Konfitura cukiniowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zobaczyłam przepis na taką konfiturę na blogu Asiejki i od razu mnie zachwyciła. Spróbowałam - i zachwyciła mnie jeszcze bardziej
cvety.gif
. Szybki i bardzo smaczny pomysł na cukinię. Skoro Asieja nie wpisała go jeszcze na cina- wpiszę ja - bo na prawdę warto wypróbować
icon_biggrin.gif

d_emy.JPG

Najpierw podam oryginalne proporcje Asieji:
"5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy"

Ponieważ ja nie produkuję nigdy przetworów hurtowo, znacznie te proporcje zmniejszyłam.

800 g cukinii ( 2 duże cukinie) - do konfitury pomarańczowej użyłam żółtej cukinii, do cytrynowej - zielonej cukinii
8 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa ( zależy, którą opcję wybieramy, obie bardzo smaczne )

kanapki.JPG

Cukinie umyć. Połowę zetrzeć na tarce, drugą połowę pokroić w drobną kostkę ( wraz ze skórką). Tak zrobiłam do konfitury pomarańczowej. Do cytrynowej starłam całość.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Z jednej cukinii wychodzi jeden słoik konfitury.

cukiny.jpg

Załączniki

• d_emy.JPG
    d_emy.JPG
    87.4 KB · Wyświetleń: 2
  • cukiny.jpg
    cukiny.jpg
    104.9 KB · Wyświetleń: 2
  • kanapki.JPG
    kanapki.JPG
    107.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobie - może jeszcze dzisiaj a jak nie to jutro
icon_razz.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
A cukinię bardzo czuć?? Bo ja jej nie trawię
icon_confused.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie, cukinii nie czuć wcale. Smak całkowicie jest narzucony przez galaretkę.
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czy to juz choroba? Padam na twarz, jest prawie 22ga ale cukinka się dusi
rofl.gif

Bedzie z cytrynową galaretką
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Mozliwe, że to choroba, ja mam te same objawy
icon_mrgreen.gif
Bez względu na to, jak jestem zmęczona, przeważnie i tak idę do kuchni, żeby wypróbować to, co sobie wykombinowałam podczas dnia
icon_mrgreen.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Spytam taty czy mu jakaś cukinia została....

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Powiem tak: uważam, że cukinia na prawdę jest w ogóle niewyczuwalna. To galaretka nadaje smak.
ale z drugiej strony, nie namawiam Cię, być robiła coś z produktu, którego szczególnie nie lubisz
icon_smile.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Wiesz, nie dowiem się czy cukiniowego dżemu nie lubię, dopóki go nie zrobię i nie spróbuję.....

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Całość starłam na tarce, dałam cytrynową galaretkę - mam 2 słoiczki
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CYTATWiesz, nie dowiem się czy cukiniowego dżemu nie lubię, dopóki go nie zrobię i nie spróbuję.....

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przepis ciekawy, jeśli tylko będę miała nadmiar cukinii, której większą ilość kupuję do zamrożenia, to zrobię na spróbowanie.

Pozwolę sobie tylko sprostować nazwę tego przetworu.

Konfiturę uzyskujemy poprzez gotowanie owoców w syropie z cukru. A owoce tarkowane czy drobno pokrojone już konfiturą nie są. Mogą być np. dżemem.
daumen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
.agatka. @ 14 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=883257Pozwolę sobie tylko sprostować nazwę tego przetworu.

Konfiturę uzyskujemy poprzez gotowanie owoców w syropie z cukru. A owoce tarkowane czy drobno pokrojone już konfiturą nie są. Mogą być np. dżemem.
daumen.gif
A ,to już jak chcecie ( ogólnie mówię), można zmienić.
Ja mam przyzwyczajenia z niemieckiego, gdzie wszystko, co czytam to Konfitüre, bez względu na to, czy są to maliny, cytrusy, czy kiwi. Nasz Łowicz produkuje tez konfiturę brzoskwiniową, bardzo smaczną, nawiasem mówiąc.
icon_smile.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
olcieek @ 14 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=883262próbowałam kiedyś taką cukinię ale z ananasową galaretką i pokrojoną w takie kawałki a'la ananas.
i szok.
ananas.
żadna tam cukinia !
lecker.gif
Ja też próbowałam
icon_smile.gif

Robiłam któregoś lata hurtowo - kiedy udało mi się nabyć aromat ananasowy w płynie
icon_smile.gif

Fajnie pokroiłam ją sobie w plastry, takim falowanym nożykiem - ugotowałam w syropie z sokiem cytrynowym i aromatem ananasowym - zimą była do ciasta (pod galaretkę) - nikt się nie zorientował...
icon_wink.gif

Tylko dziwili się, że jeszcze nie widzieli tak "ozdobnie" krojonego ananasa...
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tia...
Tu nie ma cukru zelujacego, ale wpadlam na genialny pomysl, tak w kazdym razie mi sie wtedy wydawalo, zeby dodac galaretke.
Dodalam ulubiona, ale wedlug mnie zepsulam dzem. Chwilke nawet myslalam o zelatynie, ale przy tak totalnej klapie przeszla mi ochota na probowanie. Lubie proste i prawdziwe smaki. Galaretke wyczuje jak wyczuje szczypte cukru w szklance herbaty.
Bez galaretki tez mozna robic dzem z cukini. Dajac cytryne albo lemonke dla nadania smaku. Ten z lemonka kojarzy sie z agrestowym i jest bardzo dobry do przekladania ciasta. Moze nawet lepszy, bo cukinia nie ma takich pestek jak agrest
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy