Klops czyli Pieczen Rzymska*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
U mnie siedzi w piecu
pinggrins.gif

podsmażyłam cebulę z pieczarkami i domieliłam do mięsa, w środek włożyłam surowe całe pieczarki,
ciekawe czy smakowity wyjdzie ten klops - jeszcze nigdy nie robiłam pieczeni rzymskiej
icon_biggrin.gif


----------------
Zjadłam kawałeczek, mmmm, rewelacja. Dzięki Ker
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
No i była powtórka
icon_biggrin.gif
Z resztą bardzo smaczna
lecker.gif


3091850923_3d0789674b.jpg
 

Załączniki

  • 3091850923_3d0789674b.jpg
    3091850923_3d0789674b.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Vill, przepiekne zdjecie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
rzeczywiście cudne zdjęcie! z Wielkanocą mi się skojarzyło
icon_mrgreen.gif


Kasha a jak Tobie wyszło? Ja czasem robię podobną pieczeń z pieczarkami, ale wkładam w środek zamiast jajek takie podsmażone z cebulą. Z jajkiem klops jest bardziej dekoracyjny a z pieczarkami bardziej mi smakuje.

Villanelle, jeszcze raz-Piękne, apetyczne zdjęcie
mniam.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję za pochwałę zdjęcia.

Dodam tylko, że wmieszałam w mięsko przesmażone starte na grubym tarku pieczarki. No i dodałam koperek przez co wyszło super.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ile powinnam kupić mięsa zeby wyszło OK w foremce 30x13 cm
icon_question.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A może taka foremka za duża bedzie i lepiej w 2 mniejszych takich "jednorazowych" zrobić
icon_question.gif


Jejku nie robiłam czegoś takiego nigdy a teraz padło na mnie z przygotowywaniem świąt
icon_frown.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
13 cm to trochę szersza od mojej 30stki... ja robiłam z kilograma mięsa więc myślę że tak około 1,200 - 1,300 mięsa możesz kupić - lepiej wg mnie mieć ciut mięsa za dużo (i to co się nie zmieści usmażyć na patelni jako kotlet) niż za mało i mieć problem z umieszczeniem jajka pośrodku tak by miało to wygląd jak należy.
Foremkę możesz napełnić prawie po sam brzeg - dobrze żeby było ciut miejsca na wytapiający się tłuszcz - ja go odciągam parę razy podczas pieczenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


Tak jeszcze myślę
gruebel_2.gif

Boję się troche wykładać foremkę folią alu (że sie przyklei
icon_wink.gif
). Cinko czy na twojej fotce jest pieczeń w tych jednorazowych foremkach
icon_question.gif

Myślę jeszcze o upieczeniu boczku i też bym go w taką foremkę wstawiła i piekła dwie "pieczenie" na jednym ruszcie
icon_wink.gif

Dałoby tak radę
icon_question.gif
Jak myślisz
icon_question.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
NIe - to jest normalna keksówka jedynie posmarowana lekko olejem przed włożeniem mięsa - niczym nie wykładałam.

Możesz spokojnie piec obie pieczenie razem - przecież to nie ciasto - nie opadnie
icon_wink.gif
możesz podczas pieczenia zaglądać, ew. przykrywać, tłuszcz odciągać - nic nie szkodzi. Jedno możesz piec dłużej jeśli zajdzie potrzeba a zapachy zbliżone więc spoko
icon_smile.gif
tylko oszczędność energii i czasu więc same plusy.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To jeszcze zobacze w sklepach czy dostałabym taką jednorazową większą - kupie i nie będzie problemu
icon_wink.gif


Jak mogę razem to super.
Jeszcze karkówkę też mam w planie, wiec troche mi to pieczenie zajmie
icon_wink.gif


W razie czego bedę jeszcze podpytywać
wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dziekuje za pomoc. Wczoraj bylam nieobecna.
Gdyby klops nie chcial wyjsc z foremki - jednorazowym nozykiem go wykroic. Ale nigdy nei slyszalam, zeby klops nie chcial...

Powodzenia, Ilona. Na pewno wszystko sie uda.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
O, ja też robie klops - chcę z pieczarkami, już mam zmielone mięso w zamrażalniku, będę piekła w piątek. Śliczne, smakowite zdjęcia aż chce się zrobić
wink.gif
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Ciekawe czy oliwki by pasowały do tych pieczarek w klopsie?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kupiłam trochę wiecej niż kilo mięsa.
Narazie stoi wymieszane w misce. Jutro porozkładam do foremek - chyba starczy mi na dwie, więc zrobie jak pisałam: z jajkami a drugą Bazylka mnie zainspirowała i też z oliwkami zrobie (będą czarne), pieczarki i mysle o czerwonej papryce dla koloru (tylko nie wiem czy dać świeżą czy marynowaną
gruebel_2.gif
).
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z lewej pieczen mieszana (oliwi czane i zielone, papryka, bialka jajka, pieczarki).
W srodku z jajkiem a z prawej i zawiniątko to boczek
icon_wink.gif


pieczenie.jpg
 

Załączniki

  • pieczenie.jpg
    pieczenie.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tu upieczone. Widac ile tłuszczu sie wytopiło. No i jajka chyba za płytko poukładałam
icon_frown.gif


got.jpg
 

Załączniki

  • got.jpg
    got.jpg
    91.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wyglądają pięknie i apetycznie:)
Tez planowałam zrobić klops, ale ostatecznie "wyszedł" boczek
icon_lol.gif

Klops będzie w następnej kolejności.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nadia34

Member
Maj 13, 2009
1
0
0
ja robię klopsa z 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego; do tego dodaje ok 3 szklanki ugotowanych ziemniaków i dużo ziół; PYSZNE! POLECAM!
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif