Krem truskawkowy

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Czesc Aniu
icon_biggrin.gif

Mnie tez wywala do strony glownej, ale to chyba chodzi o ten przepis
icon_wink.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4910&hl=

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witaj!

Dziękuję Ci bardzo - smakowicie się zapowiada a i mojej cioci przepisik obiecałam - także we dwie będziemy robiły.

Dziękuję raz jeszcze
anbetung.gif
i pozdrawiam

Ania

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!
Zrobiłam to ciacho wczoraj wieczorkiem, z tym że dałam zamiast jednej to dwie galaretki - i oczywiście automatycznie więcej wody - super ścięło się - (bo gdzieś czytałam że nie chciała się komuś ściąć) - ale się udało, i do śmietany śmietan-fix`u dodałam, i robiłam z 1,1/2 porcji - super bombowa w smaku - prawie nic nie zostało więc zdjątka chyba się nie uda wkleić - ale moz e coś wykombinuje
lecker.gif

pozdrawiam
Annia

Ostatnią edycję dokonał moderator:

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!
icon_lol.gif

Wklejam ostatni kawałeczek ciacha , które udało mi się uratować przed żarłokami ;D

ciacho.jpg

pozdrawiam
Annia
icon_wink.gif

Załączniki

• ciacho.jpg
    ciacho.jpg
    95.1 KB · Wyświetleń: 6

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Masa rewelacyjna!!! Zrobiłam biszkopt kakaowy i przełożyłam ta masą. Dałam mało wody do galaretki i musiałam dodać trochę jogurtu naturalnego. Wyszła ekstra- polecam!!!

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Dziewczyny, podbijam temat, bo za trzy dni mam roczek coreczki i chcialabym zrobic tort z tym kremem.

Chcialabym jednak ozdobic go nie bita smietana, czy kremem, a masa cukrowa. Czy da sie?
Tzn wiem ze wtedy na gore nie moge polozyc kremu, bo masa splynie. Czy ktos mi moze podpowiedziec jak mam zrobic, zeby bylo dobrze?
icon_smile.gif

Czy jak przeloze biszkopta truskawkowym kremem, a pozniej boki i wierzch tortu posmaruje cienka warstwa butter cream, to wtedy bedzie sie nadawal do oblozenia masa cukrowa?
Nie robie jej sama, tylko kupie gotowa dr oetkera. to sie nazywa tutaj White Icing Regal-Ice. Mam nadzieje ze bedzie ok.
To moj pierwszy prawdziwy tort (w sensie ze tradycyjnie z biszkopta i masy) i pewnie nie powinnam brac sie za ozdabianie masa cukrowa.. ale to mi sie taaak podoba
icon_smile.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja chcialam zrobic ten krem dwa tyg temu pod mase cukrowa... nie wiem co bylo nie tak, bo mi sie nie chcial sciac.

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Ale mnie chodzi o to, ze zrobie tort np w piatek, wsadze do lodowki, a w sobote rano posmaruje butter cream i obloze masa cukrowa. No to moze do wieczora nic sie nie stanie z obiema masami??

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
nie, nie stanie. Jesli wokolo tort posmarujesz butter cream i odizolujesz krem na smietanie od masy to spokojnie masa bedzie sie trzymala. Jak tak robilam. Masa smietanowa byla w srdku, a z wierzchu cienka warstwa butter cream na bazie bezy
icon_biggrin.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
a mnie chodzi o to, ze zrobilam ta mase...i czekalam, czekalam, czekalam i sie sciac nie chciala, wiec sie wkurzylam zrobilam mase budyniowa, a do tej dodalem troche cukru pudru, zamieszlala i zostawialam w zarazalniku, od czasu do czasu mieszajac... oczywiscie masa zostala zjedzona, w postaci lodow
icon_razz.gif

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
tillandsja, ty mnie nie strasz! moja masa MUSI sie sciac!
icon_smile.gif
inna opcja w ogole nie wchodzi w gre, bo budyniow i pokrewnych mas w ogole nie cierpimy
icon_mrgreen.gif

dziewczyny, jak myslicie czy do posmarowania tortu nada sie ten butter cream? Betty Crocker Van Buttercream Icing
i czy nie bedzie czasem lepszy czekoladowy buttercream? bo ten jest waniliowy

ja wiem ze ide na skroty, biorac kupny icing zamiast wlasnego wyrobu, ale koszmarnie nie mam czasu, zeby sie tym wszystkim zajac. maz niestety bedzie mial wolna dopiero sobote, a ja musze jeszcze przygotowac cala reszte nie-slodkich smakolykow, co przy jednoczesnym "dogladaniu" roczniaka i 2,5-latki...
dontknow.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
uuu ja nie pomoge bo nie znam tego kremu - w sensie no..nie jadlam nigdy
icon_biggrin.gif

jusandre jesli faktycznie nie masz czasu na zabawe z tortem a chcesz dobry krem to z czystym sumieniem polecam Ci krem czekoladowy, waniliowy lub truskawkowy firmy Cykoria http://gieldaspozywcza.pl/photoNewsGalery/big/56929_big.jpg
dodajesz tylko mleko i miksujesz 4 minuty - wychodzi super lekki, puszysty i konsystencja przypomina bita smietane
icon_biggrin.gif

edit: teraz zauwazylam, ze Ciebie do Anglikow wywialo...no nie wiem czy tam krem dostaniesz, o ktorym pisze
icon_frown.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tillandsja @ 19 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154833a mnie chodzi o to, ze zrobilam ta mase...i czekalam, czekalam, czekalam i sie sciac nie chciala, wiec sie wkurzylam zrobilam mase budyniowa, a do tej dodalem troche cukru pudru, zamieszlala i zostawialam w zarazalniku, od czasu do czasu mieszajac... oczywiscie masa zostala zjedzona, w postaci lodow
icon_razz.gif
mozliwe ze truskawki byly soczyste plus smietana kremowka plus polowa wody...za duzo wody a za malo zelatyny. Jesli chcesz miec pewny efekt to daj dwie galaretki lub galaretke i 2-3 lyzki zelatyny - na bank sie zetnie
icon_biggrin.gif

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
lambethka @ 19 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154925jusandre jesli faktycznie nie masz czasu na zabawe z tortem a chcesz dobry krem to z czystym sumieniem polecam Ci krem czekoladowy, waniliowy lub truskawkowy firmy Cykoria
Lambethko, ale ja chce isc na skroty tylko i wylacznie z ozdabianiem tortu
rofl.gif
Krem robie dokladnie jak w przepisie, bo nawet jak tylko czytam, to juz mi slinka leci
icon_smile.gif

znow mi sie przypomnialo kolejne pytanie do tych, ktore juz robily krem z przepisu.
jesli chce nim przelozyc biszkopt Hichotki przekrojony na trzy krazki (jak sie uda) to powinnam zwiekszyc dwukrotnie ilosc podanych w przepisie skladnikow? boje sie ze moze mi zabraknac kremu a znowu nie wiem czy dwukrotnosc to nie przesada

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Dzisiaj znow robie i mam nadzieje ze tym razem mi masa nie poplynie, bo jest naprawde pyyyszna!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Za mało żelatyny chyba przy tych upałach.
W podobnej masie w torcie truskawkowym Siostry Ducket na pół kg truskawek nie miksowanych daje się 2 galaretki a tu jedną. Z tamta masa nie miałam nigdy problemu żeby się zsiadła, za twarda też nie jest - a wręcz delikatna.
Fakt że śmietany tam idzie więcej - ale tu samego płynu z truskawek zmiksowanych wyjdzie sporo, to tym bardziej trzeba to związać czymś... myślę że spokojnie można tu dać 2 galaretki. Albo dodać samej żelatyny jak pisze wyżej Lambethka - ja bym nawet więcej dała.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy