Krem do tortów- lekki, ale zwarty

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Na początku marca robiłam wersję z białą czekoladą. Niby wszystko zgodnie z przepisem, ale już w lodówce, po przełożeniu blatów biszkoptu, masa strasznie się zwarzyła. Wyglądała okropnie, ale zjeść się dało - śmietankowo-serowa masa ;) Pilnowałam temperatury składników, ubijałam długo... i wyszło jak wyszło. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby dodawać masło do budyniu ?

W poniedziałek spróbuję raz jeszcze, tyle że w wersji z nutellą. Może tym razem się uda
icon_smile.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Mi się zawsze ta masa zważy, ale zaraz po zrobieniu zagotowuję wodę w garnku i nad parą ubijam ponownie, wtedy wszystko wraca do normy. Następnie chłodzę ok. pół godzinki i przekładam torty smarując zimnym nożem.
Ostatnio rozpuszczam czekoladę w budyniu, dużo szybciej, bo nie trzeba czekać aż śmietana z czekoladą mocno się schłodzi.
Masa pyszna, choć nie należy do najłatwiejszych.

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Donoszę, że wersja z nutellą bezproblemowa
icon_smile.gif
Biała masa nie daje mi jednak spokoju i jeszcze kiedyś spróbuję zrobić ją ponownie.

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
Nicki1 @ 1 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1114072Mi się zawsze ta masa zważy, ale zaraz po zrobieniu zagotowuję wodę w garnku i nad parą ubijam ponownie, wtedy wszystko wraca do normy. Następnie chłodzę ok. pół godzinki i przekładam torty smarując zimnym nożem.
Ostatnio rozpuszczam czekoladę w budyniu, dużo szybciej, bo nie trzeba czekać aż śmietana z czekoladą mocno się schłodzi.
Masa pyszna, choć nie należy do najłatwiejszych.
I ja miałam przygodę z ta masa tez mi sie zwazyla , gdybym tu szybciej zajrzala
wink.gif
dało by sie uratowac moze zle cos robilam czy smietane jak dac do kremu to mikserem nadal mozna ubijac??? moze wymieszac delikatnie tylko recznie tzn.lyzka???

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
i mi się zważyła
gruebel_2.gif

i nie zostanę fanką tej masy, jednak wolę tradycyjną mase maślaną albo bitą śmietanę. Coś mi budyniowe nie leżą
gruebel_2.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
w smaku dobra, nawet bardzo, ale widzę, że nie tylko mi się waży
a nie lubię takich mas co to z góry wiadomo, ze trzeba bedzie ratować. A i po uratowaniu nie była idealnie gładka
gruebel_2.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Nigdy mi się nie warzy, a teraz na komunię córki mi się zwarzyła.
icon_neutral.gif

Ale i tak to ulubiona masa naszej rodziny oraz "krewnych i znajomych królika".
icon_wink.gif

W tę niedzielę też się nasłuchałam pochwał jaki to pyszny tort zrobiłam.
Ale też rozumiem, że można się uprzedzić do niej i zrezygnować, zwłaszcza przy ważnych okazjach, kiedy czasu jest mało na poprawianie.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Margot @ 3 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1125155ja od czasu jak daję czekoladę do budyniu , nie mam z nim żadnych kłopotów
A ja właśnie teraz Twoim sposobem dodałam czekoladę do gorącego budyniu
icon_mrgreen.gif

Nie umiem wytłumaczyć, czemu się zwarzyło.
dontknow.gif
Robię tą masę do tortu zawsze i każdemu i znam zasady, kiedy może się zwarzyć, a kiedy nie powinna.
To pewnie z nerwów- za bardzo mi zależało
icon_wink.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
może nie powinnam się tak zrażać, może zrobie sobie na imieniny
gruebel_2.gif

ale powiedzcie mi proszę, ta śmietana z czekoladą taka gesta wyszła, właściwie nie dała się ubić
gruebel_2.gif
tak miało być?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Iva @ 4 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1125397może nie powinnam się tak zrażać, może zrobie sobie na imieniny
gruebel_2.gif

ale powiedzcie mi proszę, ta śmietana z czekoladą taka gesta wyszła, właściwie nie dała się ubić
gruebel_2.gif
tak miało być?
Pewnie dałaś 36% śmietanę? To tak, ona taka gęsta jest, że właściwie nie wymaga ubijania. Ja ostatnio daję 30% świeżą, albo UHT z kartonika i po ubiciu jest lżejsza.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,750
646
113
dziewczyny , bo czasami tak jest ,ze coś tam się knoci i nie ma wyjaśnienia ,ale ja napiszę jedno , ten krem i tak wymiata , choćby by trzeba go ratować ( śmietankę to wystarczy jeszcze raz podgrzać i ponownie schłodzić,a do kremu dodać trochę roztopionego gorącego masła lub trochę oleju neutralnego w smaku np z pestek winogron, ubić i znów jest idealny )

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Smak wynagradza wszelkie niepowodzenia w trakcie tworzenia
icon_biggrin.gif
choć ja nigdy z nim nie miałam problemów. Pyszny jest
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy