, dodać wodę i dusić bez mieszania ok. 10-15 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, jeszcze chwilkę (minutkę - dwie) podusić, dodać sok z cytryny, ewentualnie dosłodzić (ale to raczej zbędne). Zdjąć z ognia, dodać masło (masa stanie się bardziej jedwabista) i schłodzić. I tu przyda się miotła, wałek lubi inne narzędzie obronne - bo inaczej wyjedzą Wam masę i nie będzie czym nadziewać ciastek! Z tego co sie zorientowałam to jest to bardzo podobne nadzienie jak w szarlotce Bajaderki - prawie identyczne proporcje i tak samo robione, więc kto robił tamtą szarlotkę wie jakie jest pyszne
3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy (są dwie porcje ciasta by nie ogrzewać na raz całości), wycinać foremką jabłuszka - można też wycinać zwykłe krążki z braku foremki, albo posłużyć się foremką do pierożków
4. Nakładać na ciasto nadzienie (przy takich foremkach jak moje ok 1,5 łyżki), posmarować brzegi jajkiem rozmieszanym z wodą, przykryć drugim kawałkiem ciasta i docisnąć brzegi robiąc ozdobny rant. Jeśli nie używamy takich foremek jak ja - zrobić 2-3 delikatne nacięcia na wierzchu. Posmarować ciastka jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec ciasteczka w 200C ok. 15-20 minut. Odstawić na 10 minut na kratkę do schłodzenia. Ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem... i już można patrzeć jak znikają w tajemniczy sposób
Ciasto błyskawicznie się robi i fenomenalnie wałkuje, a po upieczeniu cudownie listkuje (dlatego ważne jest by masło nie zaczęło się topić)... w połączeniu ze słodkimi jabłkami i posypane cukrem - jest w sam raz, ale samo w sobie nie jest zbyt słodkie i równie dobrze można je wykorzystać do wytrawnego nadzienia - mam podobną foremkę, ale w kształcie dyni i w niej robię właśnie niesłodkie wypieki. Polecam, bo jest pyszne!
Przepis pochodzi z opakowania do foremek.
Aha!
Do wykonania ciastek użyłam takich foremek:
Ich zasada działania jest identyczna jak przy foremkach na pierożki.
* 2,5 szkl. mąki (390g)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* kostka zimnego masła (250g)
* 6 łyżek lodowatej wody
* jajko rozmieszane z odrobina wody + cukier do posypania
Nadzienie:
* 3 nieduże jabłka
* 2 łyżki wody
* ok. 1/4 szkl. cukru - w zależności od kwaśności jabłek i upodobań
* 0,5 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
* nieco soku z cytryny
* łyżka masła

1. Do mąki dodać sól i cukier, masło posiekać w drobną kostkę i dodać do mąki, szybko połączyć do powstania grudek (nie ugniatać aż masło się rozpuści!), dodać wodę i szybko zagnieść w zwarte ciasto. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć w kształt dysku i schłodzić w lodówce.
2. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka pokroić w niedużą kostkę, wsypać do rondelka, dodać wodę i dusić bez mieszania ok. 10-15 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, jeszcze chwilkę (minutkę - dwie) podusić, dodać sok z cytryny, ewentualnie dosłodzić (ale to raczej zbędne). Zdjąć z ognia, dodać masło (masa stanie się bardziej jedwabista) i schłodzić. I tu przyda się miotła, wałek lubi inne narzędzie obronne - bo inaczej wyjedzą Wam masę i nie będzie czym nadziewać ciastek! Z tego co sie zorientowałam to jest to bardzo podobne nadzienie jak w szarlotce Bajaderki - prawie identyczne proporcje i tak samo robione, więc kto robił tamtą szarlotkę wie jakie jest pyszne

3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy (są dwie porcje ciasta by nie ogrzewać na raz całości), wycinać foremką jabłuszka - można też wycinać zwykłe krążki z braku foremki, albo posłużyć się foremką do pierożków

4. Nakładać na ciasto nadzienie (przy takich foremkach jak moje ok 1,5 łyżki), posmarować brzegi jajkiem rozmieszanym z wodą, przykryć drugim kawałkiem ciasta i docisnąć brzegi robiąc ozdobny rant. Jeśli nie używamy takich foremek jak ja - zrobić 2-3 delikatne nacięcia na wierzchu. Posmarować ciastka jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec ciasteczka w 200C ok. 15-20 minut. Odstawić na 10 minut na kratkę do schłodzenia. Ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem... i już można patrzeć jak znikają w tajemniczy sposób

Ciasto błyskawicznie się robi i fenomenalnie wałkuje, a po upieczeniu cudownie listkuje (dlatego ważne jest by masło nie zaczęło się topić)... w połączeniu ze słodkimi jabłkami i posypane cukrem - jest w sam raz, ale samo w sobie nie jest zbyt słodkie i równie dobrze można je wykorzystać do wytrawnego nadzienia - mam podobną foremkę, ale w kształcie dyni i w niej robię właśnie niesłodkie wypieki. Polecam, bo jest pyszne!
Przepis pochodzi z opakowania do foremek.
Aha!
Do wykonania ciastek użyłam takich foremek:

Ich zasada działania jest identyczna jak przy foremkach na pierożki.