- Cze 2, 2006
- 356
- 0
- 16
Krem cytrynowy - szpajza
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka cytrynowa
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody,a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, po czym przestudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę cytrynową, wymieszać i dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać,szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych.Czynność tę należy wykonywać bardzo szybko,gdyż krem natychmiast tężeje.Stężaly krem mozna dekorować ćwiartkami plastra cytryny wraz ze skórką oraz bitą śmietaną.
Jest to typowy śląski deser, który kiedyś obowiązkowo bywał na niedzielnym obiedzie, wszystkich weselach itd. Jakoś ostatnio odchodzi w zapomnienie, więc postanowiłam temu się sprzeciwić
Wczoraj zrobiłam w 1 dużej salaterce,a na górę dodałam pierwsze tegoroczne truskawki
Wyszło jak zwykle pyszniutkie
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka cytrynowa
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody,a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, po czym przestudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę cytrynową, wymieszać i dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać,szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych.Czynność tę należy wykonywać bardzo szybko,gdyż krem natychmiast tężeje.Stężaly krem mozna dekorować ćwiartkami plastra cytryny wraz ze skórką oraz bitą śmietaną.
Jest to typowy śląski deser, który kiedyś obowiązkowo bywał na niedzielnym obiedzie, wszystkich weselach itd. Jakoś ostatnio odchodzi w zapomnienie, więc postanowiłam temu się sprzeciwić



