- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zobaczyłam przepis na taką konfiturę na blogu Asiejki i od razu mnie zachwyciła. Spróbowałam - i zachwyciła mnie jeszcze bardziej
. Szybki i bardzo smaczny pomysł na cukinię. Skoro Asieja nie wpisała go jeszcze na cina- wpiszę ja - bo na prawdę warto wypróbować
Najpierw podam oryginalne proporcje Asieji:
"5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy"
Ponieważ ja nie produkuję nigdy przetworów hurtowo, znacznie te proporcje zmniejszyłam.
800 g cukinii ( 2 duże cukinie) - do konfitury pomarańczowej użyłam żółtej cukinii, do cytrynowej - zielonej cukinii
8 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa ( zależy, którą opcję wybieramy, obie bardzo smaczne )
Cukinie umyć. Połowę zetrzeć na tarce, drugą połowę pokroić w drobną kostkę ( wraz ze skórką). Tak zrobiłam do konfitury pomarańczowej. Do cytrynowej starłam całość.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Z jednej cukinii wychodzi jeden słoik konfitury.

Najpierw podam oryginalne proporcje Asieji:
"5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy"
Ponieważ ja nie produkuję nigdy przetworów hurtowo, znacznie te proporcje zmniejszyłam.
800 g cukinii ( 2 duże cukinie) - do konfitury pomarańczowej użyłam żółtej cukinii, do cytrynowej - zielonej cukinii
8 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa ( zależy, którą opcję wybieramy, obie bardzo smaczne )

Cukinie umyć. Połowę zetrzeć na tarce, drugą połowę pokroić w drobną kostkę ( wraz ze skórką). Tak zrobiłam do konfitury pomarańczowej. Do cytrynowej starłam całość.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Z jednej cukinii wychodzi jeden słoik konfitury.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: