Kapusta kiszona zasmazana

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,610
4,740
113
tatter @ 19 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563814No prosze. Smacznego zatem
icon_wink.gif

Moja kapusta tez jest replika babcinej. Odrobina cukru wg mnie wzbogaca smak. A w jakim celu pluczesz kapuste?
Moniak @ 19 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563815Z tym płukaniem to jakiś nawyk jest od zarania dziejów chyba
icon_wink.gif

Moja mama też płucze, a ja nigdy
icon_smile.gif
I tu jest "pies pogrzebany"
icon_mrgreen.gif
Zawsze płuczę bo wydaje mi się że bardzo kwaśna potem będzie, do surówki nie płuczę.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
hazo @ 19 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563838Do co jadałyście do schabowych? Przecież taka zasmażana kapusta, to zawsze był klasyczny dodatek do kotletów schabowych.
Pierwszy raz o schabowym z zasmażaną kapustą usłyszałam w Bydgoszczy u babci T., u nas w domu takiej kapusty się nie robiło, kiszona jadana była tylko jako surówka lub w bigosie, do schabowych moja mama robiła albo surówkę z kiszonej kapusty, albo sałatkę z buraków z cebulą
lecker.gif
. Taką zasmażaną kapustę podaję najczęściej do klusek z tartych ziemniaków okraszonych podsmażoną cebulą i wytopionym wędzonym boczkiem. To jest danie które pojechałam nauczyć się robić od babci T. bo on je uwielbia, a i mi bardzo przypadło do gustu
icon_smile.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
U mnie z kolei do schabowego były zazwyczaj surówki z surowych warzyw (marchewka z jabłkiem, z białej słodkiej kapusty, selerowa ) ewentualnie mizeria słoikowa, słoikowe sałatki wielowarzywne, ogórki lub na ciepło marchewka z groszkiem i bez.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
kasha @ 19 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563840No chyba nie zawsze, są może rejony Polski gdzie jest to klasyk, osobiście nigdy się z tym nie spotkałam i nigdy, na szczęście, nie jadłam
Może to jest faktycznie potrawa regionalna.

Kasha, skoro nigdy nie jadłaś, to dlaczego uważasz to za szczęście? Może po spróbowaniu mówiłabyś: "szkoda, że dopiero teraz trafiłam na taką kapustę".
mruga.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
U mnie w rodzinnym domu do schabowego była surówka z kiszonej kapusty albo buraczki z cebulką albo surówka słoikowa (też z kapustą).
Wracając z urlopu wstąpiliśmy do restauracji na obiad. Wzięliśmy schabowe. Kelnerka zapytała o surówki to powiedzieliśmy, że zdajemy się na nią. Zaproponowała z białej kapusty. I właśnie miałam Was pytać o surówkę z białej kapusty, która wyglądem przypominała białe włosy, wiecie o co mi chodzi, takie idealnie równe białe jakby nitki. Wiem, że można na tarce takie zrobić bo takową tarkę posiadam ale da się z selera, marchewki a to było z kapusty. Zapomniałam o to zapytać i teraz mnie nurtuje, jak można zrobić taką surówkę... Na dodatek, nie pamiętam jakie to było miasto ...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Izolda @ 20 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563954H-elen jak chcę włos z kapusty, to kroję na mandolinie Boernera ustawionej na 1 mm, mam model V4. Tutaj na filmie masz pokazane (1:40 siekają kapustę na włos):
https://www.youtube.com/watch?v=btVzrqxALK0
Też mam Bornera i na nim tnę ale tamto jakieś inne było. Jakby wcale zielonego nie zawierało i nie falowane jak to kapusta... Smakowało jak lekko słodka (nawet nie wiem czy z kwaskową nutą) kapusta. Googluję, może znajdę miejscowość to poszperam co w restauracji serwują. Wiecie jak to to jest jak trzeba wyjaśnić tajemnicę, spokoju nie daje
icon_wink.gif

Idę piec chleb ...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
hazo @ 20 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563906Może to jest faktycznie potrawa regionalna.

Kasha, skoro nigdy nie jadłaś, to dlaczego uważasz to za szczęście? Może po spróbowaniu mówiłabyś: "szkoda, że dopiero teraz trafiłam na taką kapustę".
mruga.gif
Kapusta z mąką i danie typu groch z kapustą to takie, hmmm,
jedzenie dla ciężko spracowanego chłopa na roli, który jest szybko w stanie je spalić poczas robót polowych,
no sorki, mam takie durne wyobrażenie
annie.gif

Jadąc przez Polskę, wystarczy, że tylko widzę ten zestaw na bannerach i już mi się ciężko robi na żołądku
pinggrins.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
icon_lol.gif
Kasia, ale tej mąki w stosunku do ilości kapusty jest bardzo niewiele i absolutnie nie jest to ciężkie
mniam.gif
- to już w pierogach z kapustą mąki się zjada o wieeele wiele więcej
icon_wink.gif

Spóbuj sama zrobić, zjeść i nie strachaj się, bo nie ma czym - a dużo tracisz nie jedząc, bo to pyszne danko - serio serio!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 22 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1564150
icon_lol.gif
Kasia, ale tej mąki w stosunku do ilości kapusty jest bardzo niewiele i absolutnie nie jest to ciężkie
mniam.gif
- to już w pierogach z kapustą mąki się zjada o wieeele wiele więcej
icon_wink.gif

Spóbuj sama zrobić, zjeść i nie strachaj się, bo nie ma czym - a dużo tracisz nie jedząc, bo to pyszne danko - serio serio!
sory, ale ja nie lubię takiej brei na gęsto
icon_frown.gif
takiej jasnej
dla mnie kapusta zasmażana to kiszona, niegotowana, niepłukana
i tylko na cebulce mocniej zasmażona, podlana sokiem z grzybków, musi być kwach, zapach intensywny, i piękny kolor,
zboczona jestem, wiem
fiesgrins.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Zrobiłam; nie do końca jak w przepisie z przyczyn technicznych, ale wyszło pysznie.
icon_smile.gif

Zamiast smalcu, którego nie miałam, wzięłam nieco masła i oleju rzepakowego nierafinowanego, oraz dla zapachu plaster chudego wędzonego boczku. Kapustę ugotowałam w odrobinie wody na "jędrno". Wyszła naprawdę smaczna, nawet dla mnie, która za kapustą nie przepadam.
icon_smile.gif

W każdym bądź razie z breją nie miała nic wspólnego.
icon_wink.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Niby narodowe danie, a okazuje się, że bardziej tkwi w świadomości jako komplet ze schabowym, niż faktycznie z nim występuje. :)
W mojej rodzinie kapusta była ważnym warzywem, od młodej na gęsto i słodko-kwasno, przez surówki, do gołąbków i różnych nadzień, aż po tę jesienną, kiszoną na zimę w dębowej beczce. Dziś beczek nie ma gdzie ustawiać, ale kiszonkę domową z kapusty robi się często i chętnie zjada.
Na tę zasmażaną kapustę mam swój, trochą szybszy sposób. Najpierw sprawdzić, czy nie jest zbyt kwaśna, a jeśli, usunąć nadmiar kwasu przez płukanie. Odcisnąć, przesiekać nożem, aby skrócić dłuższe pasma i przełożyć do szybkowara. Podlać niewielką ilością wody, dodać kilka liści laurowych i kilkanaście kulek ziela ang. Gotować pod ciśnieniem do miękkości, około 15 minut. W tym czasie na głębszej patelni usmażyć na jasno złoty kolor cebulę. Na kilogram kapusty 2 duże cebule. Jako tłuszcz polecam klarowane masło. Ugotowaną kapustę z niewielką ilością wody przełożyć na patelnię z cebulą, przy okazji wyjmując przyprawy, a następnie dodać nowe: kostkę dobrego bulionu, pieprz, pieprz ziołowy, zmielony kminek - mniej więcej po pół łyżeczki. Na małym ogniu zasmażać całość mieszając, aż do połączenia smaków i odparowania nadmiaru wody, tj. ok. 20 minut. Na koniec sprawdzić smak, ew. wygładzić kwaśność szczyptą cukru. I to wszystko. Nie dodaję skwarek, boczku, to nie bigos, ani żadnej zasmażki. Jeśli całość wydaje się za mało związana, może trzeba ją jeszcze przez chwilę odparować. Niezawodnym jednak sposobem na uzyskanie kremowości jest dodatkowa łyżka masła. Tego w tej kapuście nigdy za wiele. :)
Trochę mi się wydłużył ten wpis, wybaczcie, ale winna to byłam samej kapuście. :lol:

• Like
Reakcje: Aniutka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Buko, twój sposób wydaje mi się dłuższy i jeszcze trzeba mieć do dyspozycji szybkowar.
No i skoro bez zasmażki (mąka + tłuszcz) to jest to raczej kapusta duszona ale nie zasmażana.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Buko, twój sposób wydaje mi się dłuższy i jeszcze trzeba mieć do dyspozycji szybkowar.
No i skoro bez zasmażki (mąka + tłuszcz) to jest to raczej kapusta duszona ale nie zasmażana.
Może Ci się wydawać, czemu nie, ale jak każdy, opisałam swój sposób na kapustę zasmażaną. Możesz ją też nazwać, jak chcesz, ale ja ją zasmażam i odparowuję jednocześnie, na odkrytej patelni, co raczej jest przeciwieństwem duszenia.
Uwaga, że nie każdy ma szybkowar jest dość dziwna: jak podajesz przepis np. na ciasto i mówisz, że trzeba je upiec, czy zastrzeżenia mają wnosić ci, co nie mają piekarnika? Nie mają, nie pieką. :)

Ostatnia edycja:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy