Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Też się na nią czaję
icon_biggrin.gif
. Masę marcepanową chciałam zrobić sama, ale kupiłam, więc mam mniej roboty, ale i tak kiedyś ją zrobię dla porównania z gotowizną
icon_smile.gif
.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
w Mraksie i Spencerze widziałam, na allegro i w małych sklepikach gdzie przywozą sami właściciele towary z niemiec

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Margot @ 27 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1054143tzn jak ten marcepan robiłaś z ziemniaka ?
całkiem przypadkiem, robiłam pralinki marcepanowe i rzadkie były, a dzieci pierniczków zarządały, wziełam trochę od nich ciasta piernikowego na dno foremki, rozwałkowałam, na to masa która miała być pralinkami ale nie chciała, a na to powidła śliwkowe posypane rodzynkami, ten wierzch był genialny, całość bardzo smaczna i nikt nie poznał że to kartofel a nie migdał, kasza manna dopełniła oszustwa https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...amp;hl=pralinki

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Skusiłam się na zrobienie pasty marcepanowej własnoręcznie wg Bajaderki. Masa wyszła pyszna, ale twarda i mało plastyczne i nie mogłam jej rozetrzeć z cukrem tak jak podaje przepis, ciasto wyszło mi twarde i nie wyrosło jak na zdjęciach.
Przy krojeniu w kosteczki musiałam użyć noża do krojenia chleba i sporo siły, co zaowocowało rozjeżdżaniem się ciasta
icon_frown.gif
.
Ogólnie napracowałam się strasznie przy tym cieście, a efekt mierny - chyba jestem kiepską kucharą, a raczej cukiernicą
icon_wink.gif
.
Musiałam również dodać sporo więcej masła, bo z przepisowych porcji wyszła mi raczej kruszonka i ni cholerci nie dało się tego w całość ugnieść.
Szkoda, że Bajaderka nie podała jaką pojemność ma szklanka w przepisie.
Zauważyłam, że u Bajaderki na zdjęciu pierwsza warstwa to powidła, a potem marcepan, ale nie ma to chyba większego znaczenia.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Viki ale jak ci ta kruszonka wyszła? Bo jak gotujesz to w garnku to łanie ciasto od garnka odchodzi i jak ciepłe jeszcze położysz na stolnicę to czasem nie ma nawet potrzeby podsypywania mąką.Ja to generalnie nawet nie na stolnicy a na tej dużej blaszce od piekarnika wałkuję od razu na papierze na całości i pozniej na połówce nakładam powidła i marcepan i drugą połówką przykrywam
gruebel_2.gif

Masa też jakoś zawsze mi wychodzi a powiadam ci daleko mi do mistrzyń wypieków jakie tu są na forum
icon_mrgreen.gif

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Kiedy sypałam mąkę do garnka, to w końcu wszystko wsiąkło, a mąki mi jeszcze zostało i jak sypnęłam resztę mąki, to zrobiło się sypkie ciasto jak na kruszonkę. Kurde może mogłam nie dosypywać tej reszty mąki i zostawić to ciasto z mniejszą jej ilością?
Ja to jestem dopiero noga kuchenna
icon_biggrin.gif
.
Kurde, jesteś cfaniara z wałkowaniem
icon_smile.gif
, kupuję Twój sposób
icon_smile.gif
.

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Sposób fajny, szczególnie dla "zapracowanych" czytaj leniwych
icon_wink.gif
, a poważnie, to sposób ludzi potrafiących zorganizować sobie swój warsztat pracy ... :/

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Wróciłam wczoraj późnym wieczorem do domu i zaraz po wejściu lecę zobaczyć jak się mają moje pierniczki, oczywiście nie oparłam się, żeby nie zjeść jednego, mniaaaaaaaaaaaaam niebo w gębie, troszkę za słodkie, ale ja wszystko co słodkie wciągnę i ciasto zmiękło , lukier koniakowy rewelacja.
Odwołuję, że mi ciasto nie wyjszło, spanikowałam, resztę niedoróbek dopracuję następnym razem
icon_biggrin.gif
.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Zrobiłam, zrobiłam! Co tam, że nie jest idealnie wyrośnięta, marcepan idealnie gładki i gęsty, ale za to pyszna jest. Nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, a ten, mimo że do takich się zalicza, smakuje mi wybornie. Jeśli ma być lepszy po kilku dniach leżakowania, to sobie tego już nie potrafię wyobrazić. Dzięki, o Bajaderko:)

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Krajanka jak co roku pyszna , oczywiście schowana przed domownikami, bo mogłaby świąt niedoczekać. Dzięki Bajaderko za przepis.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
W ramach próbowania, jak smakuje, niewiele schowałam do puszki. Przecież po samych boczkach określić ciasta nie można. Brandy też było próbowane. Dla Ciebie Bajaderko,
z życzeniami smacznych Świąt:
cvety.gif

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
zrobiłam i zapewne będą powtórki
icon_smile.gif
Dałam powidła pomieszane z dżemem truskawkowym.
po 4 dniach już jest mięciutka
icon_smile.gif
ja owinęłam po prostu blachę folią spożywczą
dzięki Bajaderko za przepis
icon_smile.gif

Załączniki

• DSC_0043b.jpg
    DSC_0043b.jpg
    112.1 KB · Wyświetleń: 0

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Skanna, jak to jest z tą gotową masą marcepanową? W przepisie jest tak:
CYTAT225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego
Zastępujesz pastę masą i już? Cukier i resztę dodajesz?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Też jestem ciekawa.
Ja bym dała wszystko oprócz cukru i olejku migdalowego.
Fajnie się smaruje, jak masa nie jest gęsta.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Jutro zrobię, dzisiaj się nie wyrobiłam. Przy okazji urodził mi się kolej ny dylemat. Mam krupczatkę i mąkę tortową. Która lepsza? Mam jeszcze chlebową
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy