Kandyzowany imbir i syrop
1 filizanka Swieżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę lub plasterki
3 filiżanki cukru
2 1/2 filizanki wody
Gotować na małym ogniu imbir w syropie z wody i cukru 30 minut, następnego dnia powtórzyć gotowanie.
Odcedzić imbir od syropu. Rozłożyć go na blasze na papierze do pieczenia, suszyc w letnim piekarniku lub kaloryferze. Podsuszony przesypać cukrem pudrem (łyżka - dwie)
Syrop zlac do słoika i do lodówki.
Kandyzowany imbir ma słodko pikantny smak. Doskonały do keksu, pierników, sałatek owocowych.
Syrop do sosów, polewania deserów, herbat.
1 filizanka Swieżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę lub plasterki
3 filiżanki cukru
2 1/2 filizanki wody
Gotować na małym ogniu imbir w syropie z wody i cukru 30 minut, następnego dnia powtórzyć gotowanie.
Odcedzić imbir od syropu. Rozłożyć go na blasze na papierze do pieczenia, suszyc w letnim piekarniku lub kaloryferze. Podsuszony przesypać cukrem pudrem (łyżka - dwie)
Syrop zlac do słoika i do lodówki.
Kandyzowany imbir ma słodko pikantny smak. Doskonały do keksu, pierników, sałatek owocowych.
Syrop do sosów, polewania deserów, herbat.