Krem do tortów- lekki, ale zwarty

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A to chyba już wiem
icon_mrgreen.gif

Moim zdaniem za długo stała w lodówce. U mnie nigdy tak długo w lodówce na stała. Jak robiłam poprzedniego dnia, to zostawiałam do wystudzenia na parapecie, a na godzinę przed obróbką dopiero wstawiałam do lodówki do mocniejszego schłodzenia. Nawet 36% z czekoladą bym nie pokroiła, aż tak się nie zestalała.
A czekolad używam albo takich z rozpoznawalną marką, albo tej z Lidla w tabliczce 200 g., taka w fioletowym opakowaniu.

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
ja raz trzymałam tą śmietanę z czekoladą przez 2 dni w lodówce i normalnie się ubiła potem, nie była twarda wcale, taka sama jak po godzinie czy nocy w lodówce... może to wina czekolady, hmm...
ostatnio też dodaję czekoladę do ciepłego budyniu, bo tak prościej i szybciej, nie trzeba czekać aż śmietana z czeko się schłodzi...

na.cia

Member
Maj 5, 2011
3
0
0
hej. zajrzałam do was bo zainsipirowała mnie masa do tortów, czy na tą masę można położyć cukrowa masę plastyczną? czy grozic to może rozpuszczeniem masy...? próbowała ktos może ?
icon_smile.gif

bo wiem ze z masą na samym maśle nie ma problemu....

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
czekolade dalam WEdla, a w lodowce trzymalam przez noc.
No nic, tak sie napaliłam, ze zrobie za tydzień na mamy imieniny

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
bardzo prosze o porade

Czy tę mase można zabarwić zeby byłą różowa?
i jak to zrobić
moja córka wymarzyłą sobie różowego torta

waham sie pomiedzy tortem motylem/lalką barbie /lub coś z kitty

jeśli sie nie da to bardzo prosze o podpowiedz jaką mase przerobić na różową

jestem poczatkująca tzn. mam jeden tort już na swoim koncie zrobiony oczywiscie przy "pomocy" cina

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Każdą masę można zabarwić na różowo
icon_smile.gif
Do gotowej masy trzeba dodać barwnika, najlepiej żelowego, bo nie rozrzedzi masy, a wtedy ładniej się trzyma wszystko. Na allegro można kupić barwniki. Domowych sposobów na uzyskanie czystego różu, niestety, nie znam.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Można spróbować bez barwników. Gotując budyń skorzystac z gotowego budyniu np malinowego zamiast mąki ziemniaczanej i część mleka zastapić sokiem malinowym.
Nie wiem niestety jaka intensywność koloru wyjdzie z takiej kombinacji ponieważ nie robiłam w taki sposób ale myślę że może się to udać. Żeby nie było wpadki proponuję zrobić taką masę na próbę wcześniej, a w decydującym momencie skorzystać z własnych doświadczeń - np zmienić smak na truskawkowy czy też zwiększyć ilość soku w zastępstwie mleka.

A jesli chodzi o barwniki - te w proszku i płynie są równie dobre, użyta ilość do uzyskania różowego koloru nie rozrzedzi masy bo tu idzie o krople, nie mililitry
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ania-magda i Cinka dobrze radzą.
icon_smile.gif

Kiedyś był też w sklepach gotowy krem Dr Ot... w kolorze czerwonym (w butelce plastikowej z końcówkami do dekoracji). Możnaby niewielką jego ilość dodać do tego kremu, żeby uzyskać róż.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Dziękuje za odpowiedz

to jeszcze małe pytanko jakie barwniki polecacie ? tzn.jakiej firmy

a zerknęłyście moze na ten filmik co dałam link?
jak myślicie jaka to masa tam jest używana?

i bardoo prosze nakierujce mnie na odpowiednie tematy jak zrobić tort lalke lub motyla

Dziekuje

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Powiem tak: barwniki jak barwniki - wg mnie tak samo dobre jak każde inne. Sprzedawca pisze w aukcji że produkt posiada atesty, nie ma żadnego powodu żeby w to nie wierzyć. Opinie sprzedawca ma wyłącznie pozytywne, kupujących całe mnóstwo. Cena przystępna za produkt jak i za wysyłkę. Ja bym kupowała.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Dziękuje Cinko .

zaraz sobie je zamówie .

poszperałąm na forum znalazłam dużo pięknych zdjec tortów-lalek w teori juz sobie to jakoś ułożyłam
jednak jeszcze myśle na tym tortem motylem

jak myślicie lepiej upiec prostokąt i z niego wycinac kształt motyla czy okragłe i na pół dac?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
baco tort lalke mozesz zrobic nastepujaco - pieczesz biszkopt wiekszy i mniejszy lub w formie przypominajacej babke. Jesli nie ma juz gotowo wypieczonego srodka to wykrawasz go np szklanka. Bierzesz lalke corki - czyscisz, okrecasz folia spozywcza i wsadzasz do dziury w biszkopcie. Wczesniej biszkopt mozesz poprzekrajac i przelozyc kremem. I ozdabiasz masa lub kremem. Zreszta zamiescilas swietny filmik, ktory wszystko elegancko pokazuje.
Natomiast motyla: pieczesz okragly duzy biszkopt, przekrajasz na pol i zlaczasz polowki grzbietami - ewentualnie nakrawasz skrzydla zeby nie byly takie gladkie i ozdabiasz kremem lub masa
icon_biggrin.gif

masa ktora uzywaja na filmie wydaje mi sie, ze to royal icing .masa na bazie bialka jajek - nie znam dokladnie przepisu ale gdzies tu na forum moze bedzie
icon_biggrin.gif

http://www.kraftrecipes.com/assets/recipe_...terfly_Cake.jpg
http://www.joeandsandra.com/butterflyCake.jpg
tu skrzydla motyla sa zrobione z serduszek http://www.coolest-birthday-cakes.com/cool...ly-cake-68.html

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Myślę że to nie ma większego znaczenia jaki biszkopt upieczesz... z prostokąta więcej będziesz musiała wycinać ale i kształt dowolny możesz nadać... z koła możesz tylko na pół, możesz też zaznaczyć skrzydełka wyższe większe i dolne mniejsze - bez różnicy, porzeźbić i tak trzeba trochę
icon_smile.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
no własnie Cinko po prostu musze sie w końcu zdecydowac bo wszystko mam podane jak an atcy nic tylko piec
fiesgrins.gif

Lambethka dziekuje za te linki !!! na pewno cośz nich zaczerpne
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy