- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
To pyszne ciasto robię co roku na Boże Narodzenie . Tym razem upiekłam je na imieniny mojej mamy
Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego" .
Składniki :
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 300 g masła lub margaryny ( ja daję pół na pół )
* 8 jajek
* 2 szklanki cukru pudru
* pół szklanki maku
* 2 łyżki kakao
* 300 g okrągłych biszkoptów
* aromat waniliowy
* 2 słoiki dżemu morelowego lub malinowego
* polewa czekoladowa
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po jednym żółtku , a potem mąkę z proszkiem ( 2 łyżki mąki odłożyć ) i aromat . Ubić sztywną pianę z białek , delikatnie wymieszać z ciastem .
Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao , do drugiej przesiany suchy mak , do trzeciej odłożoną mąkę .
W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm wykładać warstwami :
- ciemne ciasto
- biszkopty
- dżem
- ciasto z makiem
- biszkopty
- dżem
- jasne ciasto
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec , aż wierzch się zrumieni , a boki zaczną odstawać od blachy [ u mnie około 1-1,15 godz. ] .
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową . Ja skorzystałam z przepisu Cinki .

Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego" .
Składniki :
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 300 g masła lub margaryny ( ja daję pół na pół )
* 8 jajek
* 2 szklanki cukru pudru
* pół szklanki maku
* 2 łyżki kakao
* 300 g okrągłych biszkoptów
* aromat waniliowy
* 2 słoiki dżemu morelowego lub malinowego
* polewa czekoladowa
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po jednym żółtku , a potem mąkę z proszkiem ( 2 łyżki mąki odłożyć ) i aromat . Ubić sztywną pianę z białek , delikatnie wymieszać z ciastem .
Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao , do drugiej przesiany suchy mak , do trzeciej odłożoną mąkę .
W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm wykładać warstwami :
- ciemne ciasto
- biszkopty
- dżem
- ciasto z makiem
- biszkopty
- dżem
- jasne ciasto
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec , aż wierzch się zrumieni , a boki zaczną odstawać od blachy [ u mnie około 1-1,15 godz. ] .
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową . Ja skorzystałam z przepisu Cinki .