Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
I ja się dzisiaj skusiłam na tę krajankę. Upiekłam, ale jeszcze nie próbowałam, więc nie mam pojęcia czy mi się udała. Jutro sprawdzę. Wałkowała mi się bardzo dobrze, z samym ciastem też jakoś nie miałam kłopotu, tylko tej masy marcepanowej coś mało mi wyszło, więc zastanawiam się czy w ogóle będzie ją czuć.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
moja wyszła "okropna" mam nadzieję że mi nie wyjedzą, migdały muszę kupić bo masa robiona w domu jest genialna, ja miałam 2 szklanki migdałów, ładnie ją widać w cieście

Załączniki

• krajanka_z_masa_domowa.jpg
    krajanka_z_masa_domowa.jpg
    61 KB · Wyświetleń: 2

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
doris71 @ 18 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380841jak dodasz jajko do migdałów to żyrafa też uciągnie, jak już będą zmielone dodaj cukier puder i mikserem wyrób, tymi mieszadłami do gęstych ciast
migdały sparzyć, odlać, sparzyć drugi raz, jak podstygną to jeszcze ciepłe obrać i gotowe, ja nie suszyłam przed mieleniem
A mieliłaś żyrafą z jajkiem czy same obrane migdały?
Ja się martwiłam że mokre zbiją się i oblepią tylko ścianki malaksera - więc wysuszyłam.
Zmieliły się na pyłek.

Im więcej tu zaglądam tym bardziej kusi mnie żeby dać jej jeszcze jedną szansę
rofl.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
W Lidlu mielone widziałam, faktycznie trochę grubsze zawsze można bzyknąć żyrafką mniej się namęczy jak przy całych chyba
icon_mrgreen.gif

misiadk

Member
Lip 6, 2010
174
0
0
Właśnie wyjęłam krajankę z piekarnika, a wygląd ok.
A teraz moje przeboje z tym ciastem....pewnie by ich nie było, gdybym przeczytała ostatnie posty, a szczególnie Cinki w sprawie tego ciasta. Moje też wyszło bardzo suche, po pewnym czasie ugniatania, a raczej dogniatania suchych gród do całej reszty... skończyło się na tym, że dodałam 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i jakoś się zlepiło. Z rozwałkowaniem jednak tak łatwo nie poszło, a szczególnie górnej części co by było ładne równiutkie więc wałkowałam na papierze do pieczenia, potem przerzuciłam ciasto, papier odkleiłam i wyszło ładnie równiutko. Co do ciasta to zamiast miodu dałam syropu z maślanki(i myślałam, ze to jest przyczyną suchego ciasta, ale ja zawsze na nim piekę i nigdy nie miałam takich problemów), sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia i dałam 2/3 szklanki cukru- ciasto po upieczeniu za słodkie!!! Następnym razem max 1/3 szklanki cukru i oczywiście mąki mniej lub też więcej kwaśnej śmietany.
Co do masy migdałowej, to zamiast tej pasty dodałam masy marcepanowej i pominęłam całkowicie cukier i zamiast 2 żółtek dałam 1 jajo i żółtko. W przypadku pieczenia ponownie po prostu rozwałkuje ten marcepan i będzie po kłopocie.
Spróbowałam jeszcze ciepłego jest ok, ale czy takie powalające to się okaże później. Co do tego lukru to zrobiłam z 1/3 porcji i mi wystarczyło, a ciasto po upieczeniu wyszło miękkie.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Kupiłam migdały i w Lidlu i w Intermarche. Te z lidla mielone bez skórki,a te drugie niestety są mielone ze skórką zrobiłam z nich bułeczki bo do krajanki są za ciemne!
Żyrawka za słaba do migdałów za małe ostrza więc potraktowałam mikserem końcówkami do ciasta wyszło fajnie.
Ciasto się średnio zagniatało,ale wałkowało się dobrze. Po upieczeniu stwardniało,ale to trochę moja wina bo mi się trochę zjarało.
Odkroiłam troszkę pyszna jest,a małżonek mówi,że on sobie zamawia i nawet jak nie zmięknie to on całe skonsumuje wiec się nie martwię
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No to kiepsko z tymi migdałami mielonymi - piszą że najwyższej jakości, do ciasteczek... a ze skórką
icon_eek.gif
przecież ona chyba gorzka jest
no_shakinghead.gif

Przykro mi że ci je poleciłam a tu taki zonk, sądziłam po opisie że będą ok
icon_sad.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Cinka @ 18 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380853A mieliłaś żyrafą z jajkiem czy same obrane migdały?
Ja się martwiłam że mokre zbiją się i oblepią tylko ścianki malaksera - więc wysuszyłam.
Zmieliły się na pyłek.
Im więcej tu zaglądam tym bardziej kusi mnie żeby dać jej jeszcze jedną szansę
rofl.gif
mieliłam w "kaśce", pomyślałam że w cieczy łatwiej, tak jak na koktail miksuję w jogurcie zamrożone truskawki, albo cebulę w jaju do mieloniaków

skanna @ 18 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380856Doris, marcepan widać, ale nie widać zupełnie górnej warstwy ciasta
icon_smile.gif
Doruśka @ 19 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380869no własnie, Doris zjadła całe ciasto z góry.

Skanna, oszczędzaj się:)
jestem leniem
icon_redface.gif
, nie robię górnej warstwy ciasta
icon_mrgreen.gif
, rozwałkowuję całość na "półce"z piekarnika, tej głębszej, wyłóżonej papierem, na tym rozsmarowywuję migdałową mazię, na to powidła śliwkowe z kaszą manną, po upieczeniu polewam gorzką czekoladą, teraz dałam mleczną i trochę za słodkie ale pyszna krajaneczka
wink.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Cinka @ 19 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381051No to kiepsko z tymi migdałami mielonymi - piszą że najwyższej jakości, do ciasteczek... a ze skórką
icon_eek.gif
przecież ona chyba gorzka jest
no_shakinghead.gif

Przykro mi że ci je poleciłam a tu taki zonk, sądziłam po opisie że będą ok
icon_sad.gif
Cinko
bussi.gif
nie smuć się ja lubię migdały,a tak zmielone super są do bułeczek
lecker.gif
nie są gorzkie tylko brzydko wyglądają. Bo te z Lidla to w przeżroczystym nylonku są to widać,że bez łupek.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Właśnie upiekłam 2 krajanki. Ponieważ dawno nie piekłam, a pisałyście o twardym cieście, miałam pewne obawy, ale ciasto było mięciutkie. Najpierw dałam jajka, a potem mąkę. Nie lukrowałam ich. Stygną sobie teraz w pokoju, jutro je pokroję.

A do masy marcepanowej dodałam migdały pokrojone w słupki, zobaczymy czy sie sprawdzą. Do ciasta dałam tylko 1/4 szklanki cukru

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,778
4,838
113
Dlaczego sie boisz? Masz swoją, czy kupną? W tym roku miałam masę z Lidla, dodałam do niej wszystko to, co zalecała Bajaderka . Wyszedł gęsty, plastyczny krem, dość łatwo sie rozsmarowujący.

adriana

Member
Sie 5, 2007
738
0
0
Sprawdze w lidlu chociaz watpie aby u nas mieli. Bede musiala zrobic sama ale nie wiem jak to ma wygladac za bardzo. Dobrze, ze agatka zamiescila zdjecia ... Ja juz pytalam o ta mase przy rogalach marcinskich ale zapomnialam zamiescic zdjecia wiec nikt nie odpowiedzial
dump.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy