Kokosowy piegus z masą

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
Ciasto:
6 bialek
150 g cukru pudru
150 g wiorek kokosowych
150 g suchego maku
1 lyzeczka proszku do pieczenia

ubic bialka z cukrem pudrem i dodac reszte skladnikow, wymieszac
przelozyc do blachy wylozonej papierem do pieczenia
piec w 170 stop.C az bedzie brazowe z wierzchu
najlepiej sprawdzic patyczkiem czy dobre (blacha ok.23x35)

Masa:
6 zoltek
100 g cukru
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1,5 szl mleka
kostka masla

Zoltka utrzec z cukrem, dodac obie maki, cukier waniliowy i 1/4szkl mleka.
Reszte mleka zagotowac wlac mase jajeczna i ugotowac budyn
maslo utrzec i dodac do niego chlodny budyn, utrzec.

Ciasto przekroic na pol tak zeby byly 2 placki, przelozyc je budyniem

Smacznego
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSC00521.JPG
    DSC00521.JPG
    73.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

espresso9

Member
Lut 27, 2008
10
0
0
Ciasto upiekło się ładnie,ale kiedy chciałam je wyciągnąć z blachy to rozleciało się na kawałki
cry_1.gif

Została mi teraz tylko masa
ccrs.gif
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
ojoj bardzo mi przykro
icon_sad.gif

ja ostatnio robilam ale zrobilam teraz inaczej upieklam poprostu dwa osobne placki i przelozylam masa,
tylko koniecznie trzeba wylozyc papierem, mi sie czasem zapomina co do innych ciast no i katastrofsa gotowa
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

espresso9

Member
Lut 27, 2008
10
0
0
granola @ 20 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934960ojoj bardzo mi przykro
icon_sad.gif

ja ostatnio robilam ale zrobilam teraz inaczej upieklam poprostu dwa osobne placki i przelozylam masa,
tylko koniecznie trzeba wylozyc papierem, mi sie czasem zapomina co do innych ciast no i katastrofsa gotowa
icon_sad.gif
To chyba najlepszy sposób-upiec 2 ciasta i przełożyć masą.
No,a bez papieru ani rusz,musi być... a mi brakło.
Pewnie dlatego tak się stało
icon_neutral.gif

Pozdrawiam
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
mam nadzieje ze nastepnym razem sie uda jezeli bedzie nastepny raz rzecz jasna
icon_mrgreen.gif

pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Ciasto upieczone,piekłam oczywiście dwa placki( przekrawanie tego ciasta na dwa placki to jakaś totalna pomyłka) 170 stopni przez pól godziny góra-dol.
Cisto smaczne, zastanawiam się tylko czy tego maku do bezy nie zmielić następnym razem.

Do masy dodałam dodatkowo 1,5 łyzki esencji pomarańczowej- takiej na wodeczce bo wydawała sie ciutke za słodka. Piegus zyskuje na smaku jak poleżakuje w lodówce.
P1240335.JPG

 

Załączniki

  • P1240335.JPG
    P1240335.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0