Szynka wg przepisu na karkówkę pływa właśnie w marynacieCzekamy na dalsze relacje) ja również przymieżam się do łopatki albo szynki wg tego przepisu
U mnie czeka na pieczenie szynka. Marynatę staropolską dałam, ale nie miałam tej do dziczyzny, więc dałam kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, ziela ang, pokruszone listki laurowe. Bardziej mnie interesuje efekt jaki będzie po wstępnym gotowaniu a później pieczeniu, niż rodzaj dodanych przypraw. Zobaczymy jutro, bo wtedy będę piekła.no właśnie z tą przyprawą do dziczyzny ja też mam problem - w okolicznych sklepach tego nietpytanie jaki jest jej skład? może coś podobnego udałoby się spreparować
![]()
U mnie czeka na pieczenie szynka. Marynatę staropolską dałam, ale nie miałam tej do dziczyzny, więc dałam kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, ziela ang, pokruszone listki laurowe. Bardziej mnie interesuje efekt jaki będzie po wstępnym gotowaniu a później pieczeniu, niż rodzaj dodanych przypraw. Zobaczymy jutro, bo wtedy będę piekła.no właśnie z tą przyprawą do dziczyzny ja też mam problem - w okolicznych sklepach tego nietpytanie jaki jest jej skład? może coś podobnego udałoby się spreparować
Margolciu pisałam bodajrze na drugiej stronie tego wątku składniki przyprawy do dziczyzny![]()
A wrzuca się do wrządku , coby zamknąć pory i żeby mięsiowo sie nie skurczyło
Justyna
Dziad, ja właśnie tak zrobiłam, dałam mięso do wrzącej wody, żeby wszystkie pory szybciutko się zamknęły i mięso pozostało soczyste. I wyszło pysznie. A przyprawy do dziczyzny dałam tylko trochę, 2 łyżeczki, nie całą torebkę, żeby nie zdominowała marynaty staropolskiej. I ta kompozycja smakowa bardzo mi odpowiada.Tak myslalam, ale chcialam sie jeszcze upewnic.
Dziekuje Jotko i Matriocho
Dzięki Dziewczyny - karkówka siedzi narazie w lodówce.. a miała być łopatka, no cóż.. też będzie dobre!U mnie miała być łopatka i pomyliłam się przy zakupie i teraz się lękam trochę, że szynka może być za sucha...
mam jeszcze jedno pytanie: w przepisie jest napisane, że mięcho się piecze, a można upiec w rekawie do pieczenia bez szkody dla całości?można zacząć piec w rękawie ale w połowie pieczenia z niego wyjąć mięsko![]()
Dzisiaj będę robićNie za wcześnie ?
Ja też dziś zaczynam Dorciu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.