Kawowiec

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dzisiaj nażarłam się pączków więc jest szansa, że zostanie
icon_mrgreen.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bede robic na 30ste urodziny kolezanki. Robie w tortownicy 22cm. I chyba z 4 jaj zrobie biszkopt a mase z poltorej porcji....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Rob, nie pozalujesz. To jest mój pierwszoligowy zawodnik jesli idzie o torty
lecker.gif

Zawsze się udaje, zawsze !
Juz go robił am w rożnych wersjach ale biszkopt jednak najlepszy ten kawowy. No i ja lubie patrzeć jak on tak fajnie rośnie...
banana.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Biszkopt wczoraj upieklam. Nie urosl specjalnie wysoki z tych 4jaj( a tak mi sie pieknie jajka ubily) bo ma tylko 4,5cm. Sadzilam ze na tortwnice 24cm to wystarczy. I zastanawiam sie czy sprobowac przekroic go na 3 czy upiec jeszcze jeden blat z 2 jajek...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,700
2,539
113
Ja bym go przekroiła delikatnie na trzy blaty, lubię jak tort ma kilka cienkich warstw poprzetykanych masą
lecker.gif


Albo dopiecz mu jeszcze cienki blat kokosowy i też będzie ciekawie wyglądał, no i ten smak mmm...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Przekroilam na 3 blaty bez wiekszych problemow. Mase zrobialam ale mialam z nia przygody :/ Robilam z podwojnej porcji a masla roslinego dalam ok 370g. dla nas za bardzo czuc bylo maslo. Dogotowalam budyn z 1szkl mleka. Ostudzony wmiksowalam i ... sie zwarzylo. Uratowalam go - wstawilam miske do gotujacej sie wody i miksowalam.
Nasaczylam blaty kawa bo lubimy mokrzejsze ciasta. Konsumowany bedzie w sobote wieczorem - jak kolezanka nas poczestuje
icon_smile.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Jedlismy dzis ten tort
icon_smile.gif
Masa byla troche rzadka ale to nie wazne. Tort smakowal
icon_smile.gif
Maz stwierdzil ze gdyby nie to ze zaraz go zabrano ze stolu to wzilaby dokladke... Zrobie mu na urodziny.
Mam pytanie: jakie maslo uzylyscie do robienia masy? Maslo roslinne czy takie w kostce 200g do smarowania pieczywa? Mastepnym razem chce zeby masa byla sztywniejsza.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,733
113

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Pieknie mi biszkopt wyrosl
icon_smile.gif
Z gorka ale to sie zetnie.
Poniewaz nie lubie bardzo maslanych mas to jesli do podwojnej porcji dam na poczatek 1 kostke masla a po sprobowaniu okaze sie ze jednak trzeba dodac maslo to czy mozna do utartego budyniu z maslem dodac maslo czy trzeba jednak do masla dodawac mase budyniowa? Czy kolejnosc nie ma znaczenia?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Piekłam go w zeszłym tygodniu i dzisiaj znowu go pieke
icon_biggrin.gif

Ani tamten, ani ten nie jest dla nas. Bardzo lubie to ciasto i lubie je piec, zawsze patrzę, jak biszkopt w piekarniku rowniutko rośnie
icon_smile.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Dwa razy robilam biszkopt i piekny byl za kazdym razem. Dzis pod koniec pieczenia zapadl sie i juz sie nie podniosl
icon_sad.gif
Czy to ze robilam go na raty z godzine czasu moglo byc przyczyna?
Myslalam ze ten biszkopt jest niezawodny i nie bede musiala piec drugiego bo nie mam czasu... Ech
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Robiłam pierwszy raz kawowca. Biszkopt upiekł się bezproblemowo, w tortownicy
o średnicy 27cm równy z brzegiem. Miałam zamiar dodać do masy odrobinę alkoholu
ale wyszła niezbyt gęsta i musiałam zrezygnować. Masę robiłam z półtorej porcji i
moim zdaniem było akurat. Następnym razem zrobię gęstą masę, żebym mogła
dodać coś mocniejszego i będzie jeszcze lepszy. Dziękuję za przepis .
anbetung.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ja specjalnie dla tego tortu staram się mieć w zapasie likier kawowy Jobi.
icon_biggrin.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Samanto- dziękuję za Twoje uwagi, które mi pomogły. Kiedyś wypróbuję
z likierem.
bussi.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,700
2,539
113
mariaanna @ 16 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563251Robiłam pierwszy raz kawowca. Biszkopt upiekł się bezproblemowo, w tortownicy
o średnicy 27cm równy z brzegiem. Miałam zamiar dodać do masy odrobinę alkoholu
ale wyszła niezbyt gęsta i musiałam zrezygnować.
Masę robiłam z półtorej porcji i
moim zdaniem było akurat. Następnym razem zrobię gęstą masę, żebym mogła
dodać coś mocniejszego i będzie jeszcze lepszy. Dziękuję za przepis .
anbetung.gif
Marianno ja w takim wypadku, alkohol dodaję do ponczu.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Co zrobić jak nie ma się kawy rozpuszczalnej?
Wiele razy chciałam kupić tyllko do wypieków ale nawet najmniejszy słoiczek to za dużo,
jednorazówki, z jakimi się spotkałam, mają w sobie cukier i bielidło, a może są takie z czystą kawą?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: