Kandyzowany imbir i syrop

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Kandyzowany imbir i syrop

1 filizanka Swieżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę lub plasterki
3 filiżanki cukru
2 1/2 filizanki wody

Gotować na małym ogniu imbir w syropie z wody i cukru 30 minut, następnego dnia powtórzyć gotowanie.
Odcedzić imbir od syropu. Rozłożyć go na blasze na papierze do pieczenia, suszyc w letnim piekarniku lub kaloryferze. Podsuszony przesypać cukrem pudrem (łyżka - dwie)
Syrop zlac do słoika i do lodówki.

Kandyzowany imbir ma słodko pikantny smak. Doskonały do keksu, pierników, sałatek owocowych.
Syrop do sosów, polewania deserów, herbat.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Robił ktoś ten imbir kandyzowany? Może można wysuszyć go w suszarce do grzybów?
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Ja robiłam - bardzo dobre.
Ale gdzie ja go suszyłam?
gruebel_2.gif
Na pewno nie w suszarce - obstawiam okno i słońce.
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Ooo, chyba sobie zrobię, bardziej dla syropu, będę miała gotową mieszankę do herbaty
icon_smile.gif
Może razem z cynamonem zagotuję... i zielem angielskim...
denknach.gif
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Ja też go robię bardziej dla syropu( syrop kupny ma inny smak, mało imbirowy)
Suszyłam kawałeczki imbiru w piekarniku, ale zbyt mocno mi wysechł, dodawałam je do keksu, owocowej herbaty.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,038
147
63
Małgoś.dz. @ 2 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=723746Ja tez robiłam z tego przepisu.
icon_smile.gif
Czy zachowałaś proporcje podane w przepisie
icon_question.gif

Pytam, bo dziś zaczęłam robić, ale po pierwszym gotowaniu mam ogromną ilość dość rzadkiego syropu i bardzo niewiele imbiru, który w gotowaniu się trochę skurczył. A chciałam mieć kandyzowany imbir, a nie słodko-ostrą wodę.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Hazo, dałam więcej imbiru (chyba nawet sporo więcej), ale juz nie pamiętam dokładnie ile tego było.
Syropu nie wylewaj. Nie popsuje się, a z pewnością powoli go wykorzystasz.
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Podepne sie tutaj, choc imbir zrobilam nieco inaczej, z przepisu Davida Lebovitza :

imbirKandyzWsyropie.jpg

Imbir ten wczesniej obgotowuje sie dwukrotnie, dzieki czemu jego smak jest delikatniejszy, mniej 'palacy'; jak dla mnie pychota
lecker.gif


(dla ewentualnych chetnych - tlumaczenie wpisalam na blogu)
 

Załączniki

  • imbirKandyzWsyropie.jpg
    imbirKandyzWsyropie.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 0