bietka @ 20 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1523973Kaczka pekinka z lidla nada się?Oczywiście. Powodzenia.
Joanna @ 19 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1523826Mam pytanie - czy faktycznie przyprawia się ją tylko w środku? Bo ja odruchowo posoliłam i na zewnątrz.seniorka @ 8 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=908739Dokładnie osuszoną, nacieramy wewnątrz solą zmieszaną ze zmielonym pieprzem
seniorko droga, alez jak najbardziej sie popisalas - wpisalas przepis i zainspirowalas wiele osob do pieczenia kaczki, i to jakiej! Naprawde nie ma sensu laczyc watkow, zaloze sie, ze niemalo osob wnikliwie zbada caly temat.
Mam nadzieje, ze "moj" przepis na kaczke a l'orange nie przeszkadza Ci (nie widze sensu powielania watkow, jesli to ta sama potrawa, moze ujeta inaczej, a poza tym tyle rendycji ile osob gotujacych, prawda?). No i warto dodac zawsze cos od siebie bo przepisy, dania, kuchnia ...panta rei![]()
Beata19 @ 13 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1553123Seniorko napisz jak robisz kacze piersi - czy tak samo jak w/w kaczkę, czy inaczej ( np. na patelni). Co lepsze - udka czy piersi? Sama jeszcze nie robiłam więc będę wdzięczna za każdą podpowiedź. PozdrawiamBasiu jestem dzisiaj slepa jak kret (to juz drugi raz). Ale z trudrem znalazóam naiczesciej stosowany przepisw'[ JNie wiem, czy Ci bedz0e 0dpowiadal, b0 jest z nuta pomaranczy.l podaje link kacze piersi Ja licze duza piers kacza na dwie osoby/ Skorke nakrawam ostrym nozem w spora kratke i po eop-rawieniu klade sko0ra do dolu na sredni9o rozgrzanej patelni. tro0che xwiekszam ogien i smaze z kazdej strony ns oleju z maslem 5 - 7ninut' Lubie nie przepiecz0na, ros0czysta.l Zamiast pomaranczt mo0zna prztprawic majerankiem (suswz0ny7m) roztartym ws palcach dla wydobycia zapachu. Tyloko0 ostroznie z iloscia - bez pe byc wtsuszone, ale skorka chrupiaca. Do tego ziemniaki puree i salata z sosem winegret.
Cinka @ 15 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568138Żeby te przyprawy do tuszki przylgnęły i na niej zostały, a nie spłynęły z wodą
Nie za bardzo mogę się z tym zgodzić.Po umyciu tuszki i nawet niezbyt długim obcieknięciu w pozycji wiszącej, a potem obsypaniem przyprawami nie może być mowy aby spłynęły z wodą,wręcz przeciwnie ładnie się przyklejają.Natomiast (imho)po obcieknięciu w pozycji wiszącej( nawet godzinnym) i wytarciu papierowym ręcznikiem, czy można mówić o dokładnym wysuszeniu tuszki?
Często w wielu przepisach powielane są pewne zalecenia które na dobrą sprawę nie wiadomo czemu mają służyć i co mają powodować.W przepisach o drobiu jest to ,,dokładne osuszenie tuszki"
W przepisach na Pavlową jest to dodanie do ubitej piany łyżeczki octu.Czy dodaję czy nie ,efekt jest taki sam ,smak w zasadzie niezmieniony,więc chyba tylko powielanie zaleceń.Wniosek- dodawanie łyżeczki octu jest niepotrzebne, tak jak zbyt dokładne obsuszanie tuszki przed dodaniem przypraw.Wystarczy by obciekła i wytrzeć papierowym ręcznikiem ,,żeby przyprawy nie spłynęły"![]()
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
a może ktoś zna jeszcze jakieś inne uzasadnienie?
Jeszcze jednym takim przykładem który mi się właśnie przypomniał jest często opisywany w przepisach na nalewkę dereniową zalecenie żeby nakłuwać owoce derenia i to jeszcze najlepiej ,,szpilką drewnianą" Mamy teraz kilkaset czy więcej owoców derenia i nakłuwajmy każdy.Jak ktoś chce nakłuwać to już lepiej owoc derenia rozciąć -to na pewno ułatwi ekstrakcję.Z doświadczenia swojego i innych wiem że nakłuwanie owoców derenia jest niepotrzebne.
Daderma @ 18 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568456Nie za bardzo mogę się z tym zgodzić.Po umyciu tuszki i nawet niezbyt długim obcieknięciu w pozycji wiszącej, a potem obsypaniem przyprawami nie może być mowy aby spłynęły z wodą,wręcz przeciwnie ładnie się przyklejają.Natomiast (imho)po obcieknięciu w pozycji wiszącej( nawet godzinnym) i wytarciu papierowym ręcznikiem, czy można mówić o dokładnym wysuszeniu tuszki?Nie popadajmy w przesadę - osuszenie po umyciu czy moczeniu oznacza osuszenie z nadmiaru wody, nie do kompletnego sucha przecież, bo to raczej niemożliwe. Zaschnięty drób wygląda nieciekawiea słowo "dokładnie" dotyczy raczej każdego miejsca, a nie ostatniej kropli wilgoci.![]()
Jeśli wolisz wieszać tuszkę do odcieknięcia to wieszaj, tak również się osuszy.
seniorka @ 18 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568583Oprócz przypraw, z czym Cinka ma rację, chodzi o to, żeby kaczka się pieka, a nie dusiła, czy .też gotowała. Skórka ma być aromatyczna i chrupiąca. co z wilgotnej rzadko się udaje.Czyli jednak sucha ale oczywiście nie przesuszona,bo to faktycznie niemożliwe.Dzięki Cinko
O i to jest informacja.Dzięki seniorko.
Wygląda na to że mam jasność.Wypróbuję Wasze zalecenia, bo faktem jest że wzorcowej, chrupiącej skórki nie udało mi się osiągnąć.
pozdrawiam
seniorka @ 19 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568599Nie mogę w tej chwiiioli znależć w tym nnatłoiku informacji znależć poztu, w którym pisałam, że aby skórka była chrupiąca, należy upieczoną i zrumienioną kaczkę (tuż po upieczeniu) skropić, ale nie polać, zimną wod i na powrót wstawić do nagrzanego pieca. Jak woda odparuje po paru minutach, skórka jest rumiana i krucha. Powodzenia.Dzięki Seniorko - to też jest cenna dla mnie informacja![]()
Powiedzcie dziewczyny jeszcze jak to jest z chwilą zakończenia marynowania np. kaczki, w większości przepisów jest napisane żeby usunąć marynatę.Czy wystarczy wytrzeć np.ręcznikiem papierowym czy umyć pod kranem?
Ja do tej pory raczej zostawiałem aby tuszka obciekła z marynaty lub też dodatkowo wycierałem tymże ręcznikiem.
pozdrawiam
D.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.