jeszcze 3 przepisy z tej samej książki, moze kogoś zainteresują
PYZY Z KARTOFLI GOTOWANYCH I SUROWYCH
1,5 kg kartofli
2 jajka
50-100 g mąki
sól
Kartofle umyć i połowę ugotować w łupinach, obrać ostudzić i zemleć. Resztę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odcisnąć sok. Zlany sok pozostawić do odstania, zlać płyn z wierzchu a skrobię z dna dodać do startych kartofli. Połączyć ziemniaki ugotowane z surowymi. Wbić jaja, osolić i zagnieść ciasto. Formować w mace z ciasta kuleczki wielkosci orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie. jedną kuleczkę ugotować na próbę, jeśli jest za rzadkie dodać 3-4 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotować 15-12 minut.
KLUSKI KARTOFLANE Z BUŁKĄ
600 g kartofli
4 czerstwe kajzerki
200 ml mleka
150 g maki
1 jajko
sól
Kartofle umyć obrać i ugotować. Dodać jajko, namoczone w mleku i odciśnięte bułki oraz tyle mąki, aby ciasto dało się nabierać łyżką. Zagotować wodę, osolić i kłaść kluski łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku. Zagotować ponownie i gotować pod przykryciem do wypłynięcia.
KLUSKI KARTOFLANE Z PIANĄ
1 kg kartofli
4 jajka
4 łyżki tartej bułki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka majeranku
szczypta pieprzu, sól
Kartofle umyć, obrać, ugotować i zmielić. Oddzielić żółtka od białek. Wbić żółtka do kartofli i ucierając dodawać pietruszkę i majeranek. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić i dodać do ciasta podsypując tartą bułką. Delikatnie wymieszać. Kłaść kluski łyżką na osolony wrzątek, zamieszać. Gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty.
PYZY Z KARTOFLI GOTOWANYCH I SUROWYCH
1,5 kg kartofli
2 jajka
50-100 g mąki
sól
Kartofle umyć i połowę ugotować w łupinach, obrać ostudzić i zemleć. Resztę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odcisnąć sok. Zlany sok pozostawić do odstania, zlać płyn z wierzchu a skrobię z dna dodać do startych kartofli. Połączyć ziemniaki ugotowane z surowymi. Wbić jaja, osolić i zagnieść ciasto. Formować w mace z ciasta kuleczki wielkosci orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie. jedną kuleczkę ugotować na próbę, jeśli jest za rzadkie dodać 3-4 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotować 15-12 minut.
KLUSKI KARTOFLANE Z BUŁKĄ
600 g kartofli
4 czerstwe kajzerki
200 ml mleka
150 g maki
1 jajko
sól
Kartofle umyć obrać i ugotować. Dodać jajko, namoczone w mleku i odciśnięte bułki oraz tyle mąki, aby ciasto dało się nabierać łyżką. Zagotować wodę, osolić i kłaść kluski łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku. Zagotować ponownie i gotować pod przykryciem do wypłynięcia.
KLUSKI KARTOFLANE Z PIANĄ
1 kg kartofli
4 jajka
4 łyżki tartej bułki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka majeranku
szczypta pieprzu, sól
Kartofle umyć, obrać, ugotować i zmielić. Oddzielić żółtka od białek. Wbić żółtka do kartofli i ucierając dodawać pietruszkę i majeranek. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić i dodać do ciasta podsypując tartą bułką. Delikatnie wymieszać. Kłaść kluski łyżką na osolony wrzątek, zamieszać. Gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty.