Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
mała m. @ 6 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1224733Dziękuję Wam bardzo za odezwę!
Wszystko już wiem. "Na gwałt" znaczy u mnie w tym przypadku- za dwa dni, więc stwierdziłam, że jak dzis zrobię, to może choć troszkę nabierze charakteru do środy.
Czy do ciasta można dodac zamiast :cynamonu, gałki, ziela ...itd. gotową przyprawę do piernika?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Myślę, że śmiało.

Już chciałam robić, ale miodu nie mam.
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
mała m. @ 6 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1224733Dziękuję Wam bardzo za odezwę!
Wszystko już wiem. "Na gwałt" znaczy u mnie w tym przypadku- za dwa dni, więc stwierdziłam, że jak dzis zrobię, to może choć troszkę nabierze charakteru do środy.
Dwa dni wstarczy.
baa.gif
Dzis z rana odbylo sie u nas pladrowanie spizarni ze szczegolnym uwzglednieniem krajanki z marcepanem.
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
To ja wolę dać gotową masę marcepanową, za to przyprawę jednak zrobić tak, jak w przepisie jest. Bo moim zdaniem, to właśnie tej przyprawie krajanka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...no dobra zmieliłam zioła! Właśnie tak pomyślałam, że jak dam piernikową to wyjdzie piernik a nie krajanka
icon_rolleyes.gif

Więcej nigdy nie zrobię ciasta onego ponieważ bardzo jest stresogenne . Albo dałam za dużo mąki, albo nie wiem, co ale strasznie się kruszył, spód jakoś polepiłam ale góra, masakra... I jeszcze bokiem mi masa z powidłami razem i osobno wyłaziła, myślałam, że popłynie w czasie pieczenia ale jakoś się tak zamurowało, spoiło i nawet dobrze wygląda, ale i tak już go nie zrobię, nie zrobię, nie...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
jean @ 7 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1225771i nawet dobrze wygląda, ale i tak już go nie zrobię, nie zrobię, nie...
Dobra dobra, pogadamy jak skosztujesz
icon_smile.gif


W sumie Twój post mi przypomniał, że chyba po pierwszym razie doszłam do wniosku, że tę mąkę to trzeba jednak porcjami dawać, a nie wszystko od razu. Też miałam jakieś problemy. Ale jak się daje porcjami, to w pewnym momencie ciasto jest takie cudnie plastyczne, jak plastelinka.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
wydawało mi się ,że ta krajanka to własnie piernik, tylko pokrojony ...
rofl.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przeleciałam cały wątek, poniżej kilka istotnych informacji ;)

Joanna używa mniej cukru i wałkuje ciasto dokładnie na podany w przepisie wymiar: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=633695

Siostra_Ducket wałkuje od razu całe ciasto, połowę smaruje masą marcepanową, połowę powidłami, i to składa na pół: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry789600

Cinka, po kilkukrotnym zakalcu, upiekła krajankę na bazie innego ciasta. Jakiego? https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry793010

Dziunia gotową krajankę kroi od linijki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry917143

Joanna piekła krajankę również na bazie ciasta staropolskiego (pszenno-żytniego) https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry918627

Joanna używała powideł truskawkowo-czekoladowych https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry919134, a Vidarka robiła z czerwoną porzeczką. Można też z czekośliwką.

joannas trzyma gotową krajankę w lodówce https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry924717, Doruśce krajanka trzymana na szafie rozciapywała się.

margot robiła na cieście staropolskim https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry925683
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Chłop pyta czy na święta to będziemy robić świeże... bo to trzeba zjeść żeby się nie zepsuło...
fiesgrins.gif

Pyszne jest.
lecker.gif


Z wykonaniem nie miałam żadnych problemów, tylko następnym razem skrócę czas pieczenia z 25 do 22-23 minut.
Do ciasta użyłam 520g mąki, 160g cukru i dodałam 2 łyżeczki kakao dla koloru.
Masę zrobiłam ze 180g marcepanu (reszta wyszła
fiesgrins.gif
), dodałam 100g cukru pudru, 1 całe jajko, 55g mąki pszennej, zamiast mleka i soków - 3 łyżki amaretto, olejek pominęłam. Masa była idealnie smarowna, a po upieczeniu pięknie zastygła.
Powidła śliwkowo-czekoladowe - ok. 350g.

Pokroiłam w kwadraciki 3 x 3 cm.
zahnlos.gif

Wyszło 50 szt.

IMG_6110.jpg


I jeszcze przygotowanie
icon_wink.gif


Gotowe ciasto
img6064n.jpg


Rozwałkowane, od linijki
icon_wink.gif

img6065a.jpg


Konsystencja masy
img6068p.jpg


img6071g.jpg


Rozsmarowana na cieście masa
img6072q.jpg


Na masę powidła
img6074e.jpg

img6078t.jpg


Gotowe do pieczenia
img6079n.jpg


Upieczone
img6081k.jpg





 

Załączniki

  • IMG_6110.jpg
    IMG_6110.jpg
    337 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
o bożesz, Agatko, po co ja tu weszłam.
język mi wisi do podłogi...
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Oczywiście
fiesgrins.gif


Ja z kolei myślałam, co by oblać czekoladą, ale to zabawa...
gruebel_2.gif


Tak myślę, że gdyby tam twardej marmolady napchać, różanej na przykład, to byłoby całkiem całkiem...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy