Kardamonowy chleb żytni na zakwasie, bez drożdży

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Nikt nie piecze tego chlebka
icon_neutral.gif
, a jest taki pyszny. pieke go przynajmniej raz w tygodniu. mam tylko jeden problem, prawie zawsze po zaparzeniu maki robią mi sie kluchy, przecieram potem szybko przez sitko i jest ok, ale nie udalo mi sie jeszcze bez przecierania. temparaturę wody mam dobra bo mierze termometrem, wiec problem tkwi raczej w odpowiednim mieszaniu, moze powinnam mikserem? Tylko do tak niewielkiej ilości maki szkoda zabawy z mikserem, ale jak nie bedzie innego wyjscia to spróbuje. Może ten problem zniecheca też innych do pieczenia tego chlebka?

Anula

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
pieka, pieka
icon_mrgreen.gif
ja bardzo czesto.

ten chleb, lekko zmodyfikowany, jest u mnie na stronie nazwany chleb Liski i troche sie ta nazwa w necie dla niego juz przyjela ku mojej radosci
icon_mrgreen.gif

a grudki i kluchy rzeczywiscie sie robia, trzeba rozetrzec i tyle ..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Ja też piekę. I bardzo lubię. Robię z przepisu Liski z pierwszej strony tego wątku.

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
Upiekłam go dzisiaj pierwszy raz, właśnie z tego zmodyfikowanego przepisu. W misce wyrósł ładnie (ok. 3h), potem w foremce prawie do brzegu i wtedy wstawiłam do piekarnika. Mirabbelko, czy on powinien jeszcze podrosnąć w piecu, bo mój bardzo mało podrósł (za to w smaku jest bardzo dobry)

ch2.jpg

Załączniki

• ch2.jpg
    ch2.jpg
    493.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
Dzisiaj upiekłam go znowu i wyszedł gorszy niż za pierwszym razem
icon_sad.gif
nie tylko nie podrósł, ale jeszcze jakby się skurczył

ale chyba wiem, jaki błąd popełniłam - ciasto wyszło gęściejsze niż poprzednio, powinnam była dolać wody

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Znów upiekłam, ale trochę go zmodyfikowałam. Według męża to najlepszy jaki upiekłam! Zmiana polegała na dodaniu zamiast 300 g mąki żytniej białej - 200 g. pozostałe 100 g stanowiła pół na pól: maka żytnia 2000 i gotowa mieszanka chlebowa zakupiona w Lidlu (Vital chleb wieloziarnisty Landgut). Smak i aromat tego chleba był niepowtarzalny. A tak wyglądał. Na fotce razem z bułką z oliwkami. Przpis na bułke znalazłam w książce "Wyznania francuskiego piekarza'' Petera Mayle i Gerarda Auzet. Wielbicielom pieczenia chleba polecam do przeczytania.
Anula
zytni_i_bu_a.jpg

Załączniki

• zytni_i_bu_a.jpg
    zytni_i_bu_a.jpg
    88.1 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy