Kardamonowy chleb żytni na zakwasie, bez drożdży

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszny, wilgotny i dziurowaty. Drugim razem jednak chyba go za krotko pieklam, a moze za zadki zrobilam, bo mial lekkiego zakalca, ale i tak byl pyszny. A ta chrupiaca skorka - no poezja
icon_biggrin.gif
No i nie wiem, ktory na swieta zrobic, bo tyle mam typow
icon_biggrin.gif
:gruebel: Lisko, dzieki za kolejny wspanialy przepis i prosze o wiecej

1kardamon9rr.jpg

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
No wlasnie musze w 2 ksiazki zainwestowac Reinharta i Leparda, dzieki Tobie Lisko i Malgosimi, czuje sie do obu zachecona. Nie moge tylko jakos przeskoczyc pierwszego zakupu w Amazonie Lisko, Ty kupujesz w Amazonie?
Ciasto bylo rzadkie to fakt, a chleb jest wspanialy.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Syso, piękny Ci wyszedł ten chleb.

Liska i ja kupujemy w amazonie
icon_smile.gif
naprawdęnei ma się czego bać. Ja się bardziej boję polskich sklepów niż amazona.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
No to musze zamowic, a dlugo sie czeka na wysylke? E, ale przed swietami to i tak nie zdaze, co nie? Dziewczyny, a czy to sa ksiazki nowe czy uzywane? Ale mam ochote na dwie ksiazki. :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Syso, w amazonie sa nowe. Używane są w alibris.com - ale akurat tych dwóch to chyba używanych nei widziałam (ale ogólnie da się w aliibris wypatrzyć prawie nowe ksiązki - bez żadnych oznak uzywania za pół ceny albo i mniej)

do swiąt na 100% nie zdążysz, niestety zanim oni zapakują, wyślą i dostarczą to ze 3 tyg średnio się czeka. A ja mam beznadziejną pocztę i na wszystko w ogole czekam latami
icon_sad.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
To pozostaje mi Amazon. Mam jeszcze znajoma, wlasciwie szwagierke w USA. Zastanawiam sie, czy jej nie poprosic, czy moze w jakims antykwariacie kupi taniej i wyniesie mnie to taniej, nie wiem sama. :roll:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Syso, no napewno taniej niz w internecie w normalnym sklepie nie kupi! Amazon ma ceny duzo nizsze niż na pułkach! Leparda to na bank w antykwariacie nie kupi, bo to jest ksiazka brytyjska i w ogole rzadko jest w sklepach netowych. Reinhart jest za nowy na antykwariat.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Dziś upiekłam ten chlebek. Zrobiłam na zakwasie pszennym, bo żytni miałam "za młody", zamiast miodu dałam syrop klonowy a nie mając kardamonu w ziarnkach wsypałam mielony (1/2 łyżeczki), chyba ciut za dużo, bo mocno się go czuje w smaku. Może jak chleb całkowicie wystygnie będzie go mniej czuć. Ogólnie bardzo mi smakuje, szczególnie to, że ma taką fajną chrupiącą niezbyt twardą skórkę.

0602121533288xj.jpg

0602121703154kv.jpg

A najważniejsze, że jest przy nim bardzo mało pracy i krótko się piecze.
Polecam.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o momuś, jak on CI wielki wyszedł!!! on jest z 300 g maki :shock: :shock: :shock: wygląda na przeogromny

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Nie jest wielki. Upieczony w 25 cm keksówce. Może zdjęcie tak jak telewizja "pogrubia". :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w kazdym razie przepiękny jest (mujsze sobie mniejszą keksówkę kupic ;) )

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
W przepisie na ten chleb jest podane, żeby użyć żytni zakwas wg przepisu Carbo.

Pilnie potrzebuję znaleźć przepis na ten zakwas, bo rozumiem, że on jest bez drożdży.
Może ktoś mi podpowie, gdzie mogę go znaleźć.

Muszę podać komuś przepis na chleb zupełnie bez drożdży, bo dziecko jest uczulone m.in. na nie i ten chleb bez dodatku kardamonu i anyżu idealnie pasowałby.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo, do tego chleba jakikolwiek zytni zakwas (znaczy z jakiegokolwiek przepisu - bo w zakwasie tylko poczatki sie roznia - potem juz jest to ssamo jakiekolwiek utrzymywanie przy zyciu dzikich drozdzy)

zeby chleb urósł musza byc drozdze, czy to piekarskie, czy tez dzikie, jak w chlebach na samym zakwasie. Czy dziecko ma uczulenie tylko na piekarskie? Jesli tak, o najlepiej podeslac linka do strony mirabbelki www.chleb.info.pl - biblia wiedzy o zakwasie

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Małgosiu, bardzo dziękuję za szybki odzew.

Ja wiem, że można jakikolwiek, tylko myślałam, że ten jest może jakiś bardziej prosty, bo w wielu przepisach widziałam własnie takie sformułowanie "zakwas żytni wg przepisu Carbo". Do tego chleba ma sie przymierzyć koleżanka mojej córki, która nawet wodę w czajniku przypala.
A dziecko jest uczulone prawie na wszystko.
Chyba sama nastawię dla niej zakwas i dam gotowy i pouczę jak ma dalej go prowadzić.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbo jako pierwsza chyba podala przepis na bezdrozdzowy zakwas - i w pierwszych wyczynach zytnich pewnie jego Liska uzywala. Bo wiesz, potem, po kolejnym dokarmianiu, to naprawde bez roznicy, czy zostal wystartowany ze szczyptą drozdzy, czy nie chyba... bo drozdze w zakwasie są zawsze - tylko, ze dzikie -ale moze te jej/jego nie uczulą

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy