Kawowiec

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Pyszne ciasto kawowe - przepis dostałam od właścicielki Miodowego Dworu

Biszkopt:

6 jajek
1 i 1/3 szkl. cukru
4 łyżki wody
2 niepełne szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy mielonej

Białka ubić, miksując dodać cukier + żółtka + woda
na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać

Piec w temp 180 stopni ok 30-40 min

Masa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

kostka masła
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej

Ugotować budyń, utrzeć z masłem, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę,

Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawy



zdjęcie brzydkie bo z telefonu, ale ciasto pyszne


 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Dziekuje za wpisanie przepisu
icon_smile.gif

Zapisuje w kolejke do zrobienia!
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
jako, ze mam ochote na to ciasto, a bez watpliwosci nie obylo sie, zapytam sie od razu, lyzki jakie? plaskie, czy kopiaste? o make mi chodzi.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dałam takie nie płaskie i nie mocno kopiaste
gruebel_2.gif
takie średnie, trochę kopiaste
też nie lubie łyżek w przepisach, wolę jak jest podana waga
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
oki, dzieki
icon_smile.gif
niebawem zrobie to ciasto
icon_smile.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wczoraj robiłam, tylko z 2 budyniami i 1 litrem mleka. Na taką ilość ja daję 1/3 kostki masła.
Wyszło świetne, kawowy budyń to jest to
daumen.gif

Dzięki za pomysł!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dla mnie taki krem (z podwójnej ilości mleka i ze znacznie zmniejszoną ilością masła) to już zupełnie inny krem i zupełnie inny smak. I zupełnie inne ciasto.
Na pewno smaczne, ale inne.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A co jest "innego" w podwójnej ilości mleka, czyli budyniu?
gruebel_2.gif
Jeśli chcesz mieć więcej kremu w cieście, to to jeszcze nie robi z tego innego ciasta.
Ciasto z podwójnej ilości nie jest "inne", tak jak i ciasto z połowy ilości składników.

A ilość masła to jak ilość soli w przepisie - wg. smaku. Nigdy nie trzymam się niewolniczo przepisów, bo nie uprawiam sztuki dla sztuki, tylko gotuję biorąc pod uwagę mój smak.
Zresztą, o co biega, skoro CHWALĘ przepis?
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Mała_Mi @ 18 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1167107A co jest "innego" w podwójnej ilości mleka, czyli budyniu?
gruebel_2.gif
Jeśli chcesz mieć więcej kremu w cieście, to to jeszcze nie robi z tego innego ciasta.
Ciasto z podwójnej ilości nie jest "inne", tak jak i ciasto z połowy ilości składników.

A ilość masła to jak ilość soli w przepisie - wg. smaku. Nigdy nie trzymam się niewolniczo przepisów, bo nie uprawiam sztuki dla sztuki, tylko gotuję biorąc pod uwagę mój smak.
Zresztą, o co biega, skoro CHWALĘ przepis?
icon_rolleyes.gif
Chyba mnie nie zrozumiałaś.
Nie tyle w podwójnej ilości kremu w cieście, ile w stosunku ilości masła do ilości budyniu, co czyni krem innym niż w oryginale. Krem, a co za tym idzie ciasto, którego krem jest składnikiem.

Mnie o nic nie biega, pozwoliłam sobie jedynie na komentarz.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Chodzi o to,że smak jest na pewno inny, nie znaczy ,ze gorszy
icon_smile.gif
nikt nie krytykuje, tylko stwierdza fakt: krem z podwójnym budyniem a bez podwójnego masła, jest INNYM kremem, nie wpisanym przez Ivę, tylko modyfikacją.

czym innym jest dodanie składników razy dwa- to smaku nei zmieni, a czym innych dadanie połowy składnika- to smak zmienia:)


wlazłam na to ciasto , bo zaraz mam imieniny i szukam inspiracji- ponieważ uwielbiam kawę, to zrobie też to ciasto
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No, to przecież nie ogłoszę tego na forum jako własny przepis
fiesgrins.gif

Dla mnie to nadal ciasto Ivy.

Jest w ogóle na forum jakikolwiek przepis, w którym nikt nic nie zmienił nigdy? (pytanie retoryczne)
Raczej każdy mówi, co po swojemu dodał a co pominął, i nie zamierzam się jakoś szczególnie z tej "profanacji" tłumaczyć
icon_wink.gif

 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Pewnie taka packą z ząbkami.


Jutro robię tort kawowy. Skorzystam z tego kremu.
Biszkopt upiekę swój, bez proszku.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja posiadam taki zestaw do ciast, w którego skład wchodzi m.in. taka "piłka" z drutem do przekrawania ciast na blaty i "packa" do robienia wzorków, kwadratowa. Każda krawędź jest wycięta w inny wzorek.

Wzory można tez zrobić widelcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.