Kisiel z czerwonych owoców

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Deser ten popularny jest w Niemczech (Rote Grütze) oraz w Skandynawii (Rødgrød). Poniżej znajdziecie go w wersji Rødgrød med flode, czyli ze śmietaną. Deser ten jest nazywany nieoficjalnie duńskim deserem narodowym, a jego nazwa to słynny duński "łamacz języka", połączenie głosek dość trudnych do wymówienia dla obcokrajowca. Dosłownie oznacza to "sos z czerwonych owoców ze śmietaną" i jest naprawdę pyszne, owocowe i o wiele bardziej intensywne w smaku, niż zwykły kisiel.
A do tego zdecydowanie zdrowsze, ponieważ przygotowane w domu, bez użycia chemicznych polepszaczy. I od razu zapachniało w domu latem! Przepis pochodzi z książki " Toutes les saveurs - Cuisine Danoise." Editorial Escudo de Oro, S.A.

rote_grutze.JPG

Sprawa jest bardzo prosta:

500 g czerwonych owoców - użyłam mieszanej mrożonki typu "owoce leśne", zawierającej truskawki, maliny, wiśnie i czerwoną porzeczkę
100 g cukru - w zależności od kwaśności użytych owoców
2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
300 ml wody

Owoce zagotować w rondlu z 250 ml wody i cukrem.
Następnie w 50 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodajemy do owoców, mieszając. Gotujemy ok. 3 minuty, mieszając (gotujemy je krótko, by nie rozgotowały się, lecz zachowały swój kolor i kształt).

Podajemy z kleksem bitej śmietany.
Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.

Załączniki

• rote_grutze.JPG
    rote_grutze.JPG
    107 KB · Wyświetleń: 0

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Zrobiłam z połowy porcji bo byłam przekonana że wystarczy.
dump.gif

Kuba zjadł 3/4 porcji a ja tylko kilka łyżek
cry_1.gif

Wspaniały
lecker.gif
lecker.gif

Na pół porcji dałam 30g cukru i bez bitej śmietany ze względu na dziecko, było trochę kwaskowate ale dla nas idealne.
Mi z innymi, nie czerwonymi owocami
icon_mrgreen.gif
też można, prawda
gruebel_2.gif

Bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
W Norwegii,oprocz czerwonego robi sie sviskegrot(czyli kisiel z suszonych sliwek),plommegrot(ze zwyklych sliwek)eplegrot(jablkowy),itd-truskawkowy,malinowy,jagodowy,...

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Heheh Orelia, no nie - z połowy porcji to stanowczo nie wystarczy
icon_mrgreen.gif

Cieszę się, że Wam tak smakowało.
icon_biggrin.gif

Cukier trzeba do smaku dać- w zależności, jak kwaśne masz owoce.
Pewnie, że można i z innymi.

Vidarka, dzięki za podpowiedź
icon_biggrin.gif

Ja dotychczas robiłam kisiele z soków owocowych (bo tych torebkowych od lat nie używam), ale taki deser z owoców jest jeszcze lepszy
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,940
6,345
113
W czasach mojego dzieciństwa (czyli dawno temu) gotowało się wyłącznie kisiel z owoców. Najbardziej lubiłam wiśniowy i żurawinowy, ale bardzo smaczny jest też jabłowy, malinowy, truskawkowy. Szkoda, że ten prosty i smaczny deser odszedł już nieco w zapomnienie.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, szkoda, Joanno. Obawiam się, że w dużej mierze przyczyniły się do tego gotowe produkty w torebkach
icon_neutral.gif

Orelia, ale śliczny
icon_biggrin.gif

Co do owoców, to myślę, że zależy, jak lubisz: jeśli chcesz mieć bardziej taki mus owocowy, to bym utarła jabłka. A jak większe, wyczuwalne kawałki, to kostka. Fajnie też z dodatkiem cynamonu może wyjść.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tym bardziej się cieszę
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy