Jesienne kruche jabłuszka

ushii

Member
Mar 21, 2006
411
0
0
Jesienne kruche jabłuszka

* 2,5 szkl. mąki (390g)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* kostka zimnego masła (250g)
* 6 łyżek lodowatej wody
* jajko rozmieszane z odrobina wody + cukier do posypania

Nadzienie:

* 3 nieduże jabłka
* 2 łyżki wody
* ok. 1/4 szkl. cukru - w zależności od kwaśności jabłek i upodobań
* 0,5 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
* nieco soku z cytryny
* łyżka masła

jesienne_kruche_jabluszka.jpg

1. Do mąki dodać sól i cukier, masło posiekać w drobną kostkę i dodać do mąki, szybko połączyć do powstania grudek (nie ugniatać aż masło się rozpuści!), dodać wodę i szybko zagnieść w zwarte ciasto. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć w kształt dysku i schłodzić w lodówce.

2. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka pokroić w niedużą kostkę, wsypać do rondelka, dodać wodę i dusić bez mieszania ok. 10-15 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, jeszcze chwilkę (minutkę - dwie) podusić, dodać sok z cytryny, ewentualnie dosłodzić (ale to raczej zbędne). Zdjąć z ognia, dodać masło (masa stanie się bardziej jedwabista) i schłodzić. I tu przyda się miotła, wałek lubi inne narzędzie obronne - bo inaczej wyjedzą Wam masę i nie będzie czym nadziewać ciastek! Z tego co sie zorientowałam to jest to bardzo podobne nadzienie jak w szarlotce Bajaderki - prawie identyczne proporcje i tak samo robione, więc kto robił tamtą szarlotkę wie jakie jest pyszne
icon_smile.gif

3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy (są dwie porcje ciasta by nie ogrzewać na raz całości), wycinać foremką jabłuszka - można też wycinać zwykłe krążki z braku foremki, albo posłużyć się foremką do pierożków
icon_smile.gif

4. Nakładać na ciasto nadzienie (przy takich foremkach jak moje ok 1,5 łyżki), posmarować brzegi jajkiem rozmieszanym z wodą, przykryć drugim kawałkiem ciasta i docisnąć brzegi robiąc ozdobny rant. Jeśli nie używamy takich foremek jak ja - zrobić 2-3 delikatne nacięcia na wierzchu. Posmarować ciastka jajkiem i posypać cukrem.

5. Piec ciasteczka w 200C ok. 15-20 minut. Odstawić na 10 minut na kratkę do schłodzenia. Ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem... i już można patrzeć jak znikają w tajemniczy sposób
icon_smile.gif

Ciasto błyskawicznie się robi i fenomenalnie wałkuje, a po upieczeniu cudownie listkuje (dlatego ważne jest by masło nie zaczęło się topić)... w połączeniu ze słodkimi jabłkami i posypane cukrem - jest w sam raz, ale samo w sobie nie jest zbyt słodkie i równie dobrze można je wykorzystać do wytrawnego nadzienia - mam podobną foremkę, ale w kształcie dyni i w niej robię właśnie niesłodkie wypieki. Polecam, bo jest pyszne!
Przepis pochodzi z opakowania do foremek.

Aha!
Do wykonania ciastek użyłam takich foremek:

foremki_jablko_i_dynia.jpg

Ich zasada działania jest identyczna jak przy foremkach na pierożki.

Załączniki

• foremki_jablko_i_dynia.jpg
    foremki_jablko_i_dynia.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 7
  • jesienne_kruche_jabluszka.jpg
    jesienne_kruche_jabluszka.jpg
    294.2 KB · Wyświetleń: 8

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Spisek, ani chyba znowu spisek...
gruebel_2.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
ushii @ 8 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1023164no ze stanów, z Wiliams Sonoma.
icon_mrgreen.gif
wiedziałam ,że z USA
cry_1.gif

czy ja dobrze przeczytałam ,że masz Ushii jeszcze dynię , pokażesz?

samanta @ 8 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1023165Spisek, ani chyba znowu spisek...
gruebel_2.gif
no ,ale ciasteczka fajne , oj fajne , ja mam takie inne serduszka , może by się nadały
gruebel_2.gif
, no są na pojedyncze ciasteczko

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Margot @ 8 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1023166
icon_mrgreen.gif
wiedziałam ,że z USA
cry_1.gif

czy ja dobrze przeczytałam ,że masz Ushii jeszcze dynię , pokażesz?

no ,ale ciasteczka fajne , oj fajne , ja mam takie inne serduszka , może by się nadały
gruebel_2.gif
, no są na pojedyncze ciasteczko
Spisek spiskiem ale już obejrzałam swoje foremki pod kątem tych ciastek i wyszło mi, że chyba tylko takie większe serduszka albo wręcz szklanką. I mały otworek okrągły albo i nie okrągły... lepszy nie okrągły...
gruebel_2.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
oj zachecajace te jabluszka
lecker.gif

tez juz kombinuje co by sie nadalo, chociaz ...ide poszukiwac foremek
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ushii, pieeekne! Ubieglas mnie
icon_lol.gif
Moje tez juz czekaja w kolejce (od zeszlego roku
icon_redface.gif
).

