Doruśka @ 10 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1210533już robicie???No co Ty, u mnie znika w trzy dni po upieczeniu, nie ma mowy o leżakowaniu. Ale Yrsie się marcepan przeterminowuje![]()
.agatka. @ 25 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1219258Czyli robić od razu z podwójnej porcji, żeby było co jeść jak już będzie dobre?
Podwójna to minimum![]()
małgośka79 @ 30 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1221829Mam pytanie do tych co robia same paste migdalowa. Chce zrobic z przepisu bajaderki, nie mam malaksera, ktory zmieliby mi migdaly, ale moge kupic juz zmielone. Ile wyjdzie migdalow zmielonych z 1 1/2 szklanki niezmielonych bez skorki?
ja mielę w blenderze - co do ilości to nigdy nie mierzyłam ile jest tych migdałów, ale pewnie trochę mniej niż 1,5 szklankiJa nigdy nie przejmuję się dokładnymi ilościami, jak sypniesz 1,5 szklanki mielonych i dodasz duże białko to na bank wyjdzie![]()
![]()
mała m. @ 5 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1224417Nie bijcie, jeżeli było takie pytanie, ale spieszno mi z wyrobem, zatem nie będę tematu przetrząsać - czy taka gotowa masa się nada i jeśli tak to - czy potrzebuje jakiejś obróbki?
Będę sobie piekła spokojnie tuż przed Świętami z masą własnego wyrobu, ale teraz na gwałt potrzebuję tego ciasta
Zrobilam dzis te krajanke. Uzywam do niej zawszej wlasnie takiego marcepanu ( firmy Schwartau) Robie jednak po swojemu:
400 Gramm marcepanu
3 zoltka, 1 jajko
1 lyzka maki
szczypta soli
4-5 lyzek soku z limonki albo cytryny
Mieszam wszystko i wykladam na ciasto.
przez duza ilosc maki masa marcepanowa traci, uwazam tak, smak.
yrsa @ 5 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1224444Edit: na gwałt to nie bardzo, krajanka naprawdę bardzo zyskała po kilku dniach leżakowania.To prawda Yrso, musi polezec. Ale komu sie to udaJa w kazdym razie juz zapakowalam do pudelek i do spizarni.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.