Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Robię dla Maciusia na jutro, bo coś nie ma apetytu, a ostanio się ta kaszą zajadał.
Dałam startą marchew do duszonej cebuli, i wkroję troszkę mięsa żeby bardziej treściwe było.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Podziękowania należą się autorce przepisu, a nie mnie, ale i tak się cieszę, że Maciusiowi smakowało.
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dziś wersja "azjatycka" - poddusiłam młodą cebulę, ząbek czosnku i marchewkę pociętą w julienne, dodałam kapkę oleju sezamowego i dwie łyżki ziaren czarnego sezamu. Wymieszałam z kaszą, dodałam trochę posiekanego szczypioru.
Bardzo fajnie pasowała do kurczaka Yakitori bajaderki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
A dziś wersja paprykowa: cebula duszona z czosnkiem, dwie pokrojone w kostkę świeże papryki, łyżka pasty paprykowej, pocięta w julienne cukinia, natka pietruszki i szczypior.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Robicie bez pomidorow i papryki?
Ja nie powinnam wiec wlasnie zrobilam z... maslem.
Z vidalia bardzo dobra. Ciekawa jestem czy z ostrzejszymi cebulami tez. Pewnie sie przekonam, bo vidalii przez caly rok na okraglo nie kupie.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,308
1,603
113
Znalazłam stoisko z żywnością węgierską i jeżdżę przez pół miasta. Można też kupić na allegro.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,308
1,603
113
No inna, ale z ajwarem wcale nie musi być złe. Ta pasta jest bardzo skoncentrowana w smaku i mocno słona. Ja ją uwielbiam, ale używam na razie tylko do tego dania.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tej pasty wcale nie musi byc.
Ja mam w lodowce, ale ochoty na nia za czesto nie mam. Zaparlam sie, ze kasza musi byc bez
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,093
1,515
113
Wymodzilam salatke, bo sie okazalo po zrobieniu kaszy, ze nie ma pomidorow suszonych. Wiec dodalam do kaszy puszke ciecierzycy, pomidora (wyfiletowanego), swiezego ogorka, troche fety, oliwki czarne, natke kolendry. Calosc polalam sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku. Wyszlo pyszne! Dosc daleko odeszlam od oryginalu, ale bardzo nam taka wersja posmakowala, wiec wpisuje ku pamieci
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Nie, też gotuję ok. 10 -15 minut. Nie patrzę na zegarek, tylko na wygląd kaszy.

EDIT:
Dziś spojrzałam - 12 minut plus jeszcze kilka po wyłączeniu gazu i była OK.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Ja daję przede wszystkim mniej wody, zagotowuję, chwile pogotuję i wyłaczam żeby doszła.
Nawet jak dłużej postoi to nie rozciapie się bo wody już nie ma
zahnlos.gif



Mnie się póki co przejadła
icon_wink.gif