ciastko23

Member
Cze 28, 2008
2
0
0
Mmmmmmmmmmmm aż mi ślinka cieknie:) od razu po pracy biegnę do domu i biorę się za te ciasteczka. Tylko mam jeden problem, bo jestem na diecie bezcukrowej, myślicie że nadzienie bez cukru też będzie się nadawało?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Piękne
fiesgrins.gif
Pożądam tych foremek
cry_1.gif

Ciastko, ja myślę, że spokojnie możesz pominąć cukier, tzn. w smaku oczywiście nie będzie słodkie ale brak cukru IMO niczego oprócz smaku tu nie zmieni.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wygladaja cudownie. I ciasteczka i foremki. Rozpoczelam nawet polowanie na nie, odwiedzilam Williams Sonoma website i jak sie okazuje - nie wysylaja do mnie. Prawdziwa tragedia.

ushii

Member
Mar 21, 2006
411
0
0
ciesze się ogromnie, ze nie jestem osamotniona w miłości do tych foremek
icon_smile.gif
mój M. ze zdumienia nie mógł wyjść, jak ja mogłam kupić taką droga "foremkę do pierogów" jak ją ładnie nazwał
rofl.gif
Zero zrozumienia... ale ciastka to wsuwa jak tylko spuszcze je na moment z oczu
rofl.gif

samanto - no duże serduszka z nadzieniem też byłyby cudne, chyba ten pomysł wykorzystam
icon_smile.gif

margot - dyniowe wypieki pokażę jak następnym razem będę robić, ale foremka dyniowa to ta po prawej na fotce, w pudełku

ciastko - zgadzam się w zupełności z dziunią, poza smakiem cukier nie zmienia nic
icon_smile.gif
a używasz jakiś słodzików zastępczych czy tak zupełnie nic?

tatter - a myślałam, ze tylko do nas takie cuda nie docierają
icon_frown.gif

A, a w przepisie jest jeszcze wariant smażony tego ciasta...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (ushii @ 9 Sep 2010, 11:37 ) index.php?act=findpost&pid=1023346tatter - a myślałam, ze tylko do nas takie cuda nie docierają
icon_frown.gif
Ja tez sadzilam, ze u mnie tu juz wszystko mozna dostac, a jak widac - nie wszystko!

Ale sie nie zniechecilam i znalazlam owe formki tutaj, rowniez w US, ale z mozliwoscia przesylki do mnie ;D

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zaiste, śliczności.
Chyba udam, że nie widziałam, żeby mnie zazdrość nie zżerała....
icon_wink.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dziewczyny, tu: http://cgi.ebay.pl/Williams-Sonoma-PUMPKIN...=item58897391d6 wysyłają do nas za 10$ a każda dodatkowa foremka nadal za 10$ wysyłka, czyli jakbyśmy zamówiły 3 sztuki, to płacimy po 3,33$ za wysyłkę każda, czyli z foremką ok. 33,40 zł
fiesgrins.gif
Niestety nie widzę tej w formie jabłuszka z przesyłką do Polski
gruebel_2.gif

ciastko23

Member
Cze 28, 2008
2
0
0
ushii @ 9 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1023346ciastko - zgadzam się w zupełności z dziunią, poza smakiem cukier nie zmienia nic
icon_smile.gif
a używasz jakiś słodzików zastępczych czy tak zupełnie nic?
Ushii w ogóle nie stosuje cukru, bo źle reaguje na wszystkie substancje słodzące, jestem na diecie bezcukrowej, bezmlecznej, bezjajecznej i bezglutenowej. Wszędzie szukam przepisów żeby sobie urozmaicić dietę ale niestety ciężko z tym:/

Ale na samą myśl o tych ciasteczkach..... już mi ślinka cieknie:) dam znać jutro jak mi wyszły, oczywiście nie będą takie piękne jabłuszkowate bo nie mam takich foremek
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
dziunia @ 9 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1023384Dziewczyny, tu: http://cgi.ebay.pl/Williams-Sonoma-PUMPKIN...=item58897391d6 wysyłają do nas za 10$ a każda dodatkowa foremka nadal za 10$ wysyłka, czyli jakbyśmy zamówiły 3 sztuki, to płacimy po 3,33$ za wysyłkę każda, czyli z foremką ok. 33,40 zł
fiesgrins.gif
Niestety nie widzę tej w formie jabłuszka z przesyłką do Polski
gruebel_2.gif
to nie można jej kupić z wysyłka do Polski?
cry_1.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy