kotlety mielone

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
robie tak tak samo jak moja idolka
icon_mrgreen.gif
(BeataSz) z tym ze jesli kupuje mieso juz zmielone to cebule trę na tarce (tej nadrobniejszej,taka paćka wychodzi) i procz pieprzu i soli dosypuje jednak trochę majeranku (dla zdrowotnosci) i ciut gałki muszkatolowej.a zeby sie kotleciory nie przypalały ale nie byly surowe,przewracam je kilka razy smażąc na małym ogniu.
Duende ale skoro zrobiłas >>takie jak u babci<<,to trzymaj sie moze lepiej tego przepisu,bo nie wiem czy Ci sie uda zrobic >>lepsze niz u babci <<
icon_wink.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
będę się trzymać (czasami)
icon_mrgreen.gif

korcą mnie dodatki różne, już mi się spodobało dodanie papryki jak pisała betsetse
icon_smile.gif

No i ta zmielona cebulka też nęci.
I w ogóle wersji można dowolnie mnożyć. I każda będzie fajna.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
aaaa, zapomniałam, że czasami robię kotlety z marchewką, tarkuje ją i podsmażam z cebulką a dopiero potem do farszu
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,795
4,848
113
Moja mama robiła takie, jak BeataSz, ale nie przepadam za smakiem takiej cebuli w kotlecie, wiec zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz kilku ząbków czosnku (+pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, sól). Mięsa mielę trochę więcej, żeby po doprawieniu z części uformować kulki, które obtaczam cienko w mące i też smażę, a po ostudzeniu zamrażam. Robię je później jak klopsiki - duszę kilkanaście minut podlane rosołkiem, dodaję 1-2 łyżki lekko zrumienionej cebulki, czasem garść świeżych grzybów albo pieczarek, przyprawy, listek i ziele, śmietanę. Do gryczanej kaszy pycha.
Roboty tyle samo, a danie inne.
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,795
4,848
113
Fajnie, trzeba sobie ułatwiać życie.
icon_mrgreen.gif

Zapachniały mi te mieleńce, idę wyjąc kark z zamrażarki, będa jutro.
lecker.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Duende a kartacze to nie sa własnie nadziewane miesem mielonym?
Chociaz pewnie co region to inaczej.Mnie o tym nadzieniu uswiadomila kolezanka ktora pochodzi z Ełku.
Acha i ze >>ciasto<< z ziemniakow pol na pol gotowanych i surowych odcisniętych,taka potrawa prosta i sycaca jednocześnie.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
weerka @ 18 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934392Duende a kartacze to nie sa własnie nadziewane miesem mielonym?
Chociaz pewnie co region to inaczej.Mnie o tym nadzieniu uswiadomila kolezanka ktora pochodzi z Ełku.
Acha i ze >>ciasto<< z ziemniakow pol na pol gotowanych i surowych odcisniętych,taka potrawa prosta i sycaca jednocześnie.
masz rację, to najczęściej spotykana wersja. Dlatego ja zaznaczyłam, że moja jest 'oszczędnościowa'
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Monsai @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933479a próbowałyście mielone ze śmietaną i musztardą w farszu ?
icon_smile.gif
Pycha
icon_smile.gif
Odkąd przeczytałam o takiej wersji tu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78851892,78851892.html to innych nie robię. Nie dodaję jednak ani czosnku ani cebuli, tylko bułka tarta, kwaśna śmietana, musztarda, jajko, sól, pieprz i pieprz ziołowy własnoręcznie robiony. Kiedyś robiłam mielone z cebulą i czosnkiem ale wolę te bez.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bardzo dobre wychodzą, są takie akurat bo ani za twarde ani za miękkie (nienawidzę miękkich i takich rozchodzących się pod widelcem mielonych). Czasem nie dodaję musztardy ale i tak nie czuć jej bardzo mocno.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy