Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Bacca @ 23 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1131453no niestety krem mi sie całkowicie nie udał
icon_sad.gif

ale byłam zła na siebie w sumie nie wiem na co bo zdaje mi sie ze zrobiłam wsio według rad i przepisu ..
no teraz nie miałam czasu na nowo go robić ale na pewno sie z nim zmierze w najbliższym czasie

dzieki za rady mam nadzieje ze nastepnym razem mi sie uda !

:*
ale co się w nim nie udało? zważył się ? Mój pierwszy raz też sie nie udał, najpierw śmietana byla tak gęsta, że nie dala się ubić, a potem cała masa mi się zważyła

ale zrobiłam drugi raz i wyszla super, ale zmienilam śmietanke i czekoladę dodalam do budyniu

w sobotę znowu robiłam i wyszła super, a jaka pyszna jest
lecker.gif
dodałam wiśnie z nalewki
cheers.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bacca, hm , no nie wiem czemu nie wyszło ,ale ja bym mu dała jeszcze jedną szanse , bo jest wart tego , jak się uda(a mi raz trochę nie tego ,ale i tak udało się go uratować) to pychota

Bystrawoda,aaa Tomek pewnie zachwycony tortem?Bo jest czym się zachwycać

Iva, matusiu kochana jaki piękny tort , jak czytam jakie ma wnętrze
lecker.gif
mniam.gif
lecker.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
tak zważyłą sie
icon_sad.gif

ratowałm ją przez podgrzewanie był moment ze jakby sie reaktywowała ;)
no ale niestety potem sie cała zrobiła wodnista nie dało sie jej rozsmarowac ..

tak ja też ja PEWNO zrobie ją raz jeszcze

hmm tak mysle tez miałam gęstą śmietane z czekolada

czyli jak osobno śmietane a osobno czekolade dajesz do budyńiu?

ale ja myśle ze chyba za zimny u mnie był budyń ....

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bacca @ 23 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1131514czyli jak osobno śmietane a osobno czekolade dajesz do budyńiu?
tak ja robie od dawna , do gorącego budyniu daję pokruszoną czekoladę , mieszam , na rondelek kładę spożywczą folie coby się zrobił kożuch i studzę , masło i potem budyń z czekolada maja mniej więcej tą samą temperaturę, śmietankę zimną ubijam z fixami i odrobina cukru pudru i powoli wmieszam do masy

A ja inaczej ratuję masy , jak juz muszę roztapiam masła spory kawał i wrzący daję do masy , ubijam , zawsze da się uratować , podobny efekt daje dolanie 2-3 chlustów oleju jak z pestek winogron czy nawet kujawskiego i dokładne ubicie

bystrawoda

Member
Kwi 28, 2011
5
0
0
Cenne uwagi dajecie. Mnie na szczęście masa się nie zważyła, ale następnym razem dam więcej czekolady, żeby miała jeszcze bardziej intensywny smak.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Wow, ale torty!!!! Śliczne i apetyczne
lecker.gif

A patent z wrzącym masłem słyszę pierwszy raz. Zapamiętam go.
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Iva, tak się cieszę, że Ci się spodobał ten krem
bussi.gif

Wyszedł wspaniale!
Ja też będę go robić- już jutro
icon_smile.gif

Moni78

Member
Wrz 21, 2007
2
0
0
A ja mam pytanie, Czy ten krem po pożadnym schłodzeniu w lodówce, powiedźmy całą noc,moze wytrzymać 2 godziny bez lodówki i nie zrobi sie mało zwarty? Tort będzie na urodzinach mojej córeczki tylko dowiedziałam sie że nie ma w tym małpim gaju lodówki do przechowywania tortów i teraz musze kombinowac.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
moni to wszystko zalezy od temperatury - jak bedzie 30 stopni w cieniu to nie ma mocnych - tort padnie. Moze wykombinuj jakis pojemnik - tudziez lodowke turystyczna ktora bedzie stala na boku, albo styropianowe pudlo do ktorego wrzucisz zamrozone wklady i postawisz tort.

Moni78

Member
Wrz 21, 2007
2
0
0
Dziekuje Lambethka za szybką odpowiedź,nie wiem jaka będzie temperatura ale zakładam że koło 22 stopni , ten pomysl z pudełkiem ze steropianu świetny , nawet chyba taki mam:) Mam nadzieje że niezgorsze tym pań tam pracujacych bo tu ( mowie o Irlandii ) wiekszość rodziców ponoć kupuje w supermarkecie bez kremowe torty z dłuuuugim terminem ważności i taki to można w każdej temperaturze przechowywać , co kraj to obyczaj a ja chce żeby moje dziecko i jej koledzy dostali dobry i świeży tort i jadalny jak dla mnie.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
nawet przy 22 stopniach ja bym zabezpieczyla tort chlodnymi wkladami.. Lepiej dmuchac na zimne szczegolnie, ze gosmi beda dzieci
icon_biggrin.gif

zuch

Member
Maj 14, 2010
13
0
0
robiłam tort dla córki z tą włąśnie masą - wariant z białą czekoladą, wyszła super, nie zwarzyła się i była przepyszna, jak ni elubię mas maślano - budyniowych tak była przyszna. Smarowałam też nią pod masę curową i sprawdziłą się bez problemu, tort stał noc w lodówce a potem godzinę jechał w upale i nic nie było

teraz zrobię z nutella ale może jak będzie trochę chłodniej, w upały boję sie, ze popłynie

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
i ja go w końcu zrobiłam
icon_smile.gif
Pyszny, owsem, ale tez i mi sie zwazył
icon_sad.gif
Podgrzewanie jednak pomogło tylko na czas póki sie nie schłodził. Mimo tego nikt tego nie zauwazył i smakował bardzo
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy