2 kg karkówki wieprzowej bez kości ( do tego przepisu można spokojnie zastosować łopatkę bądź surowy boczek. Tylko boczek o połowę krócej należy obgotowywać <!--emoid
--><!--endemo--> )
Marynata:
1 szklanka oliwy
10 ząbków przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki jarzynki / lub pół łyżki soli
szczypta chili
1 przyprawa do dziczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marynata staropolska KAMIS
na koniec do posypania (lub inne ulubione przyprawy):
2 łyżki słodkiej papryki
w trakcie pieczenia:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Etapy przygotowania
1. Mięso wkładamy do wrzącej osolonej wody. Obgotowujemy je przez około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie pozostawiamy ją w niej aż do wystygnięcia. Wyjmujemy, osuszamy.
2. Nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą i wkładamy na 2 dni do lodówki. Wyjmujemy i ponownie nacieramy ową marynatą. Mięso możemy też naszpikować całymi, posolonymi ząbkami czosnku. Posypujemy papryką - bądź też innymi ulubionymi przyprawami do mięs. Wkładamy na blaszkę i podlewamy oliwą.
Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160*C. Przez pierwsze 20 minut pieczenia pieczemy ją pod przykryciem potem już bez przykrycia.
3. W trakcie pieczenia mięso należy kilkakrotnie podlewać tłuszczem na którym się ono piecze. Jak i po upływie 20 minut pieczenia należy podlać mięso 1/2 szklanki wody (byle nie polewać wodą mięsa - tylko podlać tłuszcz na której się ona piecze)
TAK PRZYRZĄDZONE MIĘSO PO PROSTU ROZPŁYWA SIĘ W USTACH. POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Źródło: Mój wymysł
Marynata:
1 szklanka oliwy
10 ząbków przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki jarzynki / lub pół łyżki soli
szczypta chili
1 przyprawa do dziczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marynata staropolska KAMIS
na koniec do posypania (lub inne ulubione przyprawy):
2 łyżki słodkiej papryki
w trakcie pieczenia:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Etapy przygotowania
1. Mięso wkładamy do wrzącej osolonej wody. Obgotowujemy je przez około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie pozostawiamy ją w niej aż do wystygnięcia. Wyjmujemy, osuszamy.
2. Nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą i wkładamy na 2 dni do lodówki. Wyjmujemy i ponownie nacieramy ową marynatą. Mięso możemy też naszpikować całymi, posolonymi ząbkami czosnku. Posypujemy papryką - bądź też innymi ulubionymi przyprawami do mięs. Wkładamy na blaszkę i podlewamy oliwą.
Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160*C. Przez pierwsze 20 minut pieczenia pieczemy ją pod przykryciem potem już bez przykrycia.
3. W trakcie pieczenia mięso należy kilkakrotnie podlewać tłuszczem na którym się ono piecze. Jak i po upływie 20 minut pieczenia należy podlać mięso 1/2 szklanki wody (byle nie polewać wodą mięsa - tylko podlać tłuszcz na której się ona piecze)
TAK PRZYRZĄDZONE MIĘSO PO PROSTU ROZPŁYWA SIĘ W USTACH. POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Źródło: Mój wymysł

Ostatnią edycję dokonał moderator